Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SGMM.pdf
Скачиваний:
3095
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
12.78 Mб
Скачать

Розділ 7

Решітний сепаратор однорешітний, його каркас прикріплений до боковин рами сталевими пружинами і здійснює коливальний рух. Решето має круглі отвори діаметром 15 мм.

Конвеєр вивантаження зерна це ланцюг зі скребками, розмі- щений у кожусі, у верхній частині якого змонтовані тримачі мішків.

Технологічний процес роботи. Із приймального ковша завантажувальний конвеєр 1 забирає качани кукурудзи і подає їх у приймальний ківш 2, з якого вони надходять у простір між молотильним барабаном 3 і підбарабанням 4. При обертанні барабана качани обмолочуються і переміщуються вздовж його осі. Обмолочене зерно проходить крізь отвори підбарабання і зсипається в шнек 7, а ним і конвеєром вивантаження зерна 9 спрямовується до тримача мішків.

Під час падіння зерно очищається повітряним потоком вентилятора 8 від легких домішок, які виносяться через рукав 6 назовні молотарки.

Стрижні переміщуються в осьовому напрямку і виводяться у вихідне вікно кожуха барабана, а з нього на решітний стан і сходом до вивантажуваль- ного конвеєра 5. Залишки зерна, які надійшли на решітний стан разом із стрижнями, просипаються крізь отвори решета і лотоком спрямовуються до шнека 7, а потім конвеєром вивантаження зерна 9 в мішки.

Технологічні регулювання. 1. Якість обмолоту залежить від перерізу тор- цевого вікна і регулюється заслінкою.

2. Якість очищення зерна залежить від кількості повітря, що подає венти- лятор і регулюється заслінками на кожусі вентилятора.

7.7. Механізовані пункти для переробки качанів кукурудзи

Стаціонарний механізований пункт ПМУ-15 (рис. 7.11) призначений для очищення або доочищення качанів кукурудзи, підсушування і обмолоту ка- чанів. Продуктивність до 15 т/год.

Рис. 7.11. Стаціонарний механі- зований пункт ПМУ-15 для обро- бки качанів кукурудзи:

1, 3, 8, 9, 10 і 13 конвеєри; 2

очисник качанів ОП-15С; 4, 7 і 15 тракторні причепи; 5 молотарка качанів; 6 бункер для зерна; 11 бункери з вен- тилюванням; 12 теплогенера- тор; 14 перебиральний стіл; 16 приймальний бункер

356

Машини для збирання êóêóрóдзи на зерно та післязбиральної обробêи êачанів

Загальна будова і процес роботи. Пункт ПМУ-15 складається з приймаль- ного бункера 16, очисника кукурудзи ОП-15С, перебирального стола, молота- рки качанів МКП-У, приміщення з бункерами для сушіння качанів, теплогенератора 12, комплексу конвеєрів, бункера для зерна 6.

Механізований пункт працює так. Неочищені качани кукурудзи заванта- жують у приймальний бункер 16. Звідти вони подаються конвеєром 1 на очис- ник качанів 2. Очищені качани надходять на перебиральний стіл 14, де робіт- ники відбирають недоочищені качани, які конвеєром знову подаються на очисник качанів для додаткового очищення. Обгортки по пневмопроводу спрямовуються в причіп 4. Із перебирального стола очищені качани конве- єрами 13 і 10 надходять до бункерів 11. Теплогенератор 12 подає підігріте по- вітря до цих бункерів для сушіння качанів. Висушені качани подаються кон- веєрами 9 і 8 до молотарки 5, де вони обмолочуються. Відокремлене зерно надходить у бункер 6, а стрижнева частина у тракторний причіп 7.

Конвеєр качанів кукурудзи ТПК-20А використовують для механізованого завантаження і перевантаження качанів і зерна кукурудзи у сховища, бун- кери і транспортні засоби. Місткість бункера-живильника 3,5 м3, висота на- вантаження 3...7 м, кут нахилу конвеєра 17...50°, продуктивність до 22 т/год.

Його головними частинами є бункер-живильник і похилий скребковий конвеєр.

Бункер- живильник складається з поздовжнього і похилого стрічко- вих конвеєрів, бункера, механізмів приводу конвеєрів, поворотного моста з опорними колесами, котка, рами і пульта керування.

Скребковий конвеєр це ланцюг зі скребками 400 мм завширшки, встановлений на опорному стояку і рамі з двома опорними колесами відпові- дно до висоти навантаження.

У бункер-живильник транспортними засобами завантажують качани ку- курудзи, а потім невеликими дозами подають їх у приймальний ківш скреб- кового конвеєра, який переміщує качани вгору у сховища, бункери або транс- портні засоби.

Запитання і завдання для самоперевірки

1. Які способи збирання кукурудзи на зерно і агротехнічні вимоги до машин? 2. Які машини застосовують для збирання кукурудзи на зерно та післязбиральної обробки качанів? 3. З яких основних вузлів і механізмів складається кукурудзозбиральний комбайн ККП-3? 4. Основні техноло- гічні регулювання кукурудзозбирального комбайна ККП-3. 5. Відміннос- ті в будові, процесі роботи і технологічних регулюваннях кукурудзозби-

ральних комбайнів ККП-3 і КСКУ-6. 6. Які пристрої до зернозбиральних комбайнів засто- совують для збирання кукурудзи на зерно? 7. Будова і процес роботи качаноочисника і молотарки качанів кукурудзи.

357

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]