Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_-_vidpovidi.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
528.71 Кб
Скачать

62. Співробітництво України з міжнародними фінансовими інститутами

МФІ створ. на світовому і регіональному рівнях для сприяння економ. розвиткові країн — засновників цих організацій. Їхнім основним завданням є мобілізація коштів і надання допомоги на кредитних засадах для здійснення важливих екон. проектів. Україна – член МФІ:

1. Міжнародний валютний фонд є міжнар. фін. орга-цією, яка була заснована 1945 р, до її складу входять 185 країн. Відповідно до Закону України “Про вступ України до МВФ, МБРР, МФК, Міжнародної асоціації розвитку та Багатостороннього агентства по гарантіях інвестицій”, який було прийнято 03 червня 1992 року, Україна стала членом МВФ. У даний час квота України у Фонді складає 1 млрд. 372 млн. СПЗ (Спеціальні права запозичень).

Фінансова допомога України з боку МВФ надасться у трьох основних формах: за програмою системної трансформаційної позики для підтримки платіжного балансу; за програмою стенд-бай для підтримки курсу нац. валюти і фінансування дефіциту платіжного балансу; за програмою розширеного відтворення для сприяння економ. стабілізації. Також МВФ надає консультативну допомогу з фін. та валютних питань.

2. Світовий банк (СБ) – багатостороння кредитна установа, що об’єднує 5 інституцій, дія-сть яких спрямив. на підвищення рівня життя у країнах, що розвив., за рахунок фін. допомоги розвинених країн.

Угоди, які є типовими для МБРР, розраховані на строк до 15-20 років, з яких перші 3-5 років становлять пільговий період. З огляду на це СБ залишається для Укр. одним з найбільшим за обсягами фін. партнером. Ресурси цієї орг-ції використ. для підтримки держ. бюджету, здійснення інституційних та структурних реформ, підготовки та реалізації довгострок. інвест. проектів, які відповідають пріоритетним напрямам економ. розвитку Укр. Уряд та СБ спільно працюють над покращенням якості портфеля проектів, зокрема щодо спрощення та модернізації процедур підготовки та реалізації проектів і переведення фінансових потоків на казначейське обслуговування.

Некредитна діяльність СБ в Укр.: за часи співробітництва СБ проведено ряд досліджень та завершено підготовку звітів щодо: пенсійної реформи; реформи міжбюдж. відносин; стратегії розвитку енергет. сектора; фін-ня розвитку сільської місцевості; оцінки бідності; держ. витрат; фін. сектора; стратегії розвитку соц. сектора тощо.

3. Засновниками нового Європейського банку реконструкції та розвитку стали країни Європи, а також США, Мексика, Венесуела, Марокко, Єгипет, Ізраїль, Японія, Австралія, Нова Зеландія разом з двома інституціональними членами - Європейським економічним співтовариством (ЄЕС) та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ). На даний час членами Банку є 61 країна, ЄС та ЄІБ. Угоду про створення ЄБРР було підписано 29 травня 1990 року, яка набула чинності 28 березня 1991 року. 9 квітня 2008 за рішенням Ради керівників ЄБРР був обраний 5-ий за рахунком президент Томас Міров.

Дія-сть ЄБРР в Укр. охоплює такі основні стратегічні напрямки, як: — надання довгострок. кредитного капіталу банк. сектору на розвиток комерц. кредиту та інших фін. інструментів для підтримки експортерів; — залучення приватних інвестицій в агрокомплекс Укр., — технічна допомога та консалтингові послуги підпр-ам держ. форми власності щодо розробки та впровадження інвест. проектів, фін. планів, систем закупівлі обладнання на світових ринках та управління інвест. проектами; — надання кредитних ліній приватному вир-тву та пряме фін-ня спільних підпр-ств; — реформування секторів інфраструктури — транспорту, зв'язку тощо; — сприяння реструктуризації, в основному енергетичного комплексу, за допомогою запровадження енергозберігаючих технологій, модернізації обладнання та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]