Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дистанційний курс Історія Луганська.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Глосарій

Історико-краєзнавчі об'єкти Луганська  історичні, культурні і господарські об'єкти, створені силами місцевого населення в період з 1795 року до наших днів.

Луганський ливарний завод (17951887 рр.)  промислове підприємство, вперше що здійснило на території Російської імперії вдалий досвід виплавки чавуну на кам'яновугільному коксі. В різні роки завод проводив артилерійські знаряддя, снаряди, парові машини, устаткування для рудників і металургійних підприємств, побутові вироби.

Селище над р. Лугань  адміністративно-територіальна одиниця, населений пункт Російської імперії, утворений в результаті відкриття Луганського ливарного заводу.

Луганський пролетаріат соціальна група індустріального суспільства Луганська, що включає зайнятих переважно фізичною працею. В дореволюційний період лідерами Луганського пролетаріату були Я.Моргенштейн, К.Ворошилов, А.Пархоменко, брати Серебрякови, С.Косіор. Із затвердженням тоталітарної системи пролетаріат був позбавлений реальній можливості виразу і відстоювання своїх інтересів.

Революція 1905-1907 років глибокі якісні зміни в розвитку російського суспільства, що відбулися в результаті виступів робочого класу, селянських хвилювань, бродінь в армії і флоті, активізації дій з боку буржуазії. Результатом революції стало створення парламентського представництва й початок аграрної реформи, що дав новий імпульс розвитку капіталізму в Росії.

Репресії  каральні заходи, покарання, вживані державними органами. На Луганщині за роки тоталітарного режиму було розстріляне, осуджено на тривалі терміни позбавлення волі, заслано у віддалені місця Півночі, Сибіру, Середньої Азії більше 30 тис. людина.

Фашистська окупація Луганська (17.07.194214.02.1942 рр.)  тимчасове заняття окупаційними військами території міста. За цей період в Луганську загинуло 8 тис. громадян; на примусові роботи до Німеччини було вивезено 10 тис. людина, збиток, нанесений місту, склав понад 1 млрд. рублів.

«Командно-адміністративний метод управління»  спосіб державного управління СРСР, що зіграв визначальну роль в затвердженні командно-адміністративної економіки, зміцненні однопартійного режиму, створенні в суспільстві атмосфери постійного страху, згубно що деформував людську психіку.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН КУРСУ

Модуль 1. ЗАСНУВАННЯ ТА СТАНОВЛЕННЯ МІСТА ЛУГАНСЬКА (початок ХVІІІ  почало ХІХ ст.)

Розділи:

Лекція Вступна. Особливості роботи з дистанційним курсом

    1. Народження української металургії

    1. Селище над р. Лугань

    1. Луганськ у період з 1861 по 90-е рр. ХІХ ст.

    1. Луганськ на початку ХХ століття (1900-1914 рр.)

Консультація до модуля 1.

Практичні заняття.

Тестування. Тест 1.

Модуль 2. Наше місто в ХХ сторіччі: радянський період і отримання незалежності

Розділи:

2.1. Луганськ в роки першої світової війни та національно-демократичної революції

2.2. Роки соціалістичної модернізації (1921-1941гг.)

2.3. Луганськ в роки фашистської навала

2.4. Промисловість Луганська в післявоєнні роки

2.5. Луганськ в період національно-державного відродження українського народу

Консультація до модуля 2.

Практичні заняття.

Тестування. Тест 2.

Підсумковий контроль – залік. Форма – тест.

Термін і об'єм курсу

Термін навчання

10 тижнів

Кількість модулів

2

Теоретичний блок

годинника

Практична робота

годинника

Консультації

годинника

Залік

години

Загальний об'єм курсу

годину