Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_-_vidpovidi.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
528.71 Кб
Скачать

44. Перспективи та напрямки реформування пенсійної системи в Украні

Існуюча в Україні пенсійна система значною мірою ґрунтується принципах (засадах), успадкованих з радянських часів, не дивлячись на неодноразові спроби реформування, є в цілому неефективною як у суто економічному аспекті (лягає непомірним тягарем на держ бюджет) так і з погляду соціальної справедливості (недотримання страхових принципів – наявність значних пільг у пенсійному забезпеченні окремих категорій працівників при однаковому рівні відрахувань; низький рівень пенсій більшості пенсіонерів).

Ключовими напрямками реформування є вдосконалення солідарної системи, розширення участі населення та підвищення ефективності діяльності недержавних пенсійних фондів. Запровадження накопичувальної пенсійної системи системи з урахуванням досвіду розвинених країн світу.

Необхідним є поступове підвищення пенсійного віку для жінок. Не тільки через зростаючий дефіцит ДБУ, а і тому, що з введенням накопичувальної системи різниця між чоловічою та жіночою пенсіями в середньому ще збільшиться, оскільки в жінок в середньому на 30% менша ЗП, і маючи менший страховий стаж, їх пенсія буде суттєво меншою за чоловічу.

Важливим також є скорочення тіньової зайнятості та підвищення продуктивності праці. Важливим напрямком прийняття Пенсійного кодексу, що повністю регулював би правовідносини у цій сфері. Введення другого рівня пенсійної системи, оскільки внаслідок старіння нації солідарна пенсійна система нездатна буде забезпечувати існуючий рівень заміщення пенсіями втраченого заробітку.

Також реформування повинно включати справедливий механізм зростання пенсійних виплат, створення прозорої пенсійної системи, підвищення зацікавленості громадян у сплаті страхових внесків, зокрема у накопичувальному пенс забезпеченні.

45. Податкова політика: зміст та завдання

Податкова політика — це діяльність держави по встановленню, правовому регламентуванню та організації стягнення податків і зборів, метою якої є формування централізованих фінансових ресурсів держави в процесі розподілу та перерозподілу валового внутрішнього продукту.

Зміст. Визначаючи основні напрямки політики, держава виконує притаманні їй функції, одною з яких є оподаткування. Таким чином, податкова політика — соціально-економічна категорія, що дозволяє реалізувати інтереси всіх суб'єктів процесу оподаткування з позицій перерозподілу валового внутрішнього продукту та досягнення кумулятивного ефекту зростання добробуту держави, підприємця і громадянина.

Виходячи із соціально-економічної природи податкової політики,слід розглядати податки не просто як засіб для наповнення державного бюджету, але й як джерело коштів, необхідних для функціонування держави.

Такий підхід до побудови податкової політики є одностороннім та обмеженим. Податки, суттєво впливаючи на діяльність господарських суб'єктів та населення, виконують функцію структурного регулювання економіки, створюючи чи знищуючи одні зв'язки та посилюючи інші. Податкова політика держави повинна будуватися з урахуванням суперечності інтересів платників податків і держави. Підприємець воліє сплатити якомога меншу суму податків, оскільки основною його метою є отримання прибутку, що є можливим як через збільшення обсягів виробництва,так і через зниження витрат, в тому числі і витрат на сплату податків та зборів. Держава, якій належать функції регулювання процесу суспільного виробництва в цілому, намагається шляхом застосування фіскальних інструментів перерозподілити прибуток, одержаний підприємцем і, за рахунок виділеної частки, досягти якомога повнішого забезпечення суспільних, в першу чергу — соціальних потреб.

Головним завданням податкової політики є встановлення балансу між двома чинниками, якими визначається потреба в податках: необхідністю фінансового забезпечення виконання державою притаманних їй функцій та вирішенням соціально-економічних завдань. Ці чинники, в процесі реалізації податкової політики, проявляються через функції податків, пріоритетною з яких є фіскальна, що виступає базисом для реалізації соціально-економічної функції, яка, в свою чергу об'єднує регулюючу, контрольну та соціальну функцію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]