Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_-_vidpovidi.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
528.71 Кб
Скачать

6. Бюджетний дефіцит: види, джерела фінансування та економічні наслідки.

Бюджетний дефіцит — це перевищення видатків бюджету над його доходами. Причини виникнення: спад виробн., зниження ефективності функціонування галузей, несвоєчасне проведення структурних змін ек. або її технічного переоснащення; великі воєнні витрати; інші об'єктивні та суб'єкт. фактори, що впливають на ек. й соц. політику держави.

Види: за тривалістю: стійкий - існує в довгостроковому періоді, тимчасовий - викликається касовими розривами у виконанні бюджету або непередбачуваними обставинами; За формою проявлення: відкритий (офіційно визнаний БД у законі про Держ бюджет Укр на відповідний рік) і прихований (проявляється у формі завищення обсягів планових доходів і включення у склад доходів джерел покриття БД).

За причинами виникнення: вимушений (зниження зростання ВВП і недостатність фін ресурсів у країні) і свідомий (держава знижує податкові ставки для стимулювання ек. в період її спаду). Прикладом вимушеного є циклічний БД - є результатом циклічного падіння виробн (скорочення нац доходу та обсягу виробн) внаслідок кон'юнктурних коливань, що призводить до дії автоматичні фіскальні стабілізатори (скорочуються податкові надходж через зменшення ставок оподатк. при прогресивній системі оподаткування та збільшуються соц трансферти через зниження життєвого рівня населення).За напрямом дефіцитного фінансування: активний (характеризується спрямуванням бюдж коштів на інвестиції в ек для сприяння зростання ВВП) та пасивний (спрямування коштів на фін поточних витрат).

Фін. бюджету класиф за: 1) типом кредитора (за категоріями кредиторів або власників боргових зобов'язань); 2) типом боргового зобов'язання (за засобами, що використовуються для фінансування бюджету).

Джерелами фін. бюджету є: 1) кошти від державних (місцевих) вн. та зовн. запозичень; 2) кошти від приватизації держ майна (включаючи інші надходження, безпосередньо пов'язані з процесом приватизації) - щодо державного бюджету; 3) повернення бюдж коштів з депозитів, надходження внаслідок продажу/пред'явлення ЦП; 4) вільний залишок бюджетних коштів з дотриманням умов, визначених Кодексом.

Джерелом фін бюджету не можуть бути емісійні кошти НБУ Негативність БД - його вплив на знецінення грошей, що веде до ек. нестабільності, оскільки гроші втрачають свою вартість в часі. Інфляція виражається в зростанні цін і падінні рівня реальних доходів, підриває стимули до підпр діяльності і до праці. Позитивний вплив інфляції - додаткова емісія грошей веде до росту попиту, а відтак і виробн. Тому політика БД повинна бути виважена і збалансована. Наслідки БД залежать від продуманої політики і керованості бюдж і бюдж процесу.

7. Бюджетний процес та основні функції його учасників

Бюджетний процес – регламентований бюджетним законодавством процес складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, звітування про їх виконання, а також контролю за дотримання бюджетного законодавства.Від початку складання бюджету до затвердження звітів про його виконання весь бюджетний процес контролює ВРУта місцеві органи самоврядування. Згідно із цим перед бюджетним плануванням ставляться такі завдання: 1)найбільш повно виявити резерви у галузях народного господарства і спрямувати їх на виконання плану економічного та соціального розвитку;2) забезпечити виконання плану економічного і соціального розвитку необхідними бюджетними коштами з дотриманням оптимальних фінансових пропозицій; 3) визначити обсяг доходів за окремими джерелами і загальний обсяг доходів бюджету з урахуванням резервів їх збільшення.

Бюджетний кодекс України(ст.19) виділяє чотири стадії бюджетного процесу:1) складання проектів бюджетів;2)розгляд проекту та прийняття закону про Державний бюджет України; 3)виконання бюджету4)підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету.

На всіх стадіях бюджетного процесу здійснюється фінансовий контроль і аудит та оцінка ефективності використання бюджетних коштів.

Основними принципами є такі: 1)принцип розподілу повноважень що кожному органові, який бере участь у бюджетному процесі, належить певна компетенція, за межі якої він неможе виходити.2)принцип реальності включення показників доходів і видатків. Доходи мають включатися до бюджету за джерелами, видатки - за цільовим призначенням.3)принцип гласності.  4)принцип наочності.

Учасники та їх Ф-ії 1)Законодавчі (представницькі) органи державної влади, представницькі органи місцевого самоврядування: - розглядають і затверджують бюджети і звіти про їх виконання; - здійснюють контроль за обґрунтованістю формування і виконання бюджетів; - формують і визначають правовий статус органів, що здійснюють контроль за виконанням бюджету відповідного рівня бюджетної системи. 2)Виконавчі органи державної влади, органи місцевого самоврядування: - здійснюють складання бюджету; - вносять проект бюджету з необхідними документами і матеріалами на затвердження законодавчого (представницького) органу влади (органа місцевого самоврядування); - організовують виконання бюджету, подають звіт про його виконання на затвердження законодавчих органів; - здійснюють контроль за обґрунтованістю формування і виконання бюджету. 3)Органом грошово-кредитного регулювання є Національний банк України. 4) Органами фінансового контролю є: - Рахункова палата - в частині контролю за використанням коштів Державного бюджету України; - Головне контрольно-ревізійне управління України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]