Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_-_vidpovidi.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
528.71 Кб
Скачать

12. Витрати виробництва та обігу, які включаються частково до складу витрат

Стаття 5 закону про прибуток дає чітке визначення витрат виробництва та обігу, які прийнято називати валовими витратами. Це будь-які витрати платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснювані як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаються (виготовляються) ним для їх подальшого використання у власній господарській діяльності. Тобто, до валових витрат, поряд із традиційними, зараховуються будь-які витрати платника податку на прибуток, які здійснено ним у зв’язку з придбанням матеріалів, сировини, товарів, робіт і послуг. Валові витрати підприємств збільшуються навіть при перерахуванні попередньої оплати постачальникам за товарно-матеріальні цінності, які ще не надійшли. До валових витрат включають затрати на формування основного стада при переведенні до нього власних тварин. Валові витрати обліковують лише з метою визначення оподатковуваного прибутку. Всі витрати підприємства поділяються на три групи:

− які включаються до складу валових витрат;

− які не включаються до складу валових витрат;

які частково включаються до складу валових витрат.

До витрат, які вносяться до складу валових витрат частково, тобто з обмеженнями, належать

вартість гарантійного обслуговування;

  • витрати на рекламу,

  • організацію презентацій і свят з рекламною метою;

  • вартість страхування від загибелі врожаю,

  • транспортування продукції.

13. Вплив системи податкування підприємств на їх фінансово-господарську діяльність

Податкові відносини, які складаються між державою і платниками податків щодо перерозподілу національного доходу на користь держави з метою формування фінансового підґрунтя забезпечення виконання нею суспільно-економічних, політичних, правових на інших функцій, зумовлюють економічну поведінку обох сторін цих відносин. Так, податкові відносини впливають на спосіб економічної поведінки платників податків і владних структур, визначаючи економічний і соціальний розвиток країни.

При цьому вплив податків на фінансову діяльність суб'єктів підприємництв азалежить від багатьох обставин і чинників. Податки, що надходять на рахунки суб'єктів підприємництва, використовуються для відшкодування сплачених ними непрямих податків у процесі придбання товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг). При цьому, певний час, до перерахування в бюджет, непрямі податки можуть залишатися в розпорядженні (обороті) підприємств. Відтак необхідно враховувати: умови реалізації та оплати, обсяги й напрямки реалізації товарів (робіт, послуг); ставки й пільги щодо непрямих податків; терміни їх сплати у бюджет.

Вплив податків на фінансову діяльність, фінансовий стан суб'єктів підприємництва залежно від сфери їхньої діяльності виявляється по-різному. Тому є певні особливості впливу непрямих податків на діяльність підприємств виробничої сфери (з урахуванням галузі), тих, які займаються торгово-посередницькою діяльністю, тих, що надають послуги (у тому числі фінансові).

Прямі податки впливають на такі показники фінансово-господарської діяльності підприємства, як ціна продажу продукції, дохід від реалізації продукції, собівартість продукції, операційний прибуток, чистий прибуток підприємства, швидкість обертання обігових коштів, на платоспроможність тп фінансову стійкість підприємства, формування його фінансових ресурсів та інвестиційну діяльність, конкурентоспроможність продукції і загалом на поведінку підприємців щодо будь-якої діяльності – операційної, інвестиційної чи фінансової. Рівень цього впливу залежить від системи прямого оподаткування – самих податків, рівня їх фіскальності, методів їх справляння, стабільності та досконалості системи.

Від сумарної величини прямих податків, які сплачує підприємство за певний календарний період, залежить, по-перше, чистий прибуток підприємства і , по-друге, його потреба в обігових коштах для обслуговування процесу виробництва та реалізації.

Ми вважаємо, що неплатоспроможність багатьох українських підприємств зумовлена не тільки системою прямого оподаткування.

Система прямого оподаткуваннятакож може суттєво впливати на формування підприємствами власних фінансових ресурсів, основними джерелами яких є прибуток та амортизаційні відрахування.

Таким чином послабити негативний вплив чинної системи прямого оподаткування на фінансово-господарську діяльність суб’єктів підприємництва можна двома засобами:

1) Зовнішній – зменшенняподатковогонавантаження на підприємства та стабілізаціясистеми прямого оподатковування на тривалий час шляхом прийняттяПодаткового кодексу.

2) Внутрішній – зменшення сим сплачуванихпідприємствомпрямихподатків, зборів та обов’язковихплатежівподаткового характеру шляхом реалізації на підприємствісистемиподатковогопланування, підякимрозуміютьвибірміж різними варіантамиздійсненняфінансово-господарської діяльності підприємства і розміщення його активів з метою досягненнянайнижчогорівняподатковихзобов’язань, що виникають при цьому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]