Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SGMM.pdf
Скачиваний:
3095
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
12.78 Mб
Скачать

Розділ 13

13.5. Машини для виконання земляних робіт

Механічний спосіб виконання земляних робіт передбачає послідовне здійс- нення таких операцій: відокремлення від природного масиву (копання) ґрун- ту; транспортування до місця укладання і розвантаження; обробка земляної споруди (розрівнювання, ущільнення тощо).

До машин для виконання земляних робіт належать каналокопачі, дренаж- ні машини, землерийно-транспортні машини (екскаватори, бульдозери, скре- пери, грейдери) і планувальники.

За характером роботи землерийні машини поділяють на дві групи: цикліч- ної і безперервної дії. Крім того, розрізняють машини з активними і пасив- ними робочими органами. Машини з пасивними робочими органами це такі, в яких відокремлення ґрунту від природного масиву і заповнення їх ро- бочого органа відбувається внаслідок руху робочих органів разом з усією ма- шиною. У машин із активним робочим органом відокремлення і заповнення ґрунту виконують робочі органи, які переміщуються незалежно від корпусу машини. Робочими органами таких машин, як правило, є різні типи ножів.

У сільському господарстві земляні роботи виконують під час будівництва різних споруд, силосних ям і траншей, доріг, гребель, зрошувальних каналів, для переміщення ґрунту та інших сипких матеріалів на різні відстані. За бу- довою і розміщенням відносно поверхні землі земляні споруди поділяють на насипи (греблі, дамби, насипи для шляхів), виїмки (траншеї, осушувальні канави, кювети тощо) і піввиїмки-півнасипи, коли одночасно споруджують і виїмки, і насипи.

Під час земляних робіт спочатку відокремлюють частину ґрунту, заповню- ють ним робочий орган машини, переміщують ґрунт у задане місце і роз- вантажують робочий орган. Відповідно до технологічного процесу виконання окремих операцій машини для землерийних робіт поділяють на такі групи: землерийно-транспортні машини (екскаватори, бульдозери, скрепери і грей- дери); машини для ущільнення ґрунту (котки, трамбівки тощо); машини та обладнання для гідравлічного розроблення ґрунту (землесосні установки, гідромонітори та ін.).

13.5.1. Машини для будівництва і експлуатації каналів

До цієї категорії меліоративних машин належать машини для прокладан- ня (копання) каналів каналокопачі і машини для розроблення каналів кавальєророзрівнювачі, відкосопланувальники, машини для будівництва ан- тифільтруючих покриттів.

Канали нарізують у ґрунті під час будівництва осушувальних, зрошуваль- них або обводнювальних систем. Глибина каналів, їх профіль і розміщення на освоюваних землях залежать від призначення системи, типу ґрунту і рель- єфу місцевості.

Каналокопачами для прокладання зрошувальних каналів розроблюють канали повного проектного перерізу в насипу, піввибірці, півнасипу або у ви- бірці. Канал повинен мати сплановане дно і відкоси. Вони утворюють дамби з обох боків безпосередньо біля бровок каналу. Внутрішні відкоси дамб форму- ють боковими кромками корпусу.

Каналокопачі для прокладання осушувальних каналів розроблюють ка- нали заданого поперечного перерізу з рівними відкосами і дном. Вони відво- дять піднятий із каналу на поверхню ґрунт від бровки в сторони, утворюючи

516

Меліоративні машини

вирівнювальні площадки-берми 0,4...0,6 м завширшки і валки-кавальєри, або розкидають ґрунт.

Розрізняють каналокопачі безперервної і циклічної дії з пасивними, актив- ними і пасивно-активними робочими органами. Робочі органи бувають: актив- ні ротаційні (рис. 13.18), шнекові, одноківшеві, багатоківшеві. За типом робочого органа розрізняють каналокопачі плужного, фрезерного і роторного типів. За ходовим обладнанням бувають каналокопачі на гусеничному і коліс- ному ходу.

Рис. 13.18. Схеми основних робочих органів каналокопачів:

а двофрезерний (двороторний); б фрезерний із копіювальною фрезою; в фрезерний із похилою віссю обертання; г двомоторний із похилою віссю обертання; 1 ротор (фреза); 2 відвал

Плужний каналокопач має вигляд двовідвального плуга, який заглиблю- ється у ґрунт і відвалами виносить його на поверхню.

Фрезерні каналокопачі мають дискову фрезу, яка зрізує ґрунт на високих швидкостях до 30 м/с. Тому вони формують рівну стінку і дно каналу, по- дрібнюють деревинну рослинність і відкидають вийнятий ґрунт на відстань до 10 м. Їх застосовують переважно для прокладання осушувальних каналів у болотно-торфяних ґрунтах.

Роторні каналокопачі застосовують для розроблення зрошувальних кана- лів у мінеральних ґрунтах. Вони мають ротори, які повільно обертаються ра- зом із ковшами і вивантажувальними конвеєрами. Ротор ковшами виймає ґрунт із каналу і скидає його на конвеєри, які виносять ґрунт і формують на- сипи по обидва боки каналу.

Канали утворюються за допомогою виймання ґрунту або його насипання. Поперечний переріз більшості каналів незалежно від призначення має фор- му трапеції (рис. 13.19, а г). Така форма полегшує будівництво, укріплення русла і догляд за ним. У деяких випадках (при нестійких, шаруватих ґрунтах) великим магістральним каналам надають параболічну форму в поперечному перерізі робочої частини (рис. 13.19, д).

Основні елементи поперечного профілю каналів такі: дно 5 (див. рис. 13.19), відкоси 4, берма 2, кавальєр 1, дамба 6 і резерв 7. Берма 2 зменшує вірогідність сповзання вийнятого ґрунту в канал. Кавальєру, на відміну від простого відва- лу, який є безформною масою зайвого ґрунту, надають форму трапеції. На за- городжувальних каналах кавальєр установлюють тільки з одного боку (рис. 13.19, г). Дамба 6 це якісний насип, який є робочою частиною каналу. Резерв 7 виїмка, з якої беруть ґрунт для влаштування насипи.

Для осушування боліт і надмірно зволожених земель копають осушувальні канали та прокладають дерени. Осушувальні канали копають плужними ка- налокопачами і спеціальними болотними екскаваторами. Для обладнання дренажу застосовують дренажні машини.

517

Розділ 13

 

Для збирання і відведення води роб-

 

лять канали до 1,2 м завглибшки. Ці

 

канали доходять до збірного каналу

 

1,2...2,0 м завглибшки і по дну 0,2...0,4 м

 

завширшки. Для збирання ґрунтових

 

вод, які виходять назовні, обладнують

 

ловильні канали, які мають глибину до

 

3 м і ширину до 1 м. Канали копають з

 

укосами. Переріз каналів має трапеціє-

 

подібну форму. Вийнятий ґрунт укла-

 

дають з обох боків канави або з одного

 

боку, якщо канава є збірною і призначе-

 

на для збирання води, що стікає з по-

 

верхні осушуваної площі. Осушування

 

за допомогою відкритої мережі каналів

 

ускладнює роботу тракторних агрегатів

 

на оранці, сівбі тощо. Крім того, канали

 

швидко заростають чагарником та ін-

 

шою рослинністю і для очищення потре-

 

бують значної витрати коштів.

 

Нині широко застосовують закритий

 

дренаж, який є прогресивнішим спосо-

 

бом осушування порівняно з відкритою

 

осушувальною мережею. Закритий дре-

 

наж має форму траншеї, на дні якої

Рис. 13.19. Поперечний переріз

укладено труби або інші пристрої для

каналів:

відведення води. Дренаж може бути

виїмці, піввиїмці-півнасипу, насипу та

гончарний, дощаний,

з пластмасових

а, б, в, г трапецієподібні відповідно у

труб, кротовий та ін.

 

загороджувальний; д параболічний ма-

закладають із

гістрального каналу; 1 кавальєр; 2

Гончарний дренаж

берма; 3 бровка; 4 відкос; 5 дно;

гончарних труб, довжина яких 33 см і

6 дамба; 7 резерв; 8 розрівняний

діаметр 5...21 м. Труби невеликого діа-

ґрунт

 

метра закладають в осушувальні дрени,

а великого у відвідні.

Дощаний дренаж застосовують на торфяних ґрунтах. За такого дренажу труби чотирикутного перерізу виготовляють із деревяних дощок.

Гончарний дренаж довговічніший, ніж дощаний.

Для дренажу широко застосовують також пластмасові труби (гладенькі, з перфорованими круглими водоприймальними отворами або фрезерованими щілинами) діаметром 40...100 мм. Залежно від гнучкості пластмаси і діамет- ра готові труби надходять змотаними у бухти (по 250 м труб у бухті) або бато- гами завдовжки 25 м і більше. Пластмасові труби укладають у щілину, яку прорізує ніж.

Кротовий дренаж застосовують на ґрунтах, стійких до розмивання. За до- помогою спеціальних дренерів у ґрунті на глибині 0,4...1,2 м прокладають круглі порожнини діаметром 55 мм і більше, по яких протікає вода у відкриті канави або в закриті осушувальні дрени (гончарні та ін.). Робочий орган кро- тового пристрою або машини розрізує ґрунт на глибину дренування і залишає в ньому під час руху порожнини (кротові дрени). Діаметр порожнини зале- жить від виду ґрунту і діаметра дренера. Довжина дрен становить 120...170 м.

518

Меліоративні машини

Дрени прокладають з уклоном 0,002...0,005, що забезпечує стікання води. Відстань між кротовими дренами може становити від 2 до 15 м. Кротові дрени не перешкоджають роботі тракторних агрегатів. Недоліком такого дренажу є недовговічність дрен, оскільки вони швидко руйнуються, особливо на легких ґрунтах.

Плужно-фрезерний каналокопач МК-23 (начіпний) призначений для від-

криття каналів на попередньо спланованій поверхні у мінеральних ґрунтах з окремими камянистими вкрапленнями розмірами не більше ніж 80 мм. Профіль каналу трапецієподібний, глибина 0,5 м, ширина по дну 0,4 м, швидкість руху 0,09...0,26 м/с, продуктивність 85...210 м3. Агрегатується з трактором ДТ-75БВ-С4.

Каналокопач складається із базового трактора 2 (рис. 13.20), на гідравліч-

ному

триточковому

 

начіпному

механіз-

 

мі

якого

закріплю-

 

ється рама з відва-

 

лом 7 плужного ти-

 

пу і фрезою 8, вста-

 

новленою під кутом

 

45° до горизонту. В

 

лівій

частині

рами

 

шарнірно

начіплю-

 

ється кожух 6 від-

 

вала, який фіксу-

 

ється

гідроцилінд-

 

ром 9. Блок силової

 

передачі

з фрезою

 

кріпиться

до

рами

 

шарнірно і утриму-

 

ється

в

заданому

 

положенні стяжкою

 

10

фрези.

Фреза

 

приводиться

в

рух

 

від

ВВП

трактора

 

через

карданну

пе-

 

редачу 4,

закритою

 

огородженням

5, і

 

блок

силової

пере-

 

дачі 11. Гідроци-

 

ліндр

3

повороту

 

робочого

органа

 

встановлюється

за-

 

мість

верхньої тяги

 

механізму

навіски

 

для

 

переведення

 

начіпного

 

облад-

Рис. 13.20. Схема плужно-фрезерного каналокопача МК-23:

нання в робоче або

транспортне

поло-

а вигляд збоку; б вигляд ззаду; 1 бульдозерне обладнання;

ження. У

передній

2 трактор; 3 і 9 гідроциліндри; 4 карданна передача; 5

огородження; 6 кожух; 7 відвал; 8 фреза; 10 стяжка; 11

частині

каналоко-

блок силової передачі

519

Розділ 13

пача влаштовано бульдозерне обладнання 1, яке начіплюється на поперечну балку трактора.

Під час переїздів на великі відстані робоче обладнання фіксується при- строєм, який складається із тяги з регулювальним гвинтом.

Керують каналокопачем із кабіни трактора. Допоміжними механізмами є блокування ВВП і обмежувач тягового зусилля трактора, встановлений під капотом двигуна.

Рама робочого органа зварена з балок, поперечок, розкосів і стояків. Нижні вушка призначені для кріплення рами до начіпного механізму трактора, верхні для кріплення гідроциліндра повороту. В нижній частині рами приварено плужний відвал, який виконаний із листа циліндричної форми. Права частина відвала переходить у площину, на кінці якої приварений його ніж. До рами відвала петлями кріпиться рухомий кожух, положення якого змінюють за допомогою циліндра, що дає змогу регулювати напрямок вики- дання ґрунту на берму каналу.

Обмежувач тягового зусилля трактора автоматично зупиняє трактор в аварійному режимі. Блокування ВВП запобігає вмиканню приводу фрези у транспортному положенні.

Бульдозерне обладнання каналокопача призначене для розрівнювання валів ґрунту, який вийнято каналокопачем із каналу, і попереднього плану- вання траси каналу. Воно складається із відвала, рами і гідроциліндра під- німання і опускання.

Фрезерний каналокопач КФН-1200А (начіпний) призначений для прокла- дання осушувальних каналів у ґрунтах, які містять камянисті вкраплення розмірами до 80 мм. Глибина каналів до 1,2 м, закладання відкосів 1 : 1, ши-

 

рина каналу по дну до 0,25 м;

 

робоча

швидкість

агрегату

 

0,033...0,27 км/год, середня про-

 

дуктивність до 150 м/год. Агре-

 

гатується

з

 

тракторами

 

Т-100БГС і Т-130Б.

 

 

Каналокопач має комбіно-

 

ваний робочий орган, який

 

складається з двовідвального

 

корпусу 6 (рис. 13.21) і двох

 

дискових фрез 2. Фрези вста-

 

новлені похило під кутом 45°

 

до горизонту і мають лопаті 9 з

 

ножами 7. Вони приводяться в

 

рух від ВВП трактора. Діаметр

 

фрез (по ножах) 2500 мм, час-

 

тота обертання — 71,5 об/хв.

 

Розрихлювачі

4

зварені із

 

листової

сталі та

прикріплені

 

до труб планетарних редукто-

 

рів. Двовідвальний корпус по-

Рис. 13.21. Фрезерний каналокопач КФН-1200А:

діляє ґрунт у виїмці на дві рів-

а технологічна схема; б робочий орган; 1 ніж

ні частини, рівномірно подає

відвала; 2 фреза; 3 насипний ґрунт; 4 розрих-

його на фрези і захищає від-

лювач; 5 леміш; 6 двовідвальний корпус; 7 но-

жі; 8 тримач; 9 лопать

критий канал від попадання в

520

Меліоративні машини

нього ґрунту. Фрези розрізають ґрунт і розкидають його по обидва боки кана- лу на відстань до 10 м. Розрихлювачі зіштовхують підрізаний фрезами ґрунт.

Для рівномірного тиску гусениць на поверхню поля спереду на тракторі монтують противаги. На його раму, яка прикріплена до лонжеронів трактора, начіплюють ваги загальною масою 1970 кг.

Керують робочими органами за допомогою гідроциліндра начіпного меха- нізму і гідроциліндра повороту, який установлюють замість центральної тяги начіпного механізму трактора. Гідроциліндрами начіпного механізму підні- мають, опускають і регулюють заглиблення робочого органа, а циліндром по- вороту його нахил.

Каналокопач-зарівнювач КЗУ-0,3 (начіпний) призначений для нарізуван- ня та зарівнювання тимчасових зрошувальних і відвідних борозен, виготов- лення і розрівнювання валиків (пал), глибокого розпушування (чизелюван- ня) ґрунту, планування поля. Продуктивність каналокопача 4 км/год, вигото- влювача пал 6 км/год, зарівнювача 5,5 км/год, розрівнювача 7,0 км/год, чи- зель-культиватора 1,4 га/год, планувальника 1,8 га/год. Агрегатується з трак- торами класу тяги 30 кН.

Каналокопач-зарівнювач КЗУ-0,3 (рис. 13.22) має універсальну раму, на якій монтуються змінні робочі органи для виконання технологічних процесів роботи. Рама 2 складена із переднього і заднього брусів. Передній брус облад- нано подовжувачами, він спирається на колеса 1, переустановленням яких змінюють глибину ходу.

Нарізуючи тимчасові канали, до рами 2 (рис. 13.22, а) прикріплюють дво- відвальний корпус, який складається із прикріплених до стояка 8 правого і лівого відвалів 3 лемеша 7. На приварений до стояка кронштейн установлю- ють пятку 5, яка ущільнює дно каналу. Висоту встановлення пятки регулю- ють поворотом тримача 6. До нижніх кромок відвалів болтами закріплюють ножі 4.

Для нарізування зрошувачів до стояка корпусу прикріплюють леміш 500 мм завширшки, а до відвалів змінні ножі 110 мм завширшки. При на- різуванні відвідних борозен застосовують леміш 300 мм завширшки і ножі

50мм завширшки.

Каналокопач «500» нарізує канал трапецієподібної форми, який має гли-

бини виїмки 0,30 м, ширину по дну 0,5 м і закладання відкосів 1 : 1; канало- копач «300» відповідно 0,25; 0,3 м і 1:1.

При зарівнюванні каналів до подовжувачів рами і задньої балки 13 (рис. 13.22, б) закріплюють розхилом уперед відвали 9 під кутом 30° до поздовж- ньої осьової лінії. За відвалами закріплюють дошку 11 і коток 12. Відстань між носками ножів спереду може бути 2100, 2500 і 2800 мм. Опорні колеса встановлюють на подовжувачах з нахилом стояків назад на глибину зрізу дамби.

Ножі відвалів зрізують дамби, відвали переміщують зрізану землю в ка- нал, дошка розрівнює насипаний ґрунт, а коток ущільнює його.

При виготовленні валиків (пал) положення відвалів по межах ділянок, на які поле розбивають у разі поливу затопленням, залишається таким самим, як і при зарівнюванні каналів. Відстань між носками ножів беруть 2800 мм. На кінцях відвалів закріплюють подовжувачі 14 (див. рис. 13.22). Опорні ко- леса встановлюють так, щоб вони перекочувалися по необробленій поверхні поля. Дошку і задній коток знімають. Зрізаний під час русу агрегату ґрунт переміщується відвалами до середини, утворюючи валик, висота якого від

521

Розділ 13

Рис. 13.22. Каналокопач-зарівнювач КЗУ-0,3:

а для нарізування каналів; б для зарівнювання каналів (вигляд зверху); в, г для виго- товлення пал (вигляд зверху); 1 опорне колесо; 2 основна рама; 3 і 9 відвали; 4 і 10 ножі; 5 пятка; 6 тримач; 7 леміш; 8 стояк; 11 розрівнювальна дошка; 12 коток; 13 поперечна балка; 14 подовжувач відвалів

рівня поля 40 см, ширина на рівні поля 90 см, ширина поверхні 10 см із за- кладанням відкосів 1 : 1.

При розрівнюванні пал лівий і правий відвали з подовжувачами міняють місцями (рис. 13.22, г) і розміщують їх так, щоб передні обрізи відвалів збіга- лися, а різальні кромки ножів утворювали кут 60°. Опорні колеса встановлю- ють нижче від різальних кромок відвалів на глибину резервів.

Під час глибокого розпушування ґрунту застосовують чизель-культиватор, виконаний у вигляді окремої рами, до брусів якої приварені тримачі робочих органів. У тримачах стопорними гвинтами закріплюють стояки лап. На стоя- ках можна закріплювати розпушувальні лапи, ширина захвату яких 50 мм, або стрілчасті — 250 мм. Рамку культиватора зєднують з основною рамою каналокопача хомутами і болтами.

522

Меліоративні машини

У процесі планувальних робіт вирівнюють поверхню поля перед посівом і після вологозарядних поливів. Рамку планувальника, яка складається з трьох секцій, прикріплюють до рами КЗУ-0,3. У робочому положенні секції жорстко зєднують, у транспортному бокові секції піднімають угору.

Секції обладнані ножами, які встановлені під кутом до напрямку руху. Ножі можна регулювати по висоті, переміщуючи відносно опорних полозків рами. Ножі зрізують виступні нерівності поля і переміщують ґрунт у запади- ни. Ширина захвату планувальника в роботі з усіма секціями 5 м, з однією середньою 3 м.

Канавокопач МК-7 (МК-1400М) призначений для копання осушувальних канав за один прохід. Робочий орган канавокопача МК-1400М (рис. 13.23, а) складається з лемеша 11, підйомно-полицевих поверхонь 9 і верхніх полиць 6. До верхніх полиць прикріплюють бермоочисники 8, призначені для очищення частини берми, що прилягає до канави. Бермоочисники за- стосовують при копанні канав не більш як 0,6...0,8 м завглибшки. При ко- панні канав 1,0...1,4 м завглибшки для формування дамб використовують відкрилки 7.

Для полегшення робо- ти канавокопача спереду робочого органа прикріп- люють ніж, який розрізує верхнє дернове покриття на глибину 20...30 см. Ро- бочий орган приварений до тягової рами 5, яка спирається на два колеса

12. У передній частині тя-

 

гова

рама

шарнірно

 

зєднана з ходовою рамою

 

13. Робочий орган підні-

 

мають і опускають за до-

 

помогою тракторної лебід-

 

ки 1 і поліспаста 3.

 

Глибину копання регу-

 

люють від 0,8 до 1 м пе-

 

реставлянням

по висоті

 

серги, за допомогою якої

 

канавокопач

приєднують

 

до трактора. Ширина ка-

 

нави по дну 0,2 м. Кана-

 

вокопач

агрегатують з

 

двома або трьома тракто-

 

рами Т-100МБГС на пря-

 

мій тязі або з одним трак-

Рис. 13.23. Канавокопачі:

тором Т-100МБГС, облад-

а КМ-1400М; б Д-267А; 1 тракторна лебідка; 2

наним тяговою лебідкою і

причіпний пристрій; 3 підйомний поліспаст; 4 — ніж; 5

якірним пристроєм.

тягова рама; 6 — верхні полиці; 7 відкрилки; 8 бермо-

Маса 4050 кг, продук-

очисники; 9 підйомно-полицеві поверхні; 10 — заднє ко-

тивність 1,6... 1,8 км/год.

лесо; 11 леміш; 12 колесо; 13 — ходова рама

523

Розділ 13

13.5.2. Екскаватори

Екскаватори призначені для копання ґрунту і переміщення його на від- стань, яка дорівнює довжині робочого органа. При цьому екскаватор залиша- ється нерухомим або переміщується повільно. Залежно від послідовності ви- конання операцій розроблення ґрунту розрізняють екскаватори перервної та безперервної дії.

До екскаваторів перервної дії належать усі одноківшеві екскаватори, робо- чий процес яких складається з наповнення ковша ґрунтом, вивантаження ковша, повернення його у початкове положення і переміщення самого екска- ватора на нове місце. Екскаваторами безперервної дії є багатоківшеві екска- ватори, робочий процес яких відбувається безперервно.

За конструкцією ходового обладнання екскаватори поділяють на гусенич- ні, пневмоколісні, крокуючі, залізничні і плавучі. У сільському господарстві найчастіше застосовують

 

універсальні

екскавато-

 

ри, які мають велику кі-

 

лькість змінного

облад-

 

нання і можуть викону-

 

вати різні роботи.

одно-

 

Універсальний

 

ківшевий екскаватор

Е-

 

1252 (рис. 13.24) на гусе-

 

ничному

ходу

 

склада-

 

ється

з

трьох

основних

 

частин: ходової, поворот-

 

ної платформи з механіз-

 

мами і кузовом та змін-

 

ного робочого

обладнан-

 

ня. Ходова частина

 

гусеничний хід 1 жорст-

 

кого типу є опорою

 

всього

екскаватора.

На

 

ходовій

рамі

кріпиться

 

поворотний вінець. По-

 

воротна

платформа

2

 

призначена

для

розмі-

 

щення механізмів екска-

 

ватора, кузова 4, кабіни

 

5 і робочого обладнання.

 

Поворот

робочого

облад-

 

нання екскаватора здій-

 

снюється

при

обертанні

Рис. 13.24. Екскаватор Е-1252:

поворотної

платформи

відносно

ходової

части-

а з прямою лопатою; б з оберненою лопатою; 1 гусе-

ничний хід; 2 — поворотна платформа; 3 противага; 4 —

ни. На поворотній плат-

кузов; 5 кабіна машини; 6 підйомний канат; 7 ланцюг

формі

розміщені

силова

приводу натискного механізму; 8 рукоять; 9 стріла; 10

установка

(двигун),

ре-

головні блоки; 11 ківш прямої лопати; 12 натискний

дуктори,

головна

транс-

механізм; 13 тяги; 14 ківш оберненої лопати; 15 тяго-

вий канат; 16 стояк

місія, лебідка для приве-

524

Меліоративні машини

дення в дію канатних барабанів та інших механізмів, стрілопідйомний меха- нізм та інші вузли. У передній частині на поворотній платформі закріплена стріла 9 і встановлена кабіна 5 для машиніста.

Одноківшевий гідравлічний повноповоротний екскаватор 30-2621 облад-

наний прямою (або оберненою) лопатою та бульдозером, які навішують на ко- лісний трактор ЮМЗ-6Л. Екскаватор використовують для земляних робіт, вирівнювання поверхні, завантажування гною, сипких матеріалів та інших вантажів. Місткість ковша 0,25 м3. За окремим замовленням екскаватор може бути обладнаний грейфером і краном.

Маса екскаватора 5700 кг, продуктивність становить близько 30 м3/год.

Одноківшевий універсальний екскаватор 3-302Б на пневматичному ходу обладнаний ковшем місткістю 0,4 м3. Додатковим обладнанням є драглайн місткістю 0,35 м3, грейфер місткістю 0,35 м3 і кран вантажністю до 5 т. Робоче обладнання приводиться в дію від двигуна Д-48ЛС потужністю 37 кВт. Маса машини 11 700 кг.

Одноківшевий універсальний екскаватор 3-1252 на гусеничному ходу має місткість ковша 1,25 м3 і призначений для виконання різних робіт, повязаних з копанням та навантаженням ґрунту, а також (після оснащення крановим обладнанням) для підйомно-транспортних і монтажних робіт. Ван- тажність крана 20 т. Продуктивність під час роботи прямою лопатою стано- вить близько 250 м3/год.

Промисловість випускає також інші конструкції одноківшевих екскаваторів: 3-1001 ІД з ковшем місткістю 1 м3, торфовий екскаватор на розширено- подовженому гусеничному ходу ТЗ-ЗМ з ковшем місткістю 0,65 м3, універсаль- ний екскаватор на гусеничному ходу 3-303 Б з ковшем місткістю 0,4 м3 та ін.

Багатоківшеві екскаватори за типом робочого органа поділяють на ланцю- гові і роторні. Вони мають більшу продуктивність, ніж одноківшеві, але не універсальні. Застосовують їх для копання траншей 1,8...3,5 м завглибшки і

0,5...0,8 м завширшки.

Траншейний ланцюговий екскаватор 9ТЦ-202А призначений для копання траншей прямокутного перерізу під дренажні труби. Ґрунт укладається з правого або лівого боку траншеї. Ковші закріплені на нескінченному ланцю- гу, який приводиться у рух гідравлічним приводом. На ланцюгу закріплено 11 ковшів. Швидкість ланцюга 0,7...1,15 м/с. Ширина траншеї 0,5, глибина 2 м. Маса машини 9400 кг. Продуктивність близько 250 м3/год.

13.5.3. Бульдозери

Бульдозер на основі трактора призначений для розроблення та перемі- щення на невеликі відстані ґрунту і дорожньо-будівельних матеріалів, зве- дення насипів, улаштування виїмок, риття каналів, ваління дерев, корчу- вання пнів, очищення доріг від снігу, штовхання скреперів при завантажен- ні. Він може розробляти ґрунти І – II і III – IV категорій з попереднім розпу- шуванням. Бульдозером є трактор з навісним обладнанням. Вал відбору по- тужності трактора використовується для приведення в рух лебідки.

Основні вузли бульдозера (рис. 13.25): відвал з ножами, штовхальна рама, передній стояк і канатно-блокове керування з однобарабанною лебідкою (у бульдозерів з канатно-блоковим керуванням) або гідравлічна система керу- вання (у гідравлічних бульдозерів). До нижнього ребра відвала болтами при- кріплені один середній і два бокових ножа, які у разі спрацювання можна пе-

525

Розділ 13

2

Рис. 13.25. Бульдозер та його робоче обладнання:

а бульдозер з автоматичним керуванням положення відвала: 1 пульт керування; 2 гідророзподільник; 3 датчик кутового положення; 4 фотоприймальний пристрій; 5 пристрій переміщення; 6 кронштейн; б схеми основних типів відвалів бульдозерів: 1 неповоротний; 2 поворотний; 3 напівсферичний; 4 сферичний; 5 універсальний (шляхопрокладальний); 6 з амортизаторами (для штовхання скреперів); в схема запасу- вання канатів бульдозера: 1 барабан піднімання ковша; 2 і 3 напрямні блоки; 4 полі- спаст піднімання заслінки; 5 приймальні блоки; 6 проміжний блок; г схеми встанов- лення відвала бульдозера: 1 штовхальна рама; 2 боковий штовхач відвала; 3 відвал; 4 відвал, повернутий у плані; 5 відвал, повернутий у вертикальній площині

реставляти. У боковинах відвала є отвори для кріплення подовжувачів і пла- нувальників укосів, які встановлюються під кутом 30° до різальної кромки ножів.

13.5.4. Скрепери

Скрепери призначені для виймання, транспортування і ущільнення ґрун- ту, утворення насипів, планування майданчиків. Дальність транспортування не повинна перевищувати 200...1000 м (залежно від місткості ковша).

Під час будівництва доріг і планувальних робіт скрепери можуть зрізувати рослинне покриття, переміщувати зрізаний ґрунт у відвал, будувати полотно доріг і насипи, розробляти виїмки з відсипанням ґрунту, засипати виїмки.

Робочий орган причіпного скрепера ківш. Він відкритий спереду і звер- ху. В його нижній передній частині є ножі для зрізування ґрунту, а у верхній передній шарнірно закріплена заслінка.

Використовувати скрепери на перезволожених ґрунтах недоцільно. Скре- пери розрізняють за такими показниками:

y конструкцією ковша (грейферний, відкритий одностулковий, двостул- ковий і телескопічний);

526

Меліоративні машини

y механізмом керування (гідравлічні і канатні);

y способом розвантаження ковша (з вільним вивантаженням ґрунту пе- рекиданням ковша вперед або назад, з примусовим вивантаженням висуван- ням задньої стінки ковша вперед; з напівпримусовим вивантаженням ґрунту перекиданням днища задньої стінки вперед);

yкількістю колісних осей (одно-, дво- і триосьові);

yспособом тяги (самохідні, напівпричіпні і причіпні).

Робочий процес виймання ґрунту скрепером охоплює чотири послідовні операції:

y порожній хід переміщення скрепера до місця роботи з піднятим ков- шем;

y копання ґрунту переміщення скрепера з опущеним ковшем і піднятою заслінкою;

y вантажений хід переміщення скрепера з піднятим ковшем і опущеною заслінкою до місця вивантаження ґрунту;

y відсипання ґрунту переміщення скрепера з нахиленою передньою час- тиною ковша і піднятою заслінкою.

Потрібно вибрати раціональні схеми роботи, якщо можливо, набирати ґрунт під час руху під укіс, використовувати високі швидкості, не допускати роботу двигуна з перевантаженням або буксуванням, повністю завантажува- ти ківш.

Найпоширеніші такі схеми руху скреперів:

1)еліптична застосовується для зведення насипу 4...5 м завдовжки з ґрунту бокових резервів і для планувальних робіт з поперечною розробкою ґрунту. Цю схему застосовують також для обладнання виїмок 4...7 м завглиб- шки з відсипанням ґрунту в насип і для планувальних робіт з поздовжньою розробкою ґрунту;

2)зигзагоподібна для зведення насипу 2,5...6 м заввишки з ґрунту одно- або двобічних резервів великої протяжності;

3)схема «вісімки» для зведення насипу з бічних резервів, а також для влаштування виїмок з укладанням ґрунту в насип або кавальєр; застосову- ється і для планувальних робіт;

4)поздовжньо-човникова для зведення насипу 6...4 м заввишки із ґрун- тів двобічних резервів;

5)поперечно-човникова для розроблення ґрунту на глибину до 1,5 м при спорудженні каналів і виїмок з переміщенням ґрунту в двобічні відвали;

6)спіральна для зведення насипу 2...5 м заввишки з ґрунту двобічних резервів або при укладанні ґрунту в кавальєри талі і в плані під різними ку- тами.

Призначена для роботи ділянка має бути очищена від лісу, чагарнику, пе- ньків, валунів і каміння. Для звалювання дерев використовують лісорізи- звалювальники, деревовали, викорчовувачі-бульдозери та гусеничні тракто- ри з канатними лебідками. Якщо ліс рублять моторними пилками, то пеньки залишають для наступного викорчовування. Зрізані дерева вкладають уз- довж меж ділянок. Стовбур очищають від сучків не відразу, а дають можли- вість листю вибрати із стовбура якомога більше вологи. Кущі та чагарники прибирають бульдозерами. Рослинний шар зрізують грейдером або автогрей- дером.

527

Розділ 13

13.5.5. Грейдери

Найбільш доцільно застосовувати грейдери і автогрейдери для зведення насипів із двобічних бокових резервів до 0,8 м заввишки, влаштування до- рожнього полотна на нульових відмітках, планування укосів, а також під час планувальних робіт.

Причіпні грейдери працюють разом з тягачем, який зєднується з грейде- ром ланцюгом або тросом не більше ніж 4,5...5,5 м завдовжки.

Рис. 13.26. Грейдер і грейдер-елеватор:

а схема роботи грейдерів: 1 зрізування відвала; 2 переміщення ґрунту; 3 розрівню- вання ґрунту; б положення відвала грейдера: 1 відвал; 2 ходова частина; 3 рама; в конструктивна схема автогрейдера: 1 киркувальник; 2 і 5 гідроциліндри; 3 і 12 кардан- ні вали; 4 основна рама; 6 вал керування колесами; 7 кабіна; 8 двигун; 9 радіатор; 10 задній міст; 11 зчіпка; 13 коробка передач; 14 відвал; 15 поворотний круг; 16 рама поворотного круга; 17 цапфа переднього моста; 18 передній міст; г конструктивна схема напівпричіпного грейдера-елеватора: 1 трактор-тягач; 2 генератор; 3 траверса; 4 рама; 5 планувальник; 6 балка; 7 конвеєр; 8 дисковий ніж; д самохідний грейдер-елеватор: 1 одновісний тягач; 2 генератор; 3 плужна рама; 4 дисковий плуг; 5 кабіна; 6 двигун приводу конвеєра; 7 гідроциліндр піднімання плужної рами і кон- веєра

528

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]