Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_-_vidpovidi.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
528.71 Кб
Скачать

36. Моделі податкової політики

Пріоритетним завданням уряду є формування соціально орієнтованої ринкової економіки. Важлива роль в системі державного регулювання економіки відведена податковій політиці

В останнє десятиліття інтерес к дослідженню податкової політики істотно виріс , що пов'язано зі збільшенням державного боргу , що існує у всіх країнах, і низкою фондових і грошових криз , що підривають стійкість систем державних фінансів . Внаслідок цього акценти в дослідженні проблем податкової політики змістилися від вивчення даного інструменту , як стимулюючого економічне зростання , до виявлення можливостей підвищення податкових надходжень державі . Це зумовило нинішню неповноцінність застосування такого потужного інструменту державного регулювання як податкова політика , з метою стимулювання розвитку виробництва та підвищення добробуту суспільства. Крім цього , до теперішнього моменту податкова політика України неодноразово піддавалася реформуванню , що виявляє недостатність теоретичної бази, що визначає особливості податкового регулювання економіки нашої країни. Тому існує необхідність теоретичного дослідження та виявлення моделей податкової політики , що існують у світовій практиці і сприяють формуванню системи соціально орієнтованої ринкової економіки.

Залежно від рівня державного регулювання економіки , виділяються три різновиди податкової політики .

1) Модель податкової політики в країнах з обмеженим державним регулюванням ( США , Канаді , Японії , Великобританії). Основним завданням податкової політики в даних умовах є стимулювання конкуренції серед підприємців. Це дозволяє зробити припущення про те , що найбільш значущими елементами податкової системи цих країн будуть ті види податків , основною функцією яких є стимулювання виробництва . Тому слід припустити, що найбільш важливим інструментом податкової політики в цих країнах виступає група прямих податків . Дане припущення грунтується на тому , що використання прямих податків , вилучає частину доходу , може сприяти зміні ефективності економічної діяльності та конкуренції. Риси: 1 ) використання прибуткового податку як основного джерела формування податкових надходжень держави 2) висока значимість податку на прибуток; 3) низький рівень вилучення ПДВ; 4 ) низький рівень надходжень від соціальних відрахувань.

2) Модель податкової політики в країнах з середнім рівнем державного регулювання ( Швеція , Данія , Норвегія , Фінляндія )

Основними завданнями податкової політики в цих країнах є: формування високого рівня надходжень і стимулювання дії конкуренції серед підприємців. У результаті цього найбільш значущими інструментами податкового регулювання в даних країнах будуть ті види податків , які мають широку оподатковуваний базу і не сприяють зниженню рівня конкуренції серед виробників.

Основний напрямок державної діяльності - проведення широкомасштабної соціальної політики та створення умов для формування високого рівня доходу підприємців. Внаслідок цього можна припустити , що найбільш важливим інструментом податкової політики в цих країнах будуть ПДВ ( або прибутковий податок) , соціальні відрахування і податок на прибуток.

3) Модель податкової політики в країнах з високим рівнем державного регулювання (Німеччини , Італії , Франції , Австрії , Нідерландах).

Основним завданням податкового регулювання в цих країнах є формування високого рівня податкових надходжень державі . З цього випливає , що найбільш значущими видами податків в даних країн будуть ті , основною функцією яких виступає формування високого рівня доходів держави .

Дану функцію в найбільшій мірі виконують прибутковий податок , ПДВ , соціальні відрахування , що дозволяє зробити припущення про широке застосування цих видів вилучень у податковій політиці країн з високим рівнем державного регулювання . Особливості: Домінування соціальних внесків в структурі податкових надходжень, велика значущість прибуткового податку і податку на прибуток, поява тенденції до зниження обсягів вилучення ПДВ (зумовлено : необхідність дотримання принципу справедливості оподаткування , діями держави щодо підвищення конкурентоспроможності продукції , як на внутрішньому , так і на зовнішньому ринках ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]