Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_-_vidpovidi.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
528.71 Кб
Скачать

42. Пдфо: алгоритм розрахунку і сплати

Платниками податку є: фізична особа - резидент, яка отримує доходи, джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи; фізична особа - нерезидент, яка отримує доходи,джерела їх походження в Україні.

Об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Об'єктом оподаткування нерезидента є: загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, джерела його походження в Україні.\

Ставка податку становить 15% для доходів одержаних у формі ЗП та іниших заохочувальних чи компенсаційних витрат і винагород, які виплачуються в зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами. Виграшу в державну або недержавну лотерею.

Якщо оподатковуваний дохід перевищує 10 мінімальних ЗП станом на 1 січня звітного податкового року (для 2014 року мін ЗП =12180 грн.) то сума, яка перевищує 10 мін ЗП оподатковується за ставкою 17%.

Ставка податку становить 5% для доходу нарахованого як процент на депозитний вклад, дивідедндний дохід, дохід за іпотечними цінними паперами.

Ставка становить подвійний розмір (15 або 15 та 17 для суми, що перевищ 10 мін зп…)x2 бази оподаткування щодо доходів нарахованих як виграш чи приз, за вийнтком державних та недержавних лотерей або виграшу отриманого від організатора азартної гри.

Для шахтарів ставка становить 10 %

Податок сплачується до бюджету під час отримання доходу єдиним платіжним документом. Якщо оремі види доходів не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування то податок сплачується, але не є звільнен. Від оподаткув то платник зобов’язаний включити суму цього доходу до загального річного опадатн. доходу та подати річну декларацію з ПДФО.

Єдиний внесок на соц. страхування =3,6%.

15% - для осіб, якшо щомісячна зп менше 10 мін зп

17% - для осіб якщо щомісячний дохід більше 10 мін. Зп

43. Пенсійний фонд України, порядок його формування та використання коштів

ПФ є самостійною фін стру-ю, кошти якої не входять до держ бюджету і не можуть бути використані на інші цілі, крім виплати пенсій і допомог. Завданнями ПФ є: 1.Забезпечення фін-ня витрат на виплату пенсій; 2.Збирання внесків призначених для пенс забезпечення та виплати допомог; 3.Участь у фін-ні програм соц підтримки пенсіонерів, інвалідів, а також у страх-ні здоров’я пенсіонерів за допомогою страх компаній; 4.Орг-я виплати пенсій громадянам, які виїхали за межі Укр; 5.Контроль за надходженням страх внесків до цього фонду; 6.Участь у підготовці нормативних актів, спрямованих на вдосконалення с-ми пенс забезпечення.Платники збору:

1. Суб‘єкти підприємницької діяльності всіх форм власності, юридичні, фізичні особи, які використовують працю найманих працівників,

2. Філії, відділення підприємств, що не мають статусу юр. особи,

3. Фізичні особи – суб‘єкти підприємницької діяльності. які не використовують працю найманих працівників, особи, які не є суб‘єктами підпр. діяльності і займаються діяльністю пов‘язану з одержанням доходу.

4. Фізичні особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту)

ПФ Укр має право вкладати кошти у кредити, ц.п., приймати участь у комерц структурах (банки, підпр, страх компанії), проводити лотереї, рекламно-інформаційні заходи, благодійні акції. Кошти ПФ викор-ся на :1.виплату пенсій за віком, за інвалідністю, за вислугою років; 2.виплата допомоги з огляду за дитиною; 3.підвищення пенсій у зв’язку зі зміною індексу споживчих цін і зростанням з/п; 4.реалізація програм соц підтримки пенсіонерів, інвалідів, дітей; 5.забезпечення пот діяльності та утримання органів упр-ня фонду; 6.відтворення коштів фонду.

Видатки Пенсійного фонду: виплату пенсій за віком;

 виплату пенсії у зв’язку з втратою годувальника призначаються непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника  50% пенсії завіком померлого годувальника на одногонепрацездатного члена сім’ї; 100% пенсії за віком померлого годувальника на двох табільше непрацездатних членів сім’ї.

Пенсійний фонд України був створений у 1991 році. Головними завданнями фонду є:пенсійне забезпечення населення;фінансування програм підтримки пенсіонерів та інвалідів;міжнародне співробітництво з проблем пенсійного забезпечення тощо.

Прийнято рішення про проведення пенсійної реформи шляхом поступового запровадження трирівневої пенсійної системи (2004):

1 РІВЕНЬ – солідарна система як система пенсійних виплат, внески до якої сплачуються усіма працюючими громадянами та їх роботодавцями. За рахунок цих коштів виплачуються страхові пенсії та встановлюється мінімальний рівень пенсійних виплат пенсіонерам.

2 РІВЕНЬ – держава в особі Пенсійного фонду створить Накопичувальний фонд.Кожному працездатному громадянину, якому виповнилося 35 років, відкриють індивідуальний накопичувальний пенсійний рахунок. Кошти, обліковані на персональному НПР, зможуть бути успадковані родичам застрахованої особи;Застрахований громадянин разом з накопиченими коштами зможе перейти з державного Накопичувального фонду в його недержавний аналог, але не раніше ніж через 2 роки.

3 РІВЕНЬ – добровільна недержавна система пенсійних заощаджень, створена для формування додаткових недержавних пенсійних накопичень за рахунок добровільних внесків фізичних осіб і роботодавців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]