Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дистанційний курс Історія Луганська.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.43 Mб
Скачать

??? Питання для самоконтролю:

  1. Яким чином Перша світова війна вплинула на життя луганчан?

  2. Перерахуйте передумови української національної революції.

  3. Які органи влади були створені в Луганську після лютневої революції?

  4. Чому в 1917р грудні. Раднарком РРФСР ухвалив «рахувати Раду у стані війни з нами»?

  5. Розкрійте плани Центральної Ради і більшовиків відносно майбутнього пристрою України? В чому їх позиції були схожі і ніж вони відрізнялися?

  6. Дайте оцінку більшовицьким перетворенням в Україні.

  7. Як по-вашому, чому Центральна Рада програла війну з більшовиками? В чому полягали її прорахунки?

Резюме:

  1. Поразки на фронтах Першої світової війни (1914-1918рр.), велике число жертв війни, упадок промисловості і сільського господарства, дезорганізація на залізницях, брак продуктів харчування в містах і промислових центрах, швидке зростання цін і спекуляції - рельєфно виявили нежиттєздатність самодержавного режиму і усилили тенденції сповзання Російської імперії в прірву. Цим були створені об'єктивні передумови для української революції, вперше за багато сторіч виникла можливість створення українцями власної суверенної держави.

  2. З 1917р лютого. на території України велася боротьба між різними політичними силами. Це протистояння негативно позначилося на рівні розвитку економіки країни, розкололо населення на протиборчі табори і привело до великих людських втрат. Зрештою влада опинилася в руках більшовиків, які проголосили комуністичну доктрину і приступили до комуністичних перетворень. В житті нашого міста, остаточно що став радянським, наступив новий період розвитку.

Розділ 2.2. Тема: «роки соціалістичної модернізації (1921-1941гг.)» Зміст: і. Адміністративно-територіальні реформи. Розвиток промисловості.

ІІ. Культура і духовне життя. Архітектурний вигляд міста.

Ііі. Життя і побут населення міста. Репресії.

Ключові слова: нова економічна політика, «соціалістична година», «штурмові ночі», ЛГПІ ім. Т.Шевченка, Вечірній машинобудівний інститут, сільськогосподарський інститут, драматичний театр, «людина соціалістичного суспільства», «соціалістичні міста», карткова система, репресії, ворог народу, шефство.

Мета і задачі розділу:

  • отримати уявлення про адміністративно-територіальні реформи 20-30-х років, що торкнулися нашого краю;

  • розглянути процес відновлення важкої промисловості Луганська;

  • виявити досягнення у сфері освіти і культурного життя луганчан;

  • розкрити процес створення «людини соціалістичного суспільства»;

  • розглянути зміну архітектурного вигляду міста в результаті появи нових культурно-освітніх установ;

  • вивчити рівень життя населення міста, розглянути згубний вплив репресій на духовне життя луганчан.

Методичні рекомендації до вивчення

Розділу 2.2.

При вивченні розділу 2.2. важливо піддати аналізу процес індустріалізації міста і виявити причини масових репресій 20-30-х років.

Вивчаючи пункт 1, акцентуйте увагу на «перекосах» в розвитку економіки Луганська.

Вивчаючи пункт 2, зосередьтеся на заповненні ідеологічними кліше культурного і духовного життя луганчан.

Вивчаючи пункт3, зверніть увагу на створення властями загальної обстановки покірності і слухняності в країні.

Завдання до учбових матеріаліврозділу 2.2.

  1. Прочитати матеріали до розділу.

  2. Скласти тезовий план.

  3. Представте учбовий матеріал розділу у вигляді

опорної схеми.

  1. Уявити звіт про виконання поточних завдань до розділу.

І

Прочитайте та запишить

основні положення

. АДМИСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНІ РЕФОРМИ. РОЗВИТОК ПРОМИСЛОВОСТІ

В 20-30-е рр. була здійснена серія адміністративно-територіальних реформ, що торкнулися нашого краю. Спочатку замість повітів, в 1923р квітні., були створені округи, у тому числі Луганський і Старобільській, а замість волостей - райони. Після ліквідації в 1925р серпні. губерній діяла триступінчата система управління: округ-район-територія сільради. В 1930р. відбулася корена перебудова системи управління, в ході якої округи були скасовані і залишилася двухступенчатая система — республіканський центр безпосередньо зв'язувався з районами (в Донбасі їх було 17).

Проте ця система проіснувала недовго, і вже в 1932р. створюються області. 2 липня 1923р. була створена донецька область, до складу якої ввійшли 17 промислових і 18 сільських районів. Область включала територію сучасних Донецької і Луганської областей. 3 червня 1938р. був прийнятий Указ Президії Верховної Ради СРСР про розділення Донецької області на дві Сталінську (з 1961г. - Донецька) і Ворошиловградську (в 1958 - 1970 рр. - Луганська; в 1970?1990 рр. - Ворошиловградська; з 4 1990г травня. - Луганська).

На початку 20-х рр. край продовжував зазнавати серйозні економічні труднощі. В критичному стані знаходилися вугільна, металургійна, машинобудівна, хімічна галузі промисловості, що загрожує було безробіття. Не кращим було положення в сільському господарстві, що усугубляло украй ворожим відношенням селянства до політики «військового комунізму».

Провал спроб ліквідовувати ринкові відносини вимусив правлячу комуністичну партію перейти до нової економічної політики, що здійснювалася в 1921-1928 рр. і що з'явилася тактичним ходом, направленим на порятунок економіки за допомогою ринкових механізмів і приватної ініціативи.

В кінці 1922р. почалося економічне пожвавлення на Луганському паровозобудівному заводі. В 1922-1923 економічному році було побудовано 49 паровозів серії «Э», а за наступні п'ять років (1923-1927 рр.) - 447 паровозів різних серій.

В кінці 1928р. почалася реконструкція заводу, було створено спеціальне будівельне управління «Луганбуд», яке очолив кадровий робочий П. І. Пузанов. З метою забезпечення ще більш високих темпів індустріалізації, ради найшвидшої побудови «світлого комуністичного майбутнього», на будівництві, як і по всій країні, застосовувалися такі «форми організації праці», як додатковий відробіток «соціалістичної години», робота штурмових будівельних загонів і батальйонів, «штурмові ночі» - фактично цілодобова безперервна робота. Саме тоді прославилася ланка Івана Стафійчука, яка встановила світовий рекорд укладання арматури на будівництві нового котельного цеху, перевершивши майже в півтора разу американську норму, досягнуту на більш високій техніці.

Щоб стимулювати ентузіазм соціалістичного будівництва, в 1929р. робітниками заводу, при відповідній ідеологічній дії парткому, була висунута ідея про виконання першої п'ятирічки в чотири (спочатку навіть в три) роки. Ідея економічно абсолютно не обґрунтована, проте, було підхоплене по всій країні.

В кінці 1933р. реконструйований Луганський завод вступив в лад діючих і став найбільшим в Європі паровозобудівним підприємством. В 1938р. магістральні паровози серій ФД і ІС, виготовлені луганчанами, демонструвалися на Паризькій всесвітній виставці і отримали високу оцінку. В 1940р. завод випустив 441 паровоз, що складало 70 % їх загальносоюзного виробництва.