Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Org_him_2cV.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Завдання для перевірки досягнення конкретних цілей навчання

Тест 1

Циклічні форми вуглеводів зображують за допомогою формул Хеуорса. Яка з наведених формул моносахаридів відповідає α-D-глюкопіранозі?

А.В.С.D.Е.

Тест 2

Подібно до альдегідів моносахариди окислюються реактивом Фелінга. Вкажіть продукти окислення глюкози цим реагентом:

А. Сорбіт + СО2

В. Глюкуронова кислота + Cu2O

С. Глюконова кислота + Cu

D. Продукти окислення + Cu2O

Е. Глюкарова кислота + CuO

Тест 3

У слаболужному середовищі протягом декількох діб відбуваються ізомерні взаємоперетворення моносахаридів. Яка з наведених сполук є епімером D-глюкози?

А. В. С. D.Е.

D-рибоза D-дезоксирибоза D-ксилоза D-маноза L-глюкоза

Тест 4

Вуглеводи є структурним фрагментом нуклеїнових кислот. Визначте який з моносахаридів входить до складу ДНК:

А. Дезоксиманоза

В. Дезоксиглюкоза

С. Дезоксирибоза

D. Дезоксиксилоза

Е. Дезоксиарабіноза

Тест 5

Багатоатомний спирт сорбіт використовується як цукор для діабетиків. Зазначте з якою речовиною реагує глюкоза для добування цього спирту:

А. Метанолом

В. Ag2O

С. Cu(OH)2

D. Оцтовою кислотою

Е. Воднем

Тест 6

У хворих цукровим діабетом у січі міститься глюкоза й інші альдегіди. За допомогою якого типу реакцій можна виявити глюкозу в сечі?

А. Відновлення

В. Окислювання в м’яких умовах

С. Утворення простих глюкозидів

  1. Утворення складних глюкозидів

Е. Окислювання в жорстких умовах

Тест 7

При серцевих захворюваннях в якості лікарського засобу використовують глюкозу – один із головних моносахаридів, основне джерело енергії в організмі людини. Зазначте до яких вуглеводів вона відноситься:

А. Альдопентоза

В. Кетогексоза

С. Альдогексоза

Д. Кетопентоза

Е. Альдотетроза

Еталони відповідей:

1.A, 2.D, 3.D, 4.C, 5.E, 6.E, 7.C.

Короткі методичні вказівки до роботи на практичному занятті

На занятті перевіряється підготовленість студентів до проведення практичного заняття, проводиться інструктаж з техніки безпеки при роботі з хімічними реактивами. Під керівництвом викладача виконуються завдання для самостійної роботи. Потім студенти приступають до виконання лабораторної роботи, використовуючи інструкцію робочого журналу.

Після виконання лабораторної роботи студенти оформляють протокол, роблять висновки до роботи, що перевіряється і контролюється викладачем. Проводиться підсумковий тестовий контроль за темою, підводяться підсумки заняття.

Заняття №32 Вуглеводи. Ді-, полісахариди актуальність теми

Складні вуглеводи являються важливими біологічно-активними сполуками. Вони класифікуються на олігосахариди і полісахариди (гомо- і гетерополісахариди). Біологічна активність складних вуглеводів сприяє використанню їх в фармацевтичній практиці. Наприклад, дисахарид лактоза використовується в якості наповнювача при виготовленні порошків та пігулок, а також як харчування для немовлят, сахароза – для виготовлення сиропів, мікстур. Гомополісахарид крохмаль, котрий є основним джерелом вуглеводів у харчовому раціоні людини, в фармації використовується для виготовлення присипок і паст. Велике значення мають гетерополісахариди , які забезпечують міцність та пружність органів, еластичність їх сполук. Хондроітинсульфати входять до складу шкіри, хрящів, гіалуронова кислота - скловидного тіла ока. Вони являються основою багатьох лікарських препаратів ( хондропротекторів, антикоагулянтів та ін.). Інтерпретування будови та хімічних властивостей важливе при контролі якості вуглеводів, які використовуються як лікарські засоби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]