Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_-_vidpovidi.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
528.71 Кб
Скачать

19. Економічна природа й призначення міжнародних фінансів

Міжнародні фінанси — це фонди фінансових ресурсів, створення і використання яких здійснюється на світовому або міжнародному рівнях для задоволення спільних потреб, які мають міжнародне значення. Виникнення і розвиток міжнародних фі­нансів зумовлено глобалізацією екон. зв'язків, посилен­ням інтеграційних процесів в економіці, політиці і соціальній сферах. Необхідність координації економічних, політичних і гуманітарних питань сприяла створенню багатьох міжнародних організацій (ООН, ЄС тощо). Розвиток світової економіки останніх десятиліть характеризується поглибленням процесів міжнародної фінансової інтеграції, що визна­чають напрямки й пріоритети сучасного етапу інтернаціоналі­зації господарського життя, впливають на формування принципів податкової та бюджетної політики, на стратегічні фінансові інтереси всіх країн і певних регіонів.

На макрорівні інтеграція розвивається на основі ство­рення економічних об'єднань з різним ступенем уз­годження їхніх національних, фінансових, митних союзів, уникнення подвійного оподаткування, зменшення і ліквіда­ції бюджетного дефіциту тощо. Порядок мобілізації коштів до бюджетів цих організацій визначається статутом тієї чи іншої організації. Наприклад, країни — члени ООН сплачують членські внески до бюджету цієї організації. Кошти бюджету ООН використовуються на утримання її органів, на фінансування між нар. проектів і проведення різних заходів міждержавного значення.  Аналогічно формується і використовується бюджет країн ЄС та інших міждержавних утворень. Міжнар. організації також можуть надавати фін. допомогу окремим країнам. Тобто за допомогою міжнар. фінансів здійс­нюється міждержавний перерозподіл фінансових ресурсів.

Міжнар. фін. інститути створюються як надбудо­ва над національними фін. системами. Вони ефек­тивніше виконують ті ф-ї, які на міжнародному рівні од­ній державі виконати неможливо або можна виконати з меншим ефектом. Ці інститути виконують в осн. ф-ї надання фінансової допомоги у формі кредитів, тим країнам, які мають у цьому потребу. До їх складу входять: СБ, МВФ, ЄБРР тощо.

Найважливішим сектором міжнар. фін. рин­ку є ринок позикових капіталів. Основним джерелом вільних коштів є економіка промислово розвинутих країн, що виступають найбільшими позичальниками. Тобто відб. процес перер-лу ресурсів між державами з метою досяг­нення високих темпів ек. розвитку і підвищення суспільного добробуту. Також досить активно розвиваються ринки міжнародних цінних паперів — бондів, векселів, акцій. На сьогодні міжнародні фінансові ринки досить інтенсивно розвиваються і набувають великого значення у міжнародних перерозподільчих процесах.

20. Економічна сутність бюджету, його роль в економічній системі держави

Бюджет - план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються відповідно органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Державний бюджет прийнято розглядати у трьох ракурсах:

· як економічну категорію; як правову категорію; за матеріальним змістом.

Держ. бюджет як екон. категорія відобр. грошові відносини, які виник. між державою, з одного боку, і підпр-ми, організаціями, установами всіх форм власності та фіз. ос. – з іншого, з приводу утворення централізованого фонду грошових коштів держави і його використання на розширене відтворення, підвищення рівня життя і задоволення інших суспільних потреб. Ознаками бюджету як економічної категорії є:

I. Історичність (бюджет як категорія склався історично)

II. Плановість, так як основною ознакою бюджету є плановий характер. III Юридичний характер, оскільки бюджет має силу правового акту. IV. Терміновість передбачає, що бюджет завжди складається і виконується впродовж певного терміну – бюджетного періоду.

Держ. бюджет як правова категорія передбачає законодавче регулювання як у сфері бюджетних взаємовідносин, так і у сфері його складання і використання як фінансового плану країни. Регулюють: Конституція України, Бюджетний Кодекс України, Податковий кодекс, Закон України “Про Державний бюджет України, Нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України, Нормативно-правові акти центральних органів виконавчої влади.

За матеріальним змістом держ. бюджет – це централізований фонд грошових коштів держави, які перебувають у постійному русі.

За формою державний бюджет – це основний фінансовий план держави.

Сутність бюджету реалізується через його функції. Основних, чітко структурованих функцій є дві — розподільна і контрольна.

Призначення бюджету — забезп. фін. ресурсами потреби екон. й соц. розвитку на основі розподілу і перерозподілу ВВП в державі. Таке забезпечення має свої особл.. Фін. ресурси, сконцентр. в бюджеті, не є основним джерелом розвитку економіки і соц. сфери. На зазначені цілі спрямив. власні ресурси й накопичення підпр-их структур і насел.. Кошти, сконцентр. в бюджеті, виступають як елемент регулюв., стимулюв. і гарантії фін.сист. держави. Держ. впливає на розв.екон. шляхом прямої участі чи завдяки посередницькому регулюванню. Основними формами прямої участі є бюджетне фінансув.конкр.загальнодерж. інвестиційних програм і кредитування за рахунок коштів бюджет.

Суспільне призначення бюджетних відносин полягає в:

- формуванні головного загальнодержавного фонду грошових ресурсів

- використанні засобів загальнодержавного грошового фонду (цільове використання бюджетних засобів);

- здійсненні контролю за рухом бюджетних ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]