Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SGMM.pdf
Скачиваний:
3088
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
12.78 Mб
Скачать

Допущено

Міністерством аграрної політики України як підручник для підготовки фахівців із напряму

«Механізація та електрифікація сільського господарства» в аграрних вищих навчальних закладах

ІІІ – IV рівнів акредитації

та як навчальний посібник для І – ІІ рівнів акредитації

Київ «Вища освіта»

2004

УДК 631.3(075.8) ББК 40.72:40.723я73

С36

Автори:

Гриф надано Міністерством аграрної політики України

(лист № 18-2-1-128/577 від 11.06.03)

Д.Г. Войтюк, В.О. Дубровін, Т.Д. Іщенко, Г.Р. Гаврилюк, О.М. По- горілець, Г.І. Живолуп, В.М. Мартишко, М.С. Волянський, В.М. Ба- рановський, Ю.О. Борхаленко

Рецензенти: Середа Л.П., проф., ректор Вінницького державного аграрного ун-ту, зав. каф. с.-г. машин; Довжик М.Я., доц., канд. техн. наук, зав. каф. тракторів та с.-г. машин Сумського національного аграрного ун-ту

Сільськогосподарські та меліоративні машини: Підручник / Д.Г. Войтюк, С36 В.О. Дубровін, Т.Д. Іщенко та ін.; За ред. Д.Г. Войтюка. — К.: Вища освіта,

2004. — 544 с.; іл.

ISBN 966-8081-20-Х

У підручнику розглянуто класифікацію, будову, робочий процес, регулювання та основні техніко-експлуатаційні показники базових моделей сільськогосподарських і меліоративних машин, описано їхні робочі органи, взаємодію з матеріалом, що обробляється. Викладено основи теорії і технологічного розрахунку сільськогосподарських машин.

Підручник для підготовки фахівців із напряму «Механізація та електрифікація сільського господарства» в аграрних вищих навчальних закладах ІІІ – IV рівнів акредитації та навчальний посібник для І ІІ рівнів акредитації.

 

ББК 40.72:40.723я73

ISBN 966-8081-20-Х

© Д.Г. Войтюк, В.О. Дубровін,

 

Т.Д. Іщенко та ін., 2004

Назва розділó

ВСТУП

Сучасне сільське господарство ґрунтується на механізованих технологіях, тому його ефективність значною мірою залежить від технічної оснащеності та рівня використання технічного потенціалу господарств. Складні соціальні, екологічні та економічні проблеми продовольчої безпеки, збереження і підвищення родючості ґрунтів, збільшення виробництва білку, зниження енергоспоживання, збереження довкілля можна вирішити лише за наяв- ності цілеспрямованої творчої діяльності всіх фахівців аграрного профілю і зокрема інженерно-технічних кадрів. Отже, на етапі становлення ринкової економіки і нових виробничих відносин актуальним є забезпечення системної єдності техніки, технологій і природного середовища, зниження негативних наслідків використання машинних технологій, цілеспрямоване впроваджен- ня ресурсоощадних екологічно безпечних механізованих процесів.

Складність проблем, що стоять перед сільським господарством нині і пе- редбачаються в майбутньому, потребують формування нового рівня інженер- ного мислення при розробленні та впровадженні науково обґрунтованої сис- теми машин.

Система машин це сукупність машин, взаємоузгоджених за техноло- гічним процесом, техніко-економічними параметрами і продуктивністю, які забезпечують механізацію виробничих процесів. Таку систему розробляють з урахуванням основних природно-кліматичних зон. Її постійно вдосконалю- ють, змінюють і доповнюють на основі досягнень науки і техніки.

Система машин побудована за галузевим принципом, тобто для рослин- ництва, тваринництва, меліорації, лісового господарства і полезахисного лі- сорозведення.

Машини для рослинництва поділяють на енергетичні, транспорті, техно- логічні, контрольно-керуючі та кібернетичні. Сільськогосподарські машини є технологічними. Робочі органи сільськогосподарських машин і знарядь, взає- модіючи з оброблювальним матеріалом, виконують технологічні процеси, під час яких змінюються розміри, форма і фізичні властивості цього матеріалу. Тому застосування таких машин сприяє не тільки підвищенню продуктивно- сті праці, а й свідомій дії на ґрунт, рослинні й тваринні організми з метою створення необхідних умов для виконання наступних виробничих процесів.

Сільськогосподарські машини бувають мобільні, стаціонарні та пересувні. Їх класифікують за призначенням, принципом дії, способом зєднання із дже- релом енергії та способом її використання.

3

Встóп

Прийнята система індексації (маркування) машин заснована на певних принципах. Індекс складається з літерної і цифрової частин. Перша характе- ризує призначення, вид і принцип дії машин, а друга номер моделі або по- казники за продуктивністю, шириною захвату тощо.

За призначенням машини поділяють на ґрунтообробні, посівні та садиль- ні, а також такі, які застосовують для: підготовки та внесення добрив, захисту рослин, заготівлі кормів, збирання зернових культур, збирання кукурудзи на зерно, післязбиральної обробки зерна, збирання коренебульбоплодів, збиран- ня прядильних культур, збирання овочевих та плодоовочевих культур, лісів- ництва та меліоративних землеробних робіт, зрошення.

За принципом дії машини бувають безперервної або циклічної дії.

За способом зєднання з джерелом енергії розрізняють причіпні, начіпні,

напівначіпні, монтовані і самохідні машини.

За способом використання енергії робочим органом з пасивними, активни-

ми і комбінованими (активно-пасивними) робочими органами.

Проте з розвитком науки і техніки, освоєнням використання нових видів енергії ця класифікація може змінюватися. Для кожної групи машин розроб- лені агротехнічні вимоги щодо якості виконуваних технологічних операцій. І від того, наскільки добре підготовлена машина до роботи, ретельно відрегу- льована на оптимальний режим роботи і грамотно експлуатується, значною мірою залежать кількість і якість одержуваної продукції.

Спеціалісти аграрного профілю, особливо інженерно-технічні кадри, по- винні досконально володіти знаннями машинного сільськогосподарського ви- робництва для того, щоб грамотно враховувати специфічні особливості роботи сільськогосподарських машин, до яких належать: необхідність суворого до- тримання агротехнічних вимог; поєднання агробіологічних, технічних, еко- номічних і організаційних умов тощо.

Завдання курсу «Сільськогосподарські та меліоративні машини» полягає в тому, щоб в узагальненому вигляді дати майбутнім інженерам необхідні знан- ня з будови і робочих процесів сільськогосподарських машин, основ їх теорії і технологічного розрахунку. Курс ґрунтується на знаннях, набутих студентами під час вивчення загальнонаукових та загальноінженерних дисциплін, і має безпосередній звязок зі спеціальними дисциплінами це землеробство, рос- линництво, ґрунтознавство і меліорація, трактори і експлуатація машинно- тракторного парку.

Підручник написаний відповідно до програми «Сільськогосподарські та меліоративні машини» і складається з двох книг, які видаються окремо.

Упершій книзі висвітлено питання призначення сільськогосподарських машин; вимоги, що ставляться до них, і умови їх роботи; технологічні проце- си; загальні схеми, будову і використання машин; робочі органи, які викорис- товуються для різних операцій; основні регулювання і усунення окремих не- поладок. Ця книга призначена для підготовки студентів у вищих аграрних навчальних закладах I і II та III і IV рівнів акредитації із спеціальності «Ме- ханізація та електрифікація сільського господарства», а також може бути ви- користана студентами агрономічних і економічних спеціальностей.

Удругій книзі викладено основи теорії і технологічного розрахунку сільсько- господарських машин. Вона розрахована лише для підготовки студентів у вищих аграрних навчальних закладах III і IV рівнів акредитації зі спеціаль- ності «Механізація та електрифікація сільського господарства», а також може бути використана студентами спеціальності «Машини та обладнання сільсько- господарського виробництва».

4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]