Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_-_vidpovidi.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
528.71 Кб
Скачать

30. Класифікація податків

Класифікація податків дає можливість більш повно висвітлити сутність та функції податків, показати їх роль у податковій полі­тиці держави, напрям і характер впливу на соціально-економічну сферу. Податки класифікують за наступними ознаками.

1. За економічним змістом: податки па доходи, податки на споживання, пода­тки на майно.

2. Залежно від рівня державних структур:загальнодержавні і місцеві.

3. За способом стягнення: роз­кладні і окладні. Розкладні податки встановлюються в загальній сумі відповідно до потреб в доходах, а потім цю суму розклада­ють (розподіляють) по окремих територіальних одиницях або платниках. Окладні податки передбачають установлення спочатку ставок, а відтак розміру податку для кожного платника окремо.

4. За формою оподаткування розрізняють прямі і непрямі по­датки. Прямі податки встановлюються безпосередньо щодо плат­ників, їх розмір прямо залежить від масштабів об'єкта оподатку­вання. Прямі податки поділяються на дві групи: особисті та реальні. Видами особистих податків є прибутковий, майновий, на спадщину та дарування, подуш­ний. Реальні податки передбачають оподаткування майна за зов­нішніми ознаками. До них належать земельний, домовий, про­мисловий, на грошовий капітал.

Непрямі податки встановлюються в цінах товарів і послуг, а їх розмір для окремого платника прямо не залежить від його доходів.Існують три види непрямих податків:ак­цизи, фіскальна монополія і мито.

31. Критерії розмежування доходів і видатків між різними ланками бс

Бюдж. с-ма -заснована на економічних відносинах і юридичних нормах, це- сукупність усіх видів бюджетів країни. До складу Б.С. Укр входять Держ. бюджет Укр, республіканський бюдж АРК і місцеві бюдж. Доходи і видатки між різними ланками бюдж. с-ми розмежовуються різним чином. Доходи Держ. бюдж -це частина централізованих фін. рес дер-ви, які врегульовані відпов. нормативними актами і необхідні для виконання її функцій. Доходи б-ту відображають екон. відносини дер-ви з підприємствами, установами, фіз. особами, які виникають в процесі стягнення бюдж. платежів. Доходи б-ту України мають 2 чітких рівні- державний та місцевий. Головним джерелом доходів б-ту є нац. дохід. Основними методами які використовуються органами держ. влади для перерозподілу нац. доходу є податки, збори, неподаткові платежі, позики, емісія грошей. Як окрема ек. категорія, доходи місцевих б-тів виражають сферу екон. відносин суспільства, яка пов'язана з формуванням, розподілом і використанням фін. рес регіонального рівня, використовується місц органами влади для забезпечення поточних і перспективних завдань розв регіону. Доходи місцевих б-тів мають законодавчу базу 3акони України. "Про бюдж. системуму Укр.", "Про податкову с-му У.» "Про місцеве самоврядування в У."та ін. нормативні акти. Але незважаючи на наявність відпов, нормативної бази, до цього часу не напрацьовано чіткого мех-му перерозподілу бюдж. надходжень як у Держ., так і всередині місцевих б-тів. Доходи місцевих б-тів районних рад формуються відповідно до обсягу повноважень, що визначаються відповідними міськими радами. Розрізняють поточні видатки та видатки розвитку. Поточні видатки-це витрати б-тів на фінансування мереж підприємств, орг-цій, установ та органів, які діють на початок бюдж. року, а також на фінансування заходів щодо соц. захисту н-ня та інших заходів, що не належать до видатків розвитку. В склад поточних видатків окремо виділяють видатки б-ту, зумовлені зростанням мережі перелічених вище об'єктів з зазначенням всіх факторів, які вплинули на обсяг видатків. Видатки розвитку-це витрати б-тів на фінансування інвестнц. д-ті, зокрсма:фінансування капіт. вкладень виробничого-невиробничого призначення, фінансування структурної перебудови нар. госп-ва;субвениії та інші видатки, пов'язані з розширеним відтворенням. Видатки місцевих б-тів відображають ті ж самі соц,-екон. відносини, що і видатки Держ. б-ту, але на місцевому рівні і з врахуванням регіональних особливостей. Видатки місцевих б-тів базуються на тих же законодавчих актах, що і їхні доходи.

Групи:

  • Видатки на фінансування бюджетних установ та заходів, які забезпечують необхідне першочергове надання соціальних послуг, гарантованих державою, і які розташовані найближче до споживачів. Здійснюються з бюджетів сіл, селиш, міст та їх об'єднань.

  • Видатки на фінансування бюджетних установ та заходів, які забезпечують надання основних соц. послуг, гарантованих державою для всіх громадян України І здійснюються з бюджетів міст республіканського значення АРК, міст обласного значення та районних бюджетів.

  • Видатки на фінансування бюджетних установ та заходів, які забезпечують гарантовані державою соціальні послуги для окремих категорій громадян, або фінансування програм, потреба в яких Існує в усіх регіонах України і здійсн. з бюджету АРК та обласних бюджетів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]