Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SGMM.pdf
Скачиваний:
3095
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
12.78 Mб
Скачать

Машини для збирання прядильних êóльтóр

потрапляють у відкриту

 

частину

дзьоба.

Дзьоб

 

закривається і утримує

 

шпагат, а скидальні ру-

 

ки 4 переміщують сніп

 

по столу вниз по нахи-

 

лених педалях, стягу-

 

ють

із

дзьоба

петлю

 

шпагату,

 

утворюючи

 

міцний вузол. Одночас-

 

но ніж 26 відрізує шпа-

 

гат і сніп скидається на

Рис. 10.12. Схема робочого процесу вузловяза при звязуванні

поверхню поля. Голка 8

зі шпагатом

переміщу-

двох кінців шпагату

ється

вниз,

а один кі-

 

нець шпагату утримується у затискному пристрої. Педалі повертаються в по- чаткове положення і робочий процес апарата повторюється.

Педалі вмикання можна переміщувати ближче до пакувальників або далі від них. У першому випадку сніп буде меншим, а у другому більшим.

Тугість звязування снопа регулюють стисканням пружини регулятора на- тягу шпагату і пружини механізму вмикання вязального апарата.

10.3.Машини для збирання конопель

10.3.1.Жатки

Коноплезбиральні жатки призначені для збирання всіх різновидів коно- пель, які мають стебла 0,8...3,0 м заввишки. Вони зрізують стебла, очищають їх від бурянів і плутанки, формують зрізані стебла у порції (валки), снопи або укладають їх стрічкою на скошену частину поля.

Використовують жатки з вязальним апаратом, апаратом порційного ски- дання стебел і зі щитом для розстеляння. Жатка ЖК-1,9 може комплектува- тись вязальним апаратом або щитом для розстеляння. Жатка ЖК-2,1А фор- мує зрізані стебла у порції і укладає на поверхню поля, а ЖСК-2,1 обладнана вязальним апаратом для звязування зрізаних стебел у снопи.

Коноплежатка з вязальним апаратом (рис. 10.13) складається з основної рами, подільників 1, різального апарата 2, відокремлювача трави 9, секцій- ного 3, голчастого 12 і підбійного 11 конвеєрів, вязального апарата 10, насін- нєвловлювача 4, механізмів передач і причіпного пристрою.

Різальний апарат 2 жатки сегментного типу, нормального зрізу з широкими протирізальними пластинами. Апарат шарнірно зєднаний з ра- мою машини і під час роботи забезпечує добре копіювання рельєфу поля і низький зріз стебел.

Секційний конвеєр 3 складається з пяти русел. Кожне русло має два нескінченних паси, внутрішні гілки яких притискуються одна до одної рухомими роликами. Швидкість руху пасів близько 2 м/с.

Відокремлювач трави 9 це порожнистий циліндричний кожух, у якому встановлений ексцентрично вал з пальцями. Пальці розміщені в один ряд і проходять назовні крізь овальні отвори у кожусі. Під час одночасного обертання кожуха і вала пальці поперемінно виходять назовні або заходять у

459

Розділ 10

 

кожух. При виході із циліндра

 

пальці прочісують комлеву ча-

 

стину стебел і видаляють з них

 

буряни і плутанку.

 

 

Голчастий конвеєр 12

 

складається з поверхні стола і

 

пяти ланцюгів, на яких через

 

кожні дві

ланки

закріплені

 

голки. Верхня частина кожно-

 

го ланцюга робоча. Під час ру-

 

ху ланцюгів голки верхньої

 

робочої частини виходять че-

 

рез пази в столі назовні, захоп-

 

люють стебла і подають їх до

 

вязального апарата.

 

Підбійний

конвеєр

 

11 це прогумований пас з

 

прикріпленими до нього де-

 

ревяними планками. Конвеєр

 

має важіль для його повороту

 

відносно ведучого вала.

Рис. 10.13. Коноплежатка:

Вязальний апарат 10

а загальний вигляд; б функціональна схема; 1

має будову і робочий процес

подільник; 2 різальний апарат; 3 секційний кон-

аналогічні

вязальним апара-

веєр; 4 насіннєвловлювач; 5 голка; 6 поверхня

там льонозбиральних машин.

стола; 7 комлевий затримувач; 8 механізм регу-

лювання нахилу жатки; 9 відокремлювач трави;

Технологічний процес робо-

10 вязальний апарат; 11 підбійний конвеєр; 12

ти. Під час руху жатки поді-

голчастий конвеєр

льники 1 поділяють стеблову

 

масу на окремі смуги і підво- дять їх до пасів секційного конвеєра 3. У момент захоплення стебел пасами різальний апарат 2 зрізує стебла. Далі стебла пасами переміщуються і укладаються на стіл голчастого конвеєра 12, який переміщує їх до вязального апарата 10. Підбійний конвеєр 11 вирівнює комлеву частину стебел перед звязуванням їх. Вязальний апарат 10 формує снопи, звязує їх шпагатом і викидає на поверхню поля. Насіння, що обсипалось під час зрі- зування і транспортування стебел, потрапляє в насіннєвловлювачі 4, вста- новлені над пасами.

Жатки, що не мають вязального апарата і обладнані конвеєром порцій- ного скидання стебел, під час роботи формують порції стебел і викидають їх на поле. При цьому паси секцій подають зрізані й очищені від трави і буряну стебла на стіл апарата порційного скидання, який встановлений під кутом 30° до горизонту. Пальці ланцюгів проходять через пази у столі, змі- щують стебла і порціями скидають їх на поле. У нижній частині стола закріплений комлевий затримувач 7, який забезпечує укладання порцій стебел під кутом 30...45° до напрямку руху жатки, щоб не було перекриття порцій.

Робочі органи коноплезбиральних жаток приводяться в рух від ВВП трак- тора. Робоча ширина захвату жатки ЖК-1,9 становить 1,9 м, робоча швид- кість до 7 км/год.

460

Машини для збирання прядильних êóльтóр

10.3.2. Коноплезбиральні комбайни

Коноплезбиральні комбайни призначені для одночасного збирання та об- молочування конопель матірок, які мають стебла 1...3 м заввишки. Комбайн зрізує стебла, обмолочує насіння, звязує стебла у снопи і скидає їх на поверх- ню поля.

Коноплезбиральний комбайн ККУ-1,9 (рис. 10.14) складається з основної рами, подільників 1, різального апарата 16, секційного 4, голчастого 5 і зати- скного 6 конвеєрів, чотирьох молотильних барабанів 7, вязального 15 і терко- вого 10 апаратів, решітного стану 11, вентилятора 12, бункера 9 для насіння, механізмів передач і двох опорних пневматичних коліс. Робочі органи ком- байна приводяться в рух від ВВП трактора.

Рис. 10.14. Коноплезбиральний комбайн ККУ-1,9:

1 подільники; 2 причіпний пристрій; 3 карданна передача; 4 секційний конвеєр; 5 голчастий конвеєр; 6 затискний конвеєр; 7 барабан молотильного апарата; 8 елеватор; 9 бункер; 10 терковий апарат; 11 решітний стан; 12 вентилятор; 13 опорні колеса; 14 конвеєр вороху; 15 вязальний апарат; 16 різальний апарат

Під час роботи комбайна подільники 1 жатної частини поділяють стебла на смуги і спрямовують їх у рівчаки секційного конвеєра 4. У момент захоп- лення стебел конвеєром вони зрізуються різальним апаратом сегментного ти- пу 16, а потім спрямовуються на стіл до голчастого конвеєра 5, де за допомо- гою відокремлювача трави очищаються від бурянів і плутанки. Далі стебла подаються до затискного конвеєра 6, який подає їх у молотильний апарат. Піс- ля обмолоту стебла надходять до вязального апарата 15, який звязує їх у снопи шпагатом.

Обмолочений ворох подається конвеєром 14 у терковий апарат 10, де з го- ловок витирається насіння і спрямовується на решітний стан 11. Легкі доміш- ки відокремлюються повітряним потоком. Очищене насіння елеватором 8 пе- реміщується у бункер 9.

Робоча ширина захвату комбайна 1,9 м, робоча швидкість становить близь- ко 6 км/год, маса комбайна 4220 кг. Агрегатують комбайн з тракторами класу 2 і 3. Використовують також коноплезбиральні комбайни ККП-1,8 з робочою шириною захвату 1,75 м.

10.3.3. Коноплемолотарки

Коноплемолотарки призначені для обмолочування снопів конопель вологі- стю до 30 %. Вони обмолочують снопи, перетирають ворох конопель і очища- ють насіння.

461

Розділ 10

Коноплемолотарка МЛК-4,5А (рис. 10.15) складається з основної зварної рами 14, затискного конвеєра 3, обчісувального апарата 4, конвеєра вороху 13, теркового апарата 12, грохота 11, решітного стану 8, вентилятора 5, еле- ватора насіння 6, опорних коліс, механізмів передач і причіпного пристрою 1.

Затискний конвеєр 3 це два нескінченні прогумовані паси, внут-

Рис. 10.15. Коноплемолотарка МЛК-4,5А:

1 причіпний пристрій; 2 карданна передача; 3 затискний конвеєр; 4 обчісувальний апарат; 5 вентилятор; 6 елеватор; 7 шнек; 8 решітний стан; 9 скатна дошка; 10 і 15 опорні колеса; 11 грохот; 12 терковий апарат; 13 конвеєр вороху; 14 рама

рішні частини яких рухаються назустріч одна одній зі швидкістю 0,19...0,26 м/с. Обчісувальний апарат 4 складається з чотирьох барабанів з пру- жинними зубами. Кожний барабан, який має діаметр 732 мм і довжину 960 мм, обертається з частотою 285 об/хв. Зона обчісування апарата становить

1050 мм.

Терковий апарат 12 складається з решітчастого трисекційного під- пружиненого підбарабання і барабана діаметром 660 мм, що обертається з частотою 500 об/хв. Барабан шестибильний.

Грохот 11 має два решета: верхнє жалюзійне і нижнє підсівне, при- водиться в коливальний рух з частотою коливання 285 об/хв.

Зерноочисник складається з верхнього решета з круглими отворами діаметром 5,6 мм і нижнього підсівного з продовгуватими отворами розміром 2 × 25 мм та вентилятора 5.

Технологічний процес роботи. Снопи конопель подають у затискний конве- єр 3, який переміщує їх у камеру обчісування до молотильних барабанів, які, обертаючись назустріч один одному, попарно обмолочують суцвіття. Обмоло- чені снопи виходять з протилежного боку машини. Обчісаний ворох конопель падає вниз і потрапляє на конвеєр 13, який подає його до теркового апарата 12. Барабан цього апарата захоплює билами ворох і перетирає його, протягу- ючи по решітчастому підбарабанні. Далі насіння і домішки надходять на верхнє решето грохота 11, по якому сходом рухаються великі домішки, а на- сіння та дрібні домішки проходять крізь отвори і потрапляють на підсівне решето. Тут виділяється підсів, а насіння з домішками, що залишилося, скреб- ковим елеватором 6 подається на очисник. На двох решетах очисника насіння очищається від домішок і по лотоку кожуха виходить із машини. Легкі до- мішки видуваються з машини вентилятором 5. Ритм подачі снопів 40 – 45 за

462

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]