Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Org_him_2cV.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Завдання для перевірки досягнення конкретних цілей навчання

Тест 1

Похідне піридину має структурну формулу:

Складіть його назву:

  1. піридинія сульфат

  2. піридинія гідросульфат

  3. піридинсульфотриоксид

  4. піридин сульфокислота

  5. сульфопіридин

Тест 2

Проводять добування гетероциклічної сполуки, що є похідним піридину згідно запропонованої схеми:

Визначите кінцевий продукт (Z):

A. B. C. D. E.

Тест 3

Для добування піколінової кислоти добувають гетероциклічну сполуку, що є похідним піридину підвергли окисленню перманганатом калію. Визначте цю сполуку.

.

A. B. C. D. E.

Тест 4

Реакцію бромування піридину проводять за схемою.

Вкажіть продукт цієї реакції:

A. B. C. D. E.

Тест 5

Піридин вступає в реакцію з амідом натрію в середовищі аммоніяку за схемою:

Вкажіть продукт цієї реакції:

A. B. C. D. E.

Тест 6

За хімічними властивостями піридин є слабкою основою. Для підтвердження цього факту треба провести хімічну реакцію:

А.В.С.

D. Е.

Еталони відповідей:

1.D, 2.C, 3.A, 4.B, 5.C, 6.A.

Короткі методичні вказівки до роботи на практичному занятті

На занятті перевіряється підготовленість студентів до проведення практичного заняття, проводиться інструктаж з техніки безпеки при роботі з хімічними реактивами. Під керівництвом викладача виконуються завдання для самостійної роботи. Потім студенти приступають до виконання лабораторної роботи, використовуючи інструкцію робочого журналу.

Після виконання лабораторної роботи студенти оформляють протокол, роблять висновки до роботи, що перевіряється і контролюється викладачем. Проводиться підсумковий тестовий контроль за темою, підводяться підсумки заняття.

Заняття №28 Шестичленні гетероцикли з одним гетероатомом. Хінолін, ізохінолін, акридин актуальність теми

У даній темі розглядаються шестичленні гетероцикли з одним гетероатомом, які містять ароматичні системи, з конденсованими циклами та кисневмісні гетероцикли.

Хінолінове ядро є структурним фрагментом деяких алкалоїдів і лікарських засобів. Ряд похідних 8-гідроксихіноліна застосовують в медичній практиці як протимікробні засоби. До них відносяться такі лікарські препарати, як хінозол, нітроксолін і ентеросептол. Ядро ізохіноліна є структурним фрагментом молекул алкалоїдів ізохінолінового ряду - папаверину, морфіну, кодеїну і ін., властивості, методи витягання з біологічного матеріалу і ідентифікацію вивчатимуться в курсах фармакогнозії, фармацевтичній і токсикологічній хімії.

У темі кисневмісних гетероциклів особлива увага приділяється розгляду стійкості органічних сполук. Це допомагає інтерпретувати властивості природних речовин, що містять ці гетероцикли а так само лікарських препаратів, створених на їх основі.

Деякі похідні γ-пірона є природними речовинами. До них відносяться хелідонова і меконова кислоти. Хелідонова кислота міститься в траві чистотілу, меконова кислота виділена з маку снодійного. На основі похідних кумаріна створені антікоогуляційні лікарські препарати- неокумарін, фепромарон, сінкумар та інші, які вживаються для профілактики і лікування тромбозів. Найважливішими похідними хромона є флавон і ізофлавон. Похідні флавона і ізофлавона відносяться до обширної групи природних сполук, так званих флавоноїдів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]