Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Org_him_2cV.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Завдання для перевірки досягнення конкретних цілей навчання

Тест 1

Пурин є конденсованою системою гетероциклів піримідину та імідазолу. Пурин містить 4 атоми нітрогену, кожен з яких має певні властивості. Який з атомів азоту має кислотні властивості?

  1. 1

  2. 3

  3. 7

  4. 9

Тест 1

Сечова кислота утворюється в організмі в процесі розпаду нуклеїнових кислот. Її натрієві солі є складовою частиною ниркових каменів. Яка сіль сечової кислоти утворюється з надміром лугу?

A. B. C. D. E.

Тест 3

Найважливіші похідні пурину – пуринові основи, можна отримати з сечової кислоти шляхом послідовних реакцій. Яке похідне пурину ( C ) утворюється в результаті приведеної схеми?

A.B.C.D.E.

Тест 4

Проводять реакцію ідентифікації лікарського препарату. Для цього до сухої речовини додають декілька крапель концентрованої азотної кислоти HNO3, і упарюють насухо на полум'ї пальника. До сухого залишку після охолодження додають краплю розчину аміаку NH4OH. Спостерігають появу фіолетового забарвлення. Похідним якої сполуки є даний лікарський препарат?

  1. птеридину

  2. барбітурової кислоти

  3. фенотиазину

  4. пурину

  5. аллоксазину

Тест 5

Фолиевая кислота является стимулятором роста микроорганизмов. Ядро какого гетероцикла содержит в себе фолиевая кислота.

  1. птеридину

  2. барбітурової кислоти

  3. фенотиазину

  4. пурину

  5. аллоксазину

Тест 6

Рибофлавін ( вітамін В2) широко поширений в природі в продуктах тих, що містять білкові сполуки. Недолік його в їжі викликає затримку росту, порушення процесів нервової діяльності. Похідним якого гетероциклу є рибофлавін.

  1. птеридину

  2. барбітурової кислоти

  3. фенотиазину

  4. пурину

  5. аллоксазину

Еталони відповідей:

1.D, 2.B, 3.C, 4.D, 5.A, 6.E.

Короткі методичні вказівки до роботи на практичному занятті

На занятті перевіряється підготовленість студентів до проведення практичного заняття, проводиться інструктаж з техніки безпеки при роботі з хімічними реактивами. Під керівництвом викладача виконуються завдання для самостійної роботи. Потім студенти приступають до виконання лабораторної роботи, використовуючи інструкцію робочого журналу.

Після виконання лабораторної роботи студенти оформляють протокол, роблять висновки до роботи, що перевіряється і контролюється викладачем. Проводиться підсумковий тестовий контроль за темою, підводяться підсумки заняття.

Змістовий модуль 5

Природні сполуки

Заняття №31

Вуглеводи. Моносахариди

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ

Вуглеводи складають основну масу органічних речовин нашої планети. До вуглеводів відносяться моносахариди, дисахариди та полісахариди. Моносахариди є вихідним матеріалом для біосинтезу багатьох сполук живих організмів. Наприклад, моносахариди глюкози входять до складу майже усіх відомих складних вуглеводів, він є обов’язковим компонентом крові і тканин, а також безпосереднім джерелом енергії для біохімічних реакцій. Важливе біологічне значення вуглеводів зумовлює широке використання цих сполук в медицині як лікарських засобів. Так, глюкоза використовується при захворюваннях серця, при лікуванні шоку, колапсу, як наповнювач при виготовленні інших ліків (сиропів).

В залежності від будови вуглеводи мають різні хімічні властивості. Вивчення цих властивостей дає можливість пізнати ті хімічні перетворення, що відбуваються з моносахаридами при застосуванні їх в якості лікарських засобів, спрогнозувати зміни, які відбуваються при зберіганні ліків, зрозуміти взаємозв’язок між їх хімічною будовою та дією на організм, досліджувати нові методи синтезу лікарських речовин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]