Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SGMM.pdf
Скачиваний:
3095
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
12.78 Mб
Скачать

Машини для сівби і садіння

робоча швидкість 5,2…7,0 км/год. Сівалка ССТ-12В забезпечує норми висіву насіння 3,3…41,0 шт./м.

Сівалки з пневмомеханічними висівними апаратами УПС-12, СПС-12,

СТВ-12 і СУ-12 забезпечують сівбу каліброваного, звичайного і дражованого насіння як цукрових і кормових буряків, так і кукурудзи, соняшнику, сої та інших просапних культур. Їх агрегатують з тракторами класу 1,4 і 2. Сівалки начіпні секційні. Висівні апарати сівалки УПС-12 можна комплектувати шіс- тьма комплектами дисків. Вентилятор пневматичної системи УПС-12 приво- диться в рух від ВВП трактора при частоті обертання 540 об/хв. Сівалку об- ладнують транспортним пристроєм і УСК за технологічними параметрами. УПС-12 забезпечує норми висіву 1,7…28,0, а СТВ-12 — 5,1…14,9 шт./м. Сіва- лка СТВ-12 має скидачі насіння гребінчастого типу і надійну систему дублю- вання для подавання насіння у сошники. Ущільнювальні колеса, що руха- ються за сошником секції, створюють тісний контакт насіння з ґрунтом, а та- кож ліпші умови для проростання.

3.4. Овочеві сівалки

Для сівби овочевих культур застосовують переважно сівалки з пневмоме- ханічними і механічними висівними апаратами. Механічні висівні апарати котушкового типу, мають невеликі розміри і пристосовані до дрібного мало- сипкого насіння овочевих культур і малих (до 3 кг/га) норм висіву. Для стабі- льного висіву насіння у насіннєвих ящиках установлюють ворушилки. Меха- нізми приводу сівалок мають широкий діапазон передаточних чисел. Сошни- ки встановлюють дискові з ребордами і прикочувальними котками та полозо-

подібні. Вони забезпечують за-

 

дану невелику (15…50 мм) гли-

 

бину загортання насіння і тіс-

 

ний контакт його з ґрунтом.

 

Сівалка овочева СО-4,2 (рис.

 

3.24) начіпна, призначена для

 

широкорядного і

стрічкового

 

способів сівби насіння овочевих

 

культур на рівній, гребеневій і

 

грядковій поверхнях поля з од-

 

ночасним внесенням у рядки

 

гранульованих

мінеральних

 

добрив. Сівалка забезпечує сів-

 

бу з міжряддями 45, 60, 70, 90 і

 

8 + 62, 20 + 90, 50 + 110, 50 + 90

 

і 60 + 120 см.

 

 

Сівалка складається із звар-

 

ної рами 9, двох опорно-при-

Рис. 3.24. Функціональна схема овочевої

відних коліс 16, механізму пе-

сівалки СО-4,2:

редач, двох зернотукових ящи-

1 замок автозчіпки; 2 маркер; 3 туковисівний

апарат; 4 тукове відділення ящика; 5 шнек; 6

ків, насіннєвисівних 8 і тукови-

насіннєве відділення; 7 ворушилка; 8 насіннє-

сівних 3 апаратів,

насіннєпро-

висівний апарат; 9 рама; 10 штанга; 11 на-

водів 11, тукопроводів 14, поло-

сіннєпровід; 12 сошник; 13 коток; 14 тукопро-

від; 15 туковий сошник; 16 колесо

175

Розділ 3

зоподібних 15 і дискових 12 сошників, двох маркерів 2 і системи сигналізації. Кожний зернотуковий ящик має два відділення: переднє для мінеральних добрив, а заднє для насіння. У туковому відділенні є шнек для подавання добрив до котушково-штифтових висівних апаратів. Усередині насіннєвого відділення ящика встановлено ворушилку для рівномірного подавання на- сіння до котушкових висівних апаратів. Котушки висівних апаратів мають різновеликі ребра і збільшену кількість жолобків. Це дає змогу висівати на- сіння малими нормами і рівномірніше розподіляти його в рядках. Сівалку комплектують дводисковими одно- і дворядковими сошниками. Сошникова секція має два диски з ребордами, ущільнювальні котки 13, загортачі та шлейфи. Дискові сошники кріплять до рами за допомогою паралелограмної підвіски і штанги з пружиною. На сівалці влаштовують гумові гофровані ту- копроводи 14 і стрічкові насіннєпроводи 11. Механізми приводу висівних апаратів і ворушилок ланцюгово-зубчасті. Маркери сівалки зблоковані і піднімаються гідроциліндром.

Робочий процес. Під час руху сівалки від опорно-привідних коліс 16 (див. рис. 3.24) приводяться в рух туковисівні 3 і насіннєвисівні 8 апарати, які за- безпечують подавання мінеральних добрив і насіння відповідно до полозопо- дібних і дискових сошників. На поверхні поля сошники утворюють борозни, на дно яких окремо подають добрива і насіння. Добрива висівають глибше від насіння на 2…3 см. Борозни загортають загортачами, ґрунт ущільнюють кот- ками 13, а поле вирівнюють шлейфами.

Регулювання. Кількість висіву насіння регулюють робочою довжиною ко- тушок і частотою їх обертання. Глибину загортання насіння 20, 30 і 40 мм ре- гулюють заміною реборд на дисках сошників. Дозу внесення мінеральних до-

 

брив

змінюють

часто-

 

тою обертання котушок

 

туковисівних апаратів і

 

заслінками,

а

глибину

 

ходу

тукових

сошни-

 

ків стисканням пру-

 

жин

вертикальних

 

штанг.

СУПО-6А

 

Сівалка

 

(рис. 3.25) призначена

 

для

сівби

 

овочевих

 

культур (огірків, тома-

 

тів, перцю, баклажанів,

 

кабачків тощо) пункти-

 

рним, гніздовим і ряд-

 

ковим способами на рів-

Рис. 3.25. Схема овочевої сівалки СУПО-6А:

ній поверхні поля та на

вентилятор; 6 бункер; 7 і 11 прикочувальні колеса; 8

грядках.

 

 

 

1 рама; 2 замок автозчіпки; 3 маркер; 4 підвіска; 5

Основними

склада-

шлейф; 9 висівний апарат; 10 сошник; 12 опорно-

привідне колесо; 13 механізм приводу

льними одиницями сі-

 

валки є рама 1,

шість

176

Машини для сівби і садіння

посівних секцій, замок автозчіпки 2, два опорно-привідних колеса 12 з меха- нізмами передач, вентилятор 5, шість повітропроводів, два маркери 3, слідо- утворювач і підніжка.

Рама сівалки складається із основного бруса квадратного перерізу і двох бічних поворотних кронштейнів, які кріпляться болтами. До основного бруса рами за допомогою паралелограмних підвісок приєднують посівні секції. На поворотних кронштейнах закріплюють опорно-привідні колеса і маркери.

Посівна секція сівалки складається з бункера 6, пневматичного висівного апарата 9, ворушилки, полозоподібного сошника 10, прикочувальних коліс 7 і 11, шлейфа 8 і паралелограмної підвіски 4.

Висівний апарат за будовою та процесом роботи подібний до висівного апарата сівалок СУПН-8 і СУПН-8А. У нижній частині корпусу висівного апарата встановлений підпружинений ущільнювач, що унеможливлює випа- дання насіння. Для надійного відокремлення насіння від дисків у нижній частині апарата закріплюють скидачі. У корпусі висівного апарата встанов- люють ворушилку пружинного типу, яка приводиться в рух від вала контр- приводу за допомогою ланцюгової передачі.

У сошнику встановлюють поворотну пяту, яка має три робочі поверхні круглого і трапецієподібного профілю. Вона формує у ґрунті канавки для ве- ликого і дрібного насіння.

Вентилятор 5 відцентрового типу. Його ротор приводиться в рух від шесте- ренного гідромотора за допомогою муфти і клинопасової передачі.

Сівалку обладнують УСК, яка контролює роботу висівних апаратів і рівень насіння у двох бункерах.

Робочий процес. Під час переміщення сівалки по полю від опорно- привідних коліс 12 приводяться в рух диски висівних апаратів 9. Вентилятор 5 створює розрідження у вакуумних камерах висівних апаратів, яке переда- ється через отвори у дисках до забірних камер з насінням. Насіння притягу- ється до отворів дисків і разом з дисками переміщується вниз, де перестає ді- яти вакуум. Після цього насіння примусово зчищається з диска скидачем у кожній секції і падає у сошник, а потім у борозну, що утворюється цим сош- ником. Загортається борозна ґрунтом за рахунок самоосипання з її стінок та загортачами. Заднє колесо 7 секції прикочує рядок, сприяючи щільному кон- такту насіння з ґрунтом і підтягуванню вологи до них. Шлейфи 8 вирівнюють поверхню поля в рядках і розпушують поверхневий шар ґрунту.

Регулювання. Кількість висіяного насіння регулюють зміною частоти обер- тання дисків і заміною дисків з різною кількістю отворів. Кількість насінин, що висівається у гніздо, регулюють важелем вилки скидача, а глибину ходу сош- ника гвинтовим механізмом його підвіски. Профіль канавки борозни регу- люють поворотом пятки сошника. Робоча ширина захвату сівалки 4,2 м, а ро- боча швидкість 5…9 км/год. Сівалку агрегатують з тракторами класу 1,4.

Пневматична овочева сівалка СУПО-9А має девять посівних секцій, які за будовою та процесом роботи такі самі, як і в СУПО-6А. Ця сівалка забезпечує сівбу овочевих культур на рівній поверхні поля і на грядках пунктирним, гніз- довим і рядковим способами. Робоча ширина захвату сівалки 5,4 м, а робоча швидкість 5…9 км/год. Її агрегатують з тракторами класу 1,4; 2 і 3.

177

Розділ 3

Сівалки СЛС-12 і СЛС-5,4 призначені для сівби цибулі-сіянки пунктир- ним способом, часнику рядковим на рівній поверхні поля або гребеневій та грядковій.

Основними складальними одиницями сівалки СЛС-12 (рис. 3.26) є бункер 2, висівні апарати 1, посівні секції, рама, передні 8 і задні 3 опорні колеса, меха- нізми підкочування задніх коліс і приводу висівних апаратів.

Бункер металевий штампувально-зварної конструкції. У передній стінці бункера є вікна для переміщення насіння до висівних апаратів 1, а в зад- ній вікна із заслінками для його спорожнення.

Висівні апарати 1 це ланцюги з вилками, які встановлені попереду бун- кера. Ланцюг має крок 63,5 мм. Вилки з кутом між ними 50°. У кожусі висівно- го апарата влашто- вують гнучкий обме- жувач для фіксації цибулини під час пе- реміщення ланцюга.

Посівна секція складається з копію- вального котка 7, со- шника 6, загортачів

 

5,

ущільнювального

 

котка 4 і чотирилан-

 

кового механізму. У

 

транспортному поло-

Рис. 3.26. Функціональна схема сівалки СЛС-12:

женні секції фіксують

1 висівний апарат; 2 бункер для насіння; 3 і 8 опорні коле-

штангою.

Сошники

са; 4 ущільнювальний коток; 5 загортач; 6 сошник; 7

на

секціях

полозопо-

копіювальний коток; 9 механізм приводу

 

дібні дворядкові.

Рама сівалки трубчаста зварна. До передньої труби кріплять сошникові секції та маркери. На середній і задній трубах установлюють висівні апарати і бункер.

Передні й задні колеса сівалки самоустановлювані з пневматичними ши- нами. Задні колеса зєднані з рамою паралелограмним механізмом. За допо- могою гідроциліндра забезпечують підкочування коліс під раму та викочу- вання їх з-під неї.

Ведучі вали висівних апаратів приводяться в рух від синхронного ВВП трактора за допомогою конічного редуктора і двох ланцюгових передач.

Робочий процес. Під час руху сівалки вилки ланцюгів висівних апаратів 1, переміщуючись по днищі короба, захоплюють цибулини або зубки час- нику і переміщують їх угору, а потім у передню частину до зони скидання. Зайві насінини скочуються вниз у короб. Під час переміщення насіння лан- цюгами воно утримується у вилках гнучкими обмежувачами. Насіння випа- дає з висівних апаратів біля зони скидання під дією сили тяжіння і потрап- ляє у борозну, яка утворюється сошником 6. Борозна засипається ґрунтом загортачами 5.

Регулювання. Норму висіву насіння регулюють змінними зірочками на вихідному валу редуктора з кількістю зубців 8, 9, 10, 11, 12 і 14. Глибину ходу сошників регулюють переміщенням копіювальних котків посівних секцій.

178

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]