Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SGMM.pdf
Скачиваний:
3095
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
12.78 Mб
Скачать

y Завдання та способи

заготівлі кормів

y Основні агротехнічні

вимоги

yКласифікація і характеристика машин для заготівлі кормів

yКосарки, косаркиплющилки і косаркиподрібнювачі

yГраблі, підбирачі та преси

yСилосо- і кормозбиральні комбайни

Машини для заãотівлі êормів

Розділ 5

МАШИНИ ДЛЯ ЗАГОТІВЛІ КОРМІВ

5.1. Завдання та способи заготівлі кормів

Успішний розвиток тваринництва значною мірою залежить від розвитку і стабільності кор- мової бази, яка є системою виробництва кормів і використання їх для сільськогосподарських тварин.

Раціонально організована кормова база має відповідати таким основним вимогам: повне і безперебійне забезпечення тварин повноцінними кормами впродовж року, одержання високоякіс- них і дешевих кормів, випереджальне виробни- цтво кормів порівняно зі зростанням поголівя тварин, створення страхових запасів кормів на випадок неврожаю.

Основними кормовими продуктами для сіль- ськогосподарських тварин є корми рослинного походження. До них належать грубі, соковиті, зелені, концентровані корми та кормові відходи технічних виробництв.

Склад і поживність кормів залежать від при- родних і ґрунтових умов, а також від рівня агро- техніки, періоду вегетації при збиранні та техно- логії заготівлі й зберігання кормів.

Для заготівлі кормів широко використовують травянисті рослини (кормові трави) у вигляді сіна, силосу, сінажу, свіжого зеленого корму, травяного борошна, травяної пасти та іноді зерна. Отже, без належного рівня механізації технологічних процесів при заготівлі кормів не можна своєчасно і якісно виконати потрібні об- сяги робіт.

243

Розділ 5

Залежно від природно-кліматичних зон і господарських умов застосовують різні способи заготівлі кормів. Вибираючи їх, слід ураховувати умови збиран- ня, врожайність, площі масивів, вид і поголівя тварин та інші чинники.

У сучасному сільськогосподарському виробництві застосовують такі спосо- би заготівлі трав і силосних культур:

1.Заготівля розсипного сіна. Цей спосіб передбачає: скошування трав, су- шіння в покосах, ворушіння, згрібання сіна у валки, перевертання валків, підбирання валків з утворенням копиць, підбирання копиць і транспорту- вання до місць скиртування, укладання сіна у стоги та скирти. Такий спосіб неекономічний, оскільки не дає змоги одержати сіно високої якості.

2.Заготівля пресованого сіна. Цей спосіб прогресивніший. Траву після скошування, сушіння і згрібання у валки підбирають з одночасним пресу- ванням у паки. Збирають і пресують сіно при його вологості не більше ніж 25 %. Залежно від умов паки досушують у полі або підбирають безпосередньо

утранспортні засоби, перевозять до місць зберігання і досушують у штабелях активним вентилюванням.

3.Збирання трав і силосних культур з подрібненням. Силос, сінаж і травяне борошно готують з подрібнених рослин.

Для отримання силосу скошену і подрібнену зелену масу закладають у траншеї або силосні башти, де її перед герметизацією ущільнюють.

Технологія приготування сінажу передбачає закладання провяленої до 50...55 % та подрібненої до 3 см маси в башти або інші герметизовані спо- руди.

Травяне борошно одержують також із подрібнених до 3 см рослин, вису- шених до вологості 8...12 % у високотемпературних сушарках. Після розме- лювання масу гранулюють або зберігають у розсипному вигляді (сінне, віта- мінне борошно).

5.2. Основні агротехнічні вимоги

Під час збирання трав слід дотримуватися певних агротехнічних вимог. Перший укіс бобових трав починати в стадії бутонізації, лучних на по-

чатку цвітіння, а злакових при появі колосків.

Косовицю проводити протягом 5...7 днів, а на низинних луках, плавнях і болотах — 7...10 днів.

Під час косіння забезпечувати оптимальну висоту зрізу: для природних трав у степовій зоні — 4,0...4,5 см, а в лісолучній і лісостеповій зонах — 5...6 см. Отаву осіннього укосу зрізати на висоту 6...7 см, а сіяні багаторічні трави — 7...9 см.

Під час сушіння трави і згрібання сіна стежити за тим, щоб не було втрат. Сінозбиральні машини не повинні надмірно ворушити, перетрушувати і засмічувати сіно. У пересохлому сіні обламується багато листя, а у волого-

му розвиваються мікроорганізми, які руйнують поживні речовини. Машини мають забезпечувати укладання трави у прямолінійні рядки

або валки, правильне перевертання валків на півоберта для прискорен- ня сушіння нижніх шарів, а також повне збирання сіна кондиційної воло- гості.

Копиці сіна мають бути правильної форми. Маса копиці у степовій зоні має становити 3...500 кг, а у лісолучній — 50...150 кг.

244

Машини для заãотівлі êормів

5.3. Класифікація і характеристика машин для заготівлі кормів

Машини для заготівлі кормів можна поділити на дві основні групи: для заготівлі трав на сіно і сінаж та для заготівлі силосу і свіжої подрібненої зе- леної маси.

Класифікують їх за такими ознаками:

y за способом агрегатування причіпні, начіпні, напівначіпні та самохідні; y за типом різального чи подрібнювального апарата сегментно-

пальцьові, дискові, ротаційні та барабанні;

yза кількістю різальних апаратів одно-, дво-, три- та багатобрусні;

yза формуванням зрізаної маси покісні та порційні.

Залежно від технології заготівлі кормів використовують певний комплекс кормозбиральних машин. Під час заготівлі трав на сіно застосовують косарки, ворушилки, граблі, підбирачі-копнувачі, прес-підбирачі, волокуші, копицевози, стогокладки, стогоутворювачі, пакопідбирачі, стаціонарні преси, вентильовані сіносховища.

Комплекс машин для збирання трав на сінаж складається з косарок- плющилок, підбирачів-подрібнювачів-навантажувачів, транспортних візків і пневматичних транспортерів.

Для подрібнення зеленої маси, яка використовується для згодовування тваринам без зберігання та заготівлі силосу на зимовий період, застосовують косарки-подрібнювачі, підбирачі-подрібнювачі, косарки-плющилки, силосо- збиральні та кормозбиральні комбайни і комплекси.

5.4. Косарки, косарки-плющилки і косарки-подрібнювачі

Косарки призначені для скошування природних або сіяних трав. Цю тех- нологічну операцію виконують різальні апарати. Вони приводяться в дію від вала відбору потужності трактора, можуть мати індивідуальний гідро- або електропривід та приводитися від власних ходових коліс. Залежно від техно- логічного процесу косарки можна обладнувати додатковим плющильним або подрібнювальним апаратом.

Різальний апарат (рис. 5.1) — основний робочий орган косарки, який складається з пальцьового бруса 1 і ножа 12, що здійснює зворотно- поступальний рух. Пальцьовий брус кріпиться до внутрішнього і зовнішнього 13 подільників, які спираються на сталеві полозки 14, за допомогою яких ре- гулюється задана висота зрізу. До бруса 1 за допомогою болтів 2 кріпляться пальці 9 з протирізальними пластинами 8. Рухомий ніж 12 має головку 11 для приєднання до привідного шатуна та наклепані по всій довжині ножа сегменти 7.

Передньою частиною сегменти спираються на протирізальні пластини 8, а ззаду сегменти і спинка упираються у пластини тертя 3. Для того щоб сегмен- ти ножа прилягали до протирізальних пластин, до пальцьового бруса при- кріплені лапки 4, які унеможливлюють піднімання ножа вгору.

Ніж, рухаючись у пазу пальців, відхиляє лезами сегментів стебла, що по- трапили між пальці, притискує їх до лез протирізальних пластин і зрізує. Польова дошка 15 відводить скошену траву вліво, звільняючи місце для про- ходження машин при новому заїзді. Подільник 10 під час руху косарки спря- мовує стебла до різального апарата.

Різальний апарат потребує певних регулювань. Кут нахилу вперед або на- зад регулюють поворотом рухомої рами відносно нерухомої. Центрування но-

245

Розділ 5

 

жа здійснюють

зміною

 

довжини

шатуна

так,

 

щоб у крайніх його по-

 

ложеннях середини

сег-

 

ментів збігалися

з сере-

 

динами

пальців

або

не

 

доходили до середини на

 

5 мм.

 

 

 

 

 

Зазор ніж носком сег-

 

мента і

протирізальною

 

пластиною, який встано-

 

влюється змінними про-

 

кладками, має бути не

 

більше ніж 0,1...0,3 мм.

 

Розрізняють

 

кілька

 

типів різальних апаратів,

 

які мають різні співвід-

 

ношення

відстаней

між

 

протирізальними

 

пла-

 

стинами (t0), сегментами

 

(t) і ходом ножа (S). За

 

співвідношення S = t = t0

 

вони належать до рі-

 

зальних

апаратів

нор-

 

мального різання з оди-

Рис. 5.1. Різальний апарат косарки:

нарним

пробігом

 

ножа.

Більшість косарок мають

1 пальцьовий брус; 2 болт; 3 пластина тертя; 4 при-

тискна лапка; 5 заклепка; 6 спинка ножа; 7 сегмент;

апарати,

в яких

S =

8 протирізальна пластина; 9 палець; 10 внутрішній

= 76,2 мм.

 

 

 

подільник; 11 головка ножа; 12 ніж; 13 зовнішній по-

Різальний апарат нор-

дільник; 14 опорний полозок; 15 польова дошка; 16

прутки-стеблевідводи

мального різання

може

бути з подвійним про- бігом ножа (з подвійним ходом). При цьому S = 2t = 2t0. Крім того, є різальні апарати низького зрізу

при S = t = 2t0 = 76,2 мм (косарки) або S = t = 2t0 = 101,6 мм (комбайни). За

якістю зрізу, експлуатаційною надійністю та витратою зусилля на різання найкращий різальний апарат для косарок це апарат нормального різання

зодинарним пробігом ножа.

Воснову роботи різальних апаратів покладені підпірний та безпідпірний принципи зрізування.

Різальні апарати підпірного зрізування бувають сегментно- пальцьові (розглядалися вище) та безпальцьові (рис. 5.2). У таких апаратах стебла при зрізуванні спираються на певні елементи машини.

У сегментно-пальцьових апаратах є різальна пара сегмент 2 (рис. 5.2, а)

і протирізальна пластина пальця 1. Сегмент підводить стебла рослин до про- тирізальної пластини, затискуючи їх між собою. Під час зрізування стебла одночасно спираються на протирізальну пластину (точка А) і пероподібний відросток пальця (точка В), тобто дві опори. Це зменшує можливість згинання стебла, особливо тонкостеблих рослин, які мають малу жорсткість. При зби- ранні товстостеблих культур (соняшник, кукурудза) дві опори негативно

246

Машини для заãотівлі êормів

впливають на зріз. Врізаю-

 

чись у товсте стебло, сегмен-

 

ти заклинюються

надріза-

 

ними стеблами, що призво-

 

дить до

надмірних зусиль

 

при зрізуванні. Тому в різа-

 

льних апаратах для збиран-

 

ня товстостеблих рослин до-

 

цільно використовувати па-

 

льці без пероподібних відро-

 

стків. Сегментно-пальцьові

Рис. 5.2. Різальні апарати підпірного зрізування:

різальні

апарати

зрізують

а сегментно-пальцьовий; б безпальцьовий; 1 па-

рослини при швидкості ножа

лець; 2 сегмент; 3 спинка ножа; 4 пальцьовий

(різання)

1,5...3,0 м/с. Вони

брус

не подрібнюють рослини, по-

 

требують

менших

затрат

 

енергії, порівняно з безпідпірними різальними апаратами. Водночас зворот- но-поступальний рух ножа спричинює значні інерційні зусилля, що обмежує застосування таких косарок на підвищених робочих швидкостях при збиранні трав.

У безпальцьовому апараті (рис. 5.2, б) різальна пара два сегменти 2, які перерізають стебло з опорою в одній точці А. Такі різальні апарати менше забиваються при збиранні заплутаних та полеглих рослин. Застосовують одно- і двоножеві апарати: в одноножевому рухомий один ніж, а у двоноже- вому обидва ножі, завдяки чому поліпшується зрівноваженість усієї маши- ни. Проте такі косарки мають складнішу конструкцію приводу ножів.

Різальні апарати безпідпірного зрізування (рис. 5.3) — це ротаційно-дискові, сегментно-дискові і ротаційно-барабанні апарати.

Різальні елементи цих апаратів ножі 2, шарнірно зєднані з диском 1 чи валом барабана 5, або сегменти 3, жорстко приєднані до диска 1 (рис. 5.3, б). Стебло рослини при зрізуванні не спирається на якийсь елемент машини (опору), відгин його обмежується жорсткістю стебла, його інерцією та частково підпиранням сусідніх стебел.

Різальні апарати безпідпірного зрізування не мають зворотно- поступального руху робочих частин. Ножі ротаційних апаратів здійснюють обертальний рух з лінійною швидкістю до 50...60 м/с разом з диском або бара-

 

баном. Це дає змогу істотно

 

збільшити

робочу швидкість

 

косарки чи жатки.

 

Апарати

безпідпірного зрі-

 

зування простіші за будовою і

 

надійніші в роботі, але під час

 

зрізування рослин вони додат-

 

ково подрібнюють стебла, що

 

призводить до надмірних втрат

Рис. 5.3. Різальні апарати безпідпірного

скошеної зеленої маси. Косар-

зрізування:

ки з такими апаратами мають

а ротаційно-дисковий; б сегментно-дисковий;

більші енергозатрати на оди-

в ротаційно-барабанний; 1 диск; 2 ніж; 3

ницю зібраної площі, вони

сегмент; 4 вал диска; 5 вал барабана; 6 проти-

різальний ніж

більш металомісткі.

247

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]