Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SGMM.pdf
Скачиваний:
3095
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
12.78 Mб
Скачать

Розділ 2

напрямних лотоках 9 тукорозподільника. Лопатки дисків підхоплюють їх, пе- реміщують від центра до периферії та розкидають сферично в горизонтальній площині над поверхнею поля.

2.7.Машини для приготування і внесення органічних добрив

2.7.1.Машини і обладнання для приготування органічних добрив

Для зберігання та приготування твердих органічних добрив застосовують заглиблені, напівзаглиблені та наземні гноєсховища. За технологічною схе- мою і засобами механізації гноєсховища бувають прості, які не мають стаціо- нарних засобів механізації, та механізовані. У простих гноєсховищах заван- тажують, ущільнюють, вивантажують та вивозять органічні добрива наван- тажувачами, бульдозерами і транспортними засобами загального призначен- ня. Найраціональніший тип такого гноєсховища наземне сховище відкри- того типу, або відкритий майданчик з твердим покриттям. У цьому гноєсхо- вищі нагромадження, приготування і вивантаження гною можна повністю механізувати наявними в господарствах засобами механізації без додаткових капіталовкладень на придбання спеціальних механізмів (козлових кранів, конвеєрів та ін.).

Уразі зберігання гною в наземних гноєсховищах його розрівнюють, укла- дають і ущільнюють бульдозерами Д-606, змонтованими на тракторах ДТ-75М. Для укладання і розподілу гною та торфу застосовують також навантажувач ПФП-1,2.

Умеханізованих гноєсховищах усі роботи, повязані зі зберіганням і при- готуванням органічних добрив, виконують стаціонарним обладнанням (кон- веєри, козлові кран-балки з грейферами і ковшами та ін.).

 

Перевантажувач

ор-

 

ганічних

добрив ПОУ-40

 

(рис. 2.3) призначений

 

для приготування органіч-

 

них добрив у гноєсхови-

 

щах заглибленого та на-

 

земного типу. Переван-

 

тажувач це двоконсоль-

 

ний козловий кран з жорс-

 

ткими опорними стояками.

 

На головній балці 6 і кон-

 

солі 5 переміщується елек-

Рис. 2.3. Технологічна схема роботи

тричний

тельфер

8 з

перевантажувача органічних добрив:

грейфером 7 вантажністю

1 канал; 2 нагромаджувач рідкого гною; 3 візок;

4 опорний стояк; 5 консоль; 6 головна балка;

1000 кг. Опорні стояки 4

7 грейфер; 8 тельфер; 9 гнучкий кабель;

крана спираються на чо-

10 майданчик з твердим покриттям

тири одноколісних

візки

3, два з яких привідні і два гальмівні.

Живлення здійснюють від гнучкого кабелю 9, підвішеного на сталевому канаті. Дистанційно краном керують з пульта, який розміщений на правому

88

Машини для підãотовêи і внесення добрив

стояку. Технологічний процес приготування компостів такий. Гній, який ви- даляють з тваринницьких приміщень, вивозять і складають з лівого боку крана (коли компостують рідкий гній, то для його нагромадження будують резервуар, в який маса надходить по трубопроводу із гноєзбірників); торф і мінеральні домішки розміщують на майданчику 10 з протилежного боку гно- єсховища. Почергово торф і гній захоплюють грейфером і доставляють у пев- ну частину гноєсховища. Грейфер використовують також для перемішування компонентів у гноєсховищі після їх укладання і подавання готового компосту в транспортні засоби.

Завантажуючи рідкий гній у цистерни-розкидачі, його перемішують, оскіль- ки при зберіганні гною в гноєсховищах маса поділяється на фракції: на дно гноєсховища осідають тверді домішки, переважно мінерального походження, зверху спливають легкі, а в середній частині, між шарами твердих і легких домішок, нагромаджується рідка фракція. Рідкий гній перемішують механіч- ним, гідравлічним або пневматичним способами.

Для механічного перемішування рідкого гною застосовують стаціонарні або мобільні мішалки пропелерного, барабанного і лопатевого типу. Вони доб- ре перемішують його лише в невеликих сховищах і гноєзбірниках (місткістю до 250 м3).

Гідравлічне перемішування виконують струменем рідини, який створюють насосні установки.

Гідромонітор призначений для подрібнення верхньої кірки і пере- мішування рідкого гною. Через спеціальну відвідну трубу із засувкою його підключають до напірного трубопроводу насосної установки. На кінці гідромонітора кріпиться насадка з діаметром вихідного отвору 60…100 мм. Насадка повертається на 180° у горизонтальній і вертикаль- ній площинах. Залежно від рівня рідкого гною в сховищі його регулюють у горизонтальній площині й по висоті червячною передачею і телескопіч- ними трубами.

Пневматичним способом перемішують рідкий гній у великих сховищах, де мішалки інших типів малоефективні. При перемішуванні гною стисненим повітрям по дну сховища прокладають трубопровід діаметром 25…50 мм з отворами діаметром 2…5 мм по всій довжині. Подають повітря стаціонарни- ми або пересувними компресорами.

Віброгрохот ГИЛ-52 використовують для часткового зневоднення рідкого гною свиней та великої рогатої худоби. Він складається з металевої рами, віб- ратора, решета і електродвигуна потужністю 7 кВт. Розміри рами 2600 × 1400 × 470 мм. Решето з нержавіючого дроту діаметром 1,2 мм прикріп- люють до рами по периметру деревяними планками. Розміри його отворів можна змінювати від 1 до 3 мм залежно від потрібної чистоти рідкої фракції і стану гною. Рама складається з двох поздовжніх листів, зєднаних між собою двома рядами поперечних труб діаметром 60 мм з гумовими шлангами звер- ху. На рамі встановлений вібратор, ексцентриковий вал якого обертається з частотою 700 об/хв у двох підшипниках.

Раму підвішують на чотирьох пружинах. Кут похилу грохота до горизонту регулюють гвинтом підвіски в межах 5…10°.

Подавання рідкого гною на решето дозують шиберною заслінкою з одного кінця грохота. Під дією вібрації гній розподіляється по всій ширині решета і

89

Розділ 2

переміщується на підйом. Рідка фракція проходить крізь решето і стікає по піддону в проміжний резервуар. Тверда фракція із грохота надходить на кон- веєр.

Залежно від виду і вихідної вологості рідкого гною продуктивність вібро- грохота ГИЛ-52 становить 65…150 м3/год.

Подібну технологічну схему роботи і будову має віброгрохот ГИЛ-32.

Прес шнековий ВПНД-10 призначений для зниження вологості твердої фракції. Складається він з рами, перфорованого циліндра, транспортуваль- ного і пресувального конвеєрів, запірного конуса, редуктора і електродви- гуна.

Тверда фракція з грохота надходить у завантажувальну горловину преса, де вона зазнає інтенсивної дії гвинтових конвеєрів, які обертаються з часто- тою 7,7 об/хв і переміщують гній усередині перфорованого циліндра до вихід- ного отвору, перекритого конусом.

Рідина, що виділяється під час перемішування через перфорацію цилінд- ра, надходить у піддон, а звідти по трубі у проміжний резервуар. Тверда фракція з-під конуса потрапляє на конвеєр.

При використанні преса для зневоднення гною підвищують частоту обер- тання гвинтового конвеєра, збільшують потужність електродвигуна з 10 до 14 кВт, обладнують спеціальним пристроєм, щоб запобігти потрап-

лянню великих твердих предметів, посилити

раму

та зменшити

зазор

між гвинтовим конвеєром і перфорованим циліндром.

 

 

 

 

 

 

Для очищення рідкого гною

 

від залишків кормів (силосу,

 

соломи, стебел кукурудзи, гич-

 

ки буряків), будівельного сміт-

 

тя та інших домішок викорис-

 

товують віддільник механічних

 

вкраплень ОМВ-200. Його про-

 

дуктивність становить

 

майже

 

1000 м3/год. Віддільник вико-

 

ристовують на тваринницьких

 

комплексах, де для видалення

Рис. 2.4. Технологічна схема віддільника

із

приміщень

екскрементів

тварин застосовують гідравліч-

механічних вкраплень ОМВ-200:

ні методи. Фракційний склад

1 трубопровід для подавання рідкого гною; 2 ра-

ма; 3 секція рухомої решітки; 4 гноєзбірник;

домішок,

видалених

з

гною,

5 привід конвеєра; 6 домішки, видалені з рідкого

становить понад 30 мм. Техно-

гною; 7 трубопровід для відведення рідкого гною

після видалення домішок

логічну схему

роботи

відділь-

ника механічних вкраплень наведено на рис. 2.4.

Віброгрохот барабанний ГБН-100 призначений для поділу рідкого гною великої рогатої худоби та свиней на тверду і рідку фракції.

Машина може працювати в двох режимах: без вібрації, якщо вологість гною становить понад 97,6 %, і з вібрацією при вологості гною менш як

97,6 %.

Тверда фракція має вологість 85,6…86,7 %, а рідка — 99,2…99,16 %. Тех- нологічну схему роботи віброгрохота ГБН-100 подано на рис. 2.5.

90

Машини для підãотовêи і внесення добрив

Рідкий гній, який подаєть-

 

ся всередину перфорованого

 

барабана, інтенсивно поділя-

 

ється на рідку і тверду фрак-

 

ції за рахунок вібрації бара-

 

бана та його обертання на-

 

вколо своєї осі. При цьому

 

рідка

фракція

нагромаджу-

 

ється в піддоні з наступним її

 

подаванням у гноєсховище, а

 

тверда фракція під дією віб-

 

рації і перекидачів, змонто-

 

ваних на внутрішній частині

 

барабана,

транспортується

 

вздовж барабана на вихід у

 

лотік твердої фракції. Вібро-

 

грохот ГБН-100 призначений

Рис. 2.5. Технологічна схема

для

роботи

зі

шнековими

віброгрохота ГБН-100:

пресами, які знижують воло-

1 вал вібратора; 2 кривошип з противагою;

гість твердої фракції з 85…87

3 перфорований барабан; 4 привід барабана;

до 65…70 %.

 

 

5 привід вібратора

 

 

 

2.7.2. Машини для внесення твердих органічних добрив

Машини для внесення твердих органічних добрив працюють за такою тех- нологічною схемою: конвеєр подає масу до активного розкидального при- строю, який подрібнює її і розподіляє по поверхні поля.

При внесенні твердих органічних добрив застосовують прямоструминну (ферма поле), перевалочну (ферма бурт поле) і двофазну техно- логії.

За двофазної технології гній вкладають у певній послідовності в купи, ви- ходячи із заданої норми внесення, а потім розподіляють по полю валкувачем- розкидачем.

Розкидач органічних добрив РОУ-6 призначений для поверхневого розки- дання органічних добрив, торфокришки, компостів тощо. Без розкидального пристрою його використовують для перевезення різних вантажів.

Розкидач складається з рами, на якій змонтовано кузов з конвеєром, роз- кидального пристрою 1 (рис. 2.6, а) і механізму передач. Вантажність кузова 6 т. Ланцюгово-пластинчастий конвеєр (рис. 2.6, б) подає добрива до роз- кидального пристрою. Конвеєр виконаний із чотирьох зварних ланцюгів 14 кроком 27 мм, обєднаних попарно в дві гілки. Натяг ланцюгів регулюють гвинтами 16. Конвеєр приводиться в рух від ВВП трактора через редуктор. На ведучому валу редуктора є корпус кривошипа 10, а на корпусі диск 12. Тяга 8 зєднує палець диска зі щоками 6 храпового колеса 5. Палець диска розміщений ексцентрично до осі вала приводу конвеєра і при кож- ному оберті надає коливального руху щокам. При цьому собачка 7, закріп- лена між щоками, прокручує храпове колесо, а разом з ним і ведучий вал 3 конвеєра.

91

Розділ 2

Рис. 2.6. Розкидач органічних добрив РОУ-6:

а загальний вигляд; б конвеєр; 1 розкидальний пристрій; 2 ведуча зірочка; 3 ведучий вал; 4 опорний підшипник; 5 храпове колесо; 6 щоки; 7 ведуча собачка; 8 тяга; 9 запобіжна собач- ка; 10 корпус кривошипа; 11 куліса; 12 диск криво- шипа; 13 скребок; 14 лан- цюг; 15 гайка; 16 натяж- ний гвинт; 17 ведений вал; 18 ролик

Розкидальний пристрій 1 складається з подрібнювального та розкидально- го барабанів. Подрібнювальний барабан установлюють у кузові причепа, а верхній за його межами. Завдяки цьому добрива інтенсивно подрібнюють- ся і розкидаються на ширину 4…6 м.

Барабани обертаються від втулково-роликових ланцюгів. Частота обертан- ня подрібнювального барабана 385 хв–1. Розкидач агрегатується із трактора- ми класу 1,4. Його вантажність 6 т. Продуктивність до 52 т/год.

Аналогічну будову мають розкидачі добрив РОУ-9, РОУ-12 (з вертикаль- ними розкидальними пристроями), РУ-2000, МТТ-9 та фірми «АМАЗОНЕ».

Причіп-розкидач органічних добрив ПРТ-10 це двовісний напівпричіп,

що агрегатується з тракторами Т-150К.

Розкидач (рис. 2.7) скла-

 

дається із зварної рами 8,

 

кузова 1, силової передачі,

 

ходової частини 5, гальмів-

 

ної пневмосистеми, елект-

 

рообладнання, живильного

 

ланцюгово-пластинчастого

 

конвеєра і розкидача 2.

 

Привід конвеєра і робо-

 

чого органа здійснюється від

 

ВВП трактора через кар-

 

данну передачу, трансмісію,

Рис. 2.7. Причіп-розкидач органічних добрив ПРТ-10:

конічно-циліндричний ре-

1 кузов; 2 розкидач; 3 привід розкидача; 4

дуктор, циліндричний ре-

привід конвеєра; 5 ходова частина; 6 балансир; 7

дуктор і ланцюгові пере-

трос; 8 рама; 9 трансмісія; 10 опора; 11 дишель;

дачі.

12 карданна передача; 13 драбинка

 

92

Машини для підãотовêи і внесення добрив

Зварна рама складається з чотирьох поздовжніх лонжеронів З-подібного профілю, попарно зєднаних поперечинами і передньою балкою. Внутрішні лонжерони, у свою чергу, зєднані між собою накладками і стяжками. Нижні полиці лонжеронів попарно розвернуті назустріч одна одній і є напрямними нижньої гілки конвеєра. У передній частині приварений дишель 11 з причіп- ною петлею, що спирається на опору 10 зі страхувальним ланцюгом.

Ходова частина 5 виконана у вигляді візка типу «тандем», що має два ба- лансири, шарнірно встановлені в литих кронштейнах, які кріпляться до під- рамника. До балок приварені півосі, на яких встановлено маточини для кріплення коліс із шинами.

Гальмівна система обладнана колодковими гальмами з двома незалежни- ми приводами: пневматичним від системи приводу гальм трактора, що діє на всі колеса розкидача, і механічним ручним приводом (стоянкове галь- мо), який діє на задні колеса балансирного візка.

До системи електрообладнання належать два задніх ліхтарі (габаритні вог- ні та сигнал гальмування), два покажчики поворотів, ліхтар підсвічування номерного знака, штепсельна вилка, вісім відбивачів світла. Система одно- провідна з живленням від мережі трактора напругою 12 В.

Бічні та передній борти (задній у варіанті напівпричепа) — суцільноме- талеві. Зварений каркас виготовлений із гнутих профілів і прямокутних тру- бок, обшитих листом.

Карданна передача телескопічна, складається із шліцьових вилок, шлі- цьового вала, трубки із шліцьовою втулкою, зовнішньої і внутрішньої захис- них трубок. Внутрішні вилки розміщені в одній площині. Щоб запобігти по- ломкам, кут повороту карданної передачі під час роботи з увімкненим ВВП не повинен перевищувати 15°, а при вимкненому ВВП — 50°. Під час вико- нання транспортних робіт карданна передача кріпиться на передньому борту розкидача за допомогою кронштейна.

Трансмісія складається з переднього, проміжного і заднього валів, опорами яких є кульові та сферичні підшипники. Зєднують вали за допомогою зубчас- тих муфт, на передньому встановлюють запобіжну муфту.

Конвеєр призначений для подавання маси до розкидального органа, а у варіанті напівпричепа для його розвантаження. Складається він з двох гілок, обєднаних попарно скребками. Кожна гілка має самостійний натяж- ний пристрій, що складається з осі, на якій вільно обертаються ведені зіроч- ки. Натяг конвеєра здійснюють переміщенням веденої осі гвинтами із спеціа- льними гайками. Привід конвеєра призначений для передачі руху і зміни його швидкості. Розкидач має два приводи конвеєра правий і лівий. Скла- дається він з вала приводу, циліндричного редуктора, ланцюгової передачі та конічно-циліндричного редуктора. На валу приводу можна встановлювати зірочки з різною кількістю зубців (13, 22, 28), що дає змогу змінювати швид- кість руху конвеєра для регулювання норми внесення добрив.

Розкидач призначений для поверхневого внесення добрив і складається з лівого і правого стояків, зєднаних між собою стяжкою, та двох розкидальних барабанів. Обертання на барабани передається з першого конічного ступеня редуктора через дві зірочки за допомогою ланцюгової передачі на подрібню- вальний барабан, а потім через зірочки і ланцюгову передачу на розкидаль- ний барабан.

93

Розділ 2

Робочий процес розкидача відбувається так. За допомогою навантажувача ПДН-250 або інших навантажувальних засобів завантажують у кузов розки- дача до 10 т добрив і агрегат рухається до місця їх внесення. Попередньо встановлюють потрібну зірочку для цієї норми внесення добрив, вмикають ВВП трактора і передачу, що відповідає швидкості руху трактора (10 км/год) і, рухаючись полем, здійснюють розкидання. Добрива, що знаходяться в кузо- ві, подаються конвеєром до розкидального пристрою. Нижній барабан при- строю подрібнює масу і подає на верхній, який і здійснює розкидання. Після спорожнення кузова цикл повторюється.

При використанні напівпричепа-розкидача як транспортного засобу за- мість розкидального пристрою встановлюють задній борт. Якщо скребки кон- веєра заважають установленню борта, то їх зміщують, прокручуючи карданну передачу вручну. Після закінчення роботи кузов очищають. Машину обслуго- вує один тракторист-машиніст.

Закордонним аналогом розкидача органічних добрив ПРТ-10 є розкидач добрив «Hesston». Моделі для великих господарств S 125, S 175, S 235, S 310, S 370, S 450.

Розкидач органічних добрив ПРТ-16 має такі самі будову і призначення, як і ПРТ-10. Агрегатується він з тракторами тягового класу 5, обладнаними гідрогаками, розетками для підключення електрообладнання і приводами гальмівної системи.

Машина для внесення твердих органічних добрив ММТ-23 це напів-

причіп, який складається із зварного кузова, балансирного і підкатного віз- ків, карданного вала, трансмісії, приводу робочих органів подавального кон- веєра і розкидального пристрою. Керують усіма робочими органами з кабіни трактора. Машина працює так. Від ВВП трактора через карданний вал і трансмісійні вали обертання передається на конічно-циліндричний редуктор, з лівого боку якого є вихідний вал, який через ланцюгову передачу приводить в обертання розкидальний пристрій. З правого від вихідного вала боку редук- тора за допомогою привідних валів і ланцюгових передач обертання переда- ється циліндричному редуктору, який приводить в обертання вали заднього конвеєра. Ведучі вали переднього конвеєра обертає гідромотор, який працює від гідросистеми трактора.

Добрива з кузова переднім і заднім конвеєрами подаються до розкидаль- ного пристрою, який рівномірно розкидає їх. Вирівнювальний верхній бара- бан, установлений у задній частині кузова, підтримує постійний рівень доб- рив у кузові.

Розкидач РУН-15Б (рис. 2.8) використовують за двофазної технології. Він складається з валкоутворювача і розкидального пристрою. Валкоутворювач має дві боковини і задню стінку, що навішується попереду трактора. У робо- чому положенні він спирається на два котки. На задній похилій стінці є дозу- вальне вікно, з боків якого шарнірно закріплені заслінки. Заслінки дають змогу регулювати ширину дозувального вікна від 280 до 700 мм. У централь- ній частині валкоутворювача встановлений робочий орган, призначений для подавання добрив через дозувальне вікно.

Розкидальний пристрій навішується позаду трактора і складається з кор- пусу з начіпним пристроєм, двох роторів і механізму передачі. Передня час- тина корпусу нахилена до поверхні землі під кутом 75°, що поліпшує якість

94

Машини для підãотовêи і внесення добрив

розподілу добрив. Ротор виконаний у

 

вигляді сталевого диска з чотирма

 

привареними до нього лопатями (діа-

 

метр 700 мм), жорстко посадженого на

 

валу.

 

 

 

Розкидач працює так. Під час руху

 

агрегату

валкоутворювач

захоплює

 

добрива і переміщує їх уперед. Доб-

 

рива проходять через дозувальне вік-

 

но, утворюючи безперервний валок

 

між гусеницями трактора. За трак-

Рис. 2.8. Схема роботи розкидача

тором валок згрібається

передньою

РУН-15Б:

1 боковина валкоутворювача; 2 коток;

площиною

корпусу розкидального

3 лопатевий ротор розкидача; 4 ВВП

пристрою,

захоплюється

лопатями

трактора; 5 трактор

роторів, що обертаються, і маса роз- кидається на відстань до 15 м по оби- два боки від осі проходження агрегату.

Машина МКУ-2 (рис. 2.9) призначена для транспортування і рівномірного внесення органічних добрив і органо-мінеральних сумішей у борозни на гли- бину до 20 см у міжряддях ягідних насаджень двома смугами вздовж ряду рослин і часткового розкидання добрив (до 20 %) на поверхню ґрунту і в при- кущову зону.

Рис. 2.9. Функціональна схема машини МКУ-2:

1 опорні колеса; 2 редуктор; 3 загортачі; 4 поперечний конвеєр; 5 сошник; 6 рама; 7 опора; 8 карданний вал; 9 циліндр сошника; 10 і 11 барабани- розпушувачі; 12 борт кузова

Машина є кузовним напівпричіпним розкидачем добрив. Основні вузли машини: рама 6, кузов 12, барабани-розпушувачі 10 і 11, поздовжній конвеєр, поперечні конвеєри 4, сошники 5, підгортачі, ходова частина, гідросистема 9 і привід робочих органів.

95

Розділ 2

На рамі встановлений металевий кузов, у передній частині якого розміще- ний барабан-розпушувач для подрібнення добрив і рівномірного подавання їх на поперечні конвеєри.

Ланцюговий поздовжній скребковий конвеєр призначений для подавання органічних добрив до барабана-розпушувача. Поперечні конвеєри забезпе- чують подавання добрив у лівий і правий сошники, а також внесення в при- кущову зону.

Сошник має долото і ніж. Під час роботи сошник відкриває борозну на глибину до 20 см і ширину до 10 см. При підніманні й опусканні стояк сош- ника рухається по напрямних роликах. Підгортачі, встановлені за сошника- ми і шарнірно закріплені на рамі, закривають борозни.

Робочі органи машини приводяться в рух від ВВП трактора через кардан- ний вал, контрпривід і редуктор.

Органічні добрива або органо-мінеральні суміші, приготовлені в змішува- чах, завантажують у кузов машини навантажувальними засобами.

При внесенні добрив у ягідниках агрегат установлюють по осі міжряддя, вмикають ВВП трактора, за допомогою гідросистеми опускають у робоче по- ложення сошники і підгортачі. Під час руху агрегату добрива за допомогою поздовжнього конвеєра надходять до барабана-розпушувача, який частково подрібнює їх і спрямовує на поперечні конвеєри, які подають добрива в на- прямну лійку сошника і далі у відкриту борозну. Форма сошника забезпечує розподіл добрив по всій глибині борозни. Загортачі закривають борозни і част- ково поверхнево загортають добрива.

Робоча швидкість агрегату до 5,1 км/год. Продуктивність за годину чистої роботи 1,54 га. Норма внесення добрив 6…50 т/га.

2.7.3. Машини для поверхневого внесення рідких органічних добрив

Машина для внесення рідких добрив МЖТ-10 (рис. 2.10) призначена для самозавантажування, транспортування, перемішування і розливання рідких

Рис. 2.10. МашинадлявнесеннярідкихдобривМЖТ-10:

а загальний вигляд; б схема заправки; в схема пе- ремішування; г схема розливання добрив; 1 цистерна; 2 люк; 3 — вакуумметр; 4 запобіжний рідинний кла- пан; 5 запобіжний вакуумний клапан; 6 — штанга; 7 заправний рукав; 8 перемикальний пристрій; 9 розлив- ний пристрій; 10 напірний трубопровід; 11 ходові коле- са; 12 вакуумна установка; 13 відцентровий насос; 14 рівнемір; 15 і 16 заслінки; 17 розподільний щиток

96

Машини для підãотовêи і внесення добрив

органічних добрив по поверхні поля, а також для перевезення технічної води, браги та інших неїдких рідин.

Машина складається з цистерни 1, балансирної підвіски, зчіпного при- строю, вакуумної установки 12, заправної штанги 6, відцентрового насоса 13, перемикального пристрою 8, розливного пристрою 9, телескопічного кардан- ного вала. Вона обладнана холодильником, рівнеміром 14, вакуумним 5 і рі- динним 4 клапанами, пневматичною гальмівною системою, приладами освіт- лення і сигналізації. Цистерна має два люки для огляду та очищення цис- терни, для завантаження машини автономними засобами.

Цистерна зварна циліндричної форми з еліптичним днищем. На цистерні монтуються всі збірні складові машини. Всередині цистерни встановлена пе- регородка для гасіння гідравлічних ударів.

Зчіпний пристрій призначений для опори цистерни на гідрогак трактора. Вакуумна установка складається з двох вакуумних насосів і гідромотора

ГМШ-32-2, зєднаних між собою муфтами.

Заправна штанга складається з вертикального стояка, несівної балки і за- правного рукава. Вертикальний стояк обертається на спеціальних підшипни- ках ковзання, за допомогою яких він прикріплений до кронштейнів цистерни. Несівна балка шарнірно зєднана з вертикальним стоя- ком. Заправний рукав 7 зєднується з внутрішньою по- верхнею цистерни через відвід (коліно).

Поворот штанги на кут до 90° і опускання рукава на

 

 

глибину до 3,5 м від нульового рівня здійснюють за допо-

 

 

могою гідроциліндрів.

 

 

Відцентровий насос призначений для перемішування і

 

 

подавання рідких добрив до розливного пристрою. Пере-

 

 

микальний пристрій (рис. 2.11) призначений для зміни

 

 

напрямку потоку рідких добрив. Напірний трубопровід 11

 

 

зєднує відцентровий насос з цим пристроєм. Герметич-

 

 

ність заслінки 10 досягається притисканням оброблених

 

 

поверхонь заслінки до чавунних кілець за допомогою бол-

 

 

тів 5 і прокладок. Заслінка 1 призначена для перекриття

 

 

отвору перемішувального патрубка, розміщеного всере-

 

 

дині цистерни. При перемиканні заслінки 10 отвори в ній

 

 

суміщуються з патрубком розподілу 9, а заслінка 1 пере-

 

 

криває патрубок перемішування 12 — відбувається вне-

 

 

сення добрив. Відбивний щиток 7 призначений для збі-

 

 

льшення ширини розливання добрив, які подаються насо-

 

 

сом.

Рис. 2.11. Перемика-

Карданна передача складається з двох шарнірів,

льний пристрій:

шліцьового вала, шліцьової втулки, огородження і при-

1 і 10 заслінки; 2

важіль; 3 тяга; 4

значена для передачі крутного моменту від ВВП трак-

гідроциліндр; 5 ре-

тора на відцентровий насос.

гулювальний болт; 6

Балансирна підвіска типу «тандем» складається з двох

напрямні;

7 відбив-

ний щиток; 8 змінна

балансирів з колесами, шарнірно встановлених у крон-

засувка; 9 розподіль-

штейнах, які кріпляться до опори цистерни. Рідинний

ний патрубок; 11 на-

пірний

трубопровід;

запобіжний клапан розміщується у верхній частині і пе-

12 патрубок перемі-

рекриває відсмоктувальний трубопровід при повному за-

шування

 

97

Розділ 2

повненні цистерни. Вакуумний запобіжний клапан регулюється на тиск 0,67 МПа і забезпечує обмеження залишкового тиску в цистерні машини при самозавантаженні.

Рівнемір поплавкового типу розміщений у передній частині цистерни. Хо- лодильник призначений для охолодження масла в гідросистемі трактора за температури навколишнього повітря вище ніж 5 °С.

Гідросистема машини призначена для дистанційного керування заправ- ною штангою, заслінкою, гідромотором і складається з гідромотора, трьох гід- роциліндрів, трубопроводів, які закінчуються запірними пристроями. Керу- вання гідроциліндром здійснюють з двох позицій гідророзподільника тракто- ра. Для зменшення швидкості підйому і повороту штанги застосовують дро- селі.

Електрообладнання машини складається з приладів освітлення, сигналі- зації і електропроводки. Гальмівна система має колодкові гальма з двома не- залежними один від одного приводами: пневматичним від системи приво- ду гальм трактора, що діє на всі колеса машини, і механічним ручним приводом (стоянкове гальмо), який діє на задні колеса балансирної підвіски.

Процес роботи машини. Для самозаправлення машини встановлюють агре- гат біля гноєсховища на відстані, яка забезпечила б повертання штанги на кут 90°. Переводять другу рукоятку гідророзподільника трактора у нижнє робоче положення. При цьому гідроциліндр штанги має підняти її у верхнє положен- ня (вивести штангу з опорного кронштейна), а гідроциліндр заслінки закрити напірний трубопровід. Переводять першу рукоятку гідророзподільника у верх- нє робоче положення (гідроциліндр повороту штанги поверне її від машини на 90°, а гідромотор включить у роботу вакуумні насоси). Другу рукоятку перево- дять у плаваюче положення (штанга під дією власної ваги опуститься в гноєс- ховище). Після переведення другої рукоятки в нейтральне положення (кінець заправного рукава занурився у рідину) почнеться заповнення цистерни добри- вами. Робочий тиск при цьому має бути 0,61…0,68 МПа. Щойно стрілка рівне- міра займе крайнє верхнє положення, опустити першу рукоятку у нейтральне положення (вимикаються вакуум-насоси). Другу рукоятку переводять у нижнє положення (гідроциліндр штанги підніме її у верхнє положення).

При нижньому положенні другої рукоятки переводять першу рукоятку в нижнє положення (гідроциліндр повороту штанги поверне її до цистерни). Після цього другу рукоятку переводять у плаваюче положення і штанга за- ймає своє положення в опорному кронштейні. За потреби, вімкнувши ВВП трактора, переміщують рідкі органічні добрива.

Розкидне внесення добрив по поверхні поля здійснюється відцентровим на- сосом і розливним пристроєм. Тракторист з кабіни трактора вмикає ВВП, від- криває за допомогою гідравліки заслінку перемикального пристрою і рідина насосом через напірний трубопровід подається на розливний пристрій і рівно- мірно розподіляється ним по поверхні поля. Після спорожнення цистерни ви- микається ВВП трактора і закривається заслінка перемикального пристрою. Під час транспортування добрива його можна перемішувати, ввімкнувши ВВП трактора. Обслуговує машину тракторист.

Заправник рідких добрив ЗУ-3,6 (рис. 2.12) призначений для забирання (відкачування) рідких органічних добрив, водного аміаку, розчинів гербіци- дів та отрутохімікатів, транспортування їх до місця роботи, заправлення під-

98

Машини для підãотовêи і внесення добрив
живлювачів і обприскувачів або роз- ливання гною та гноївки по полю, приготування торфогнойових і тор- фофекальних компостів, а також для перевезення технічної води, рідких кормів та інших рідких і напіврідких речовин.
Заправник ЗУ-3,6 складається з таких основних вузлів: рами 1 з ко-
лесами, цистерни 4 з затворами, за- Рис. 2.12. Заправник-розкидач рідких правної штанги 3, напірно-вакуумної органічних добрив ЗУ-3,6:
магістралі 2 та розливно-розподіль- 1 рама; 2 напірно-вакуумна магістраль;
ного пристрою 5. 3 заправна штанга; 4 цистерна; 5 роз-
Рама змонтована з двох лонжеро- ливно-розподільний пристрій нів. У передній частині її є причіпна петля і опорний стояк, у середній
опора для цистерни, а в задній обойма для кріплення осі коліс. Ходова час- тина має два колеса з пневматичними шинами та колодковими гальмами з гідроприводом. Цистерна циліндричної форми зі сферичними днищами зва- рена з листової сталі 4 мм завтовшки. На задньому днищі встановлюють два затвори для приєднання заправної штанги із забірним рукавом та розливно- розподільного пристрою. У верхній частині переднього днища є оглядове вік- но, через яке можна спостерігати за наповненням цистерни. На кришці гор- ловини розміщені заливний люк з кришкою, запобіжний клапан, рівнемір і повітряна мішалка.
Напірно-вакуумний пристрій призначений для створення в цистерні роз- рідження або наднормального тиску вихлопними газами двигуна трактора. Пристрій складається з корпусу, до якого збоку приварене сопло, а знизу розрізний патрубок для його кріплення на вихлопній трубі трактора хомутом. Для ущільнення на трубу ставиться азбестосталева прокладка.
У корпусі на осі встановлена заслінка, яка перекриває потік вихлопних га- зів і спрямовує їх у сопло або через напірно-вакуумну магістраль у цистерну. Ежектор складається з сопла, патрубка та змішувальної камери з заслінкою, яка перекриває отвір камери і спрямовує вихлопні гази в цистерну. Заслін- ками корпусу і змішувальної камери керує тракторист з кабіни трактора. За- правна штанга призначена для забору робочої рідини з місткостей і заправ- лення машин. Керує штангою тракторист за допомогою гідравлічної системи трактора.
Розливно-розподільний пристрій призначений для розливання рідких доб- рив по полю, поливання компостів, буртів та гасіння пожеж. Для розливання рідини використовують розливний патрубок з потоком і змінними жиклерами.
Розкидачі рідких органічних добрив РЖТ-4М, РЖТ-8, РЖТ-16 призначені для самозавантажування, транспортування, перемішування в цистерні і суці- льного поверхневого розподілу рідких органічних добрив. Їх можна викорис- товувати для транспортування рідких мінеральних добрив, заправлення обп- рискувачів розчинами гербіцидів і отрутохімікатів, перевезення рідких і на- піврідких матеріалів, миття машин і гасіння пожеж у сільській місцевості. Будова і робочий процес цих розкидачів подібні до МТЖ-10.
99

Розділ 2

2.7.4. Машини для внесення у ґрунт рідких органічних добрив

Агрегат для внутрішньоґрунтового внесення рідких органічних добрив АВВ-Ф-2,8 (рис. 2.13) призначений для внесення рідких органічних добрив та органо-мінеральних сумішей вологістю не менше ніж 92 % на певну глибину в ґрунт на луках, пасовищах і староорних полях.

 

Агрегат АВВ-Ф-2,8 складається з машини

 

МЖТ-10 і начепленого на неї пристрою для

 

внесення добрив у ґрунт. Пристрій має раму 8,

 

чотири секції 6, які приєднуються до рами за

 

допомогою паралелограмної підвіски, розпо-

 

дільного пристрою 2 і гідроциліндра 9. На се-

 

кціях установлені дисковий ніж 7, плоскорі-

 

зальна лапа 5 з підживлювальною трубкою 4 і

 

прикочувальний коток 3. При внесенні добрив

 

насос подає їх по напірному трубопроводу 11

 

до розподільного пристрою 2, з якого по гнуч-

 

ких рукавах вони надходять у підживлюваль-

 

ні трубки 4, закріплені на лапах, розрізає

 

верхній задернілий шар ґрунту, полегшуючи

Рис. 2.13. СхемаагрегатуАВВ-Ф-2,8:

стійкий хід лапи в заглибленому положенні.

1 цистерна; 2 розподільний при-

Лапа 5 дещо піднімає скибу і загортає під неї

стрій; 3 прикочувальний коток; 4

рідкі добрива. Коток, що йде услід, ущільнює

підживлювальна трубка; 5 лапа;

ґрунт.

6 секція; 7 дисковий ніж; 8

рама; 9 гідроциліндр; 10 крон-

Робоча ширина захвату агрегату 2,8 м, швид-

штейн; 11 напірний трубопровід

кість до 6 км/год. Агрегатується АВВ-Ф-2,8 із

 

тракторами Т-150К, обслуговує його тракто-

 

рист.

Агрегат міжрядний АВМ-Ф-2,8 призначений для самозавантаження, транспортування, внесення добрив у ґрунт і поверхневого внесення при між- рядному обробітку просапних культур і на оранці.

Агрегатується АВМ-Ф-2,8 з тракторами тягового класу 1,4 і 2, його обслу- говує тракторист. Агрегат є напівпричепом з начіпним культиватором. Він складається з цистерни (МЖТ), передня частина якої через дишель спираєть- ся на гідрогак трактора, задня на балансирний візок.

Конструкція агрегату передбачає переміщення балансирного візка вздовж осі, встановлення його в одне з двох положень, що забезпечує номінальне на- вантаження на гідрогак при начіпному або знятому культиваторі.

При поверхневому внесенні і внесенні у ґрунт усіх видів добрив не допус- кається наявність окремих соломистих вкраплень понад 250 мм завдовжки, а також твердих вкраплень розміром 10…30 мм. При внесенні добрив у ґрунт агрегат заправляють у полі. Підживлюють просапні культури тільки на спе- ціально підготовлених полях з поворотними смугами не менш як 8 м зав- ширшки і рівними грядами кривизною не більше ніж 1 %.

Перед початком внесення добрив у ґрунт установлюють рукоятку гідророз- подільника у нижнє робоче положення і звільняють культиватор від фіксато- ра, потім переводять рукоятку в плаваюче положення і культиватор опуска- ється у робоче положення. Вмикають ВВП трактора і починають рух. За над-

100

Машини для підãотовêи і внесення добрив

ходженням добрив до підживлювальних ножів культиватора стежать за по- казаннями рівнеміра через дзеркало.

Якщо нагромадилася велика кількість бурянів, то агрегат зупиняють й очищають від них культиватор. Після закінчення внесення добрив рукоятку гідророзподільника встановлюють у нижнє робоче положення, при цьому ви- ливний патрубок напірно-перемикального пристрою перекривається заслін- кою, культиватор піднімається у транспортне положення.

2.7.5. Регулювання машин для внесення органічних добрив на задану норму внесення добрив

При встановленні розкидача ПРТ-10 на задану норму внесення добрив слід знати обємну масу добрив. За основу беруть обємну масу 0,8 т/м3. При швидкості 10 км/год, робочій ширині захвату 5…6 м і обємній масі 0,8 т/м3 орієнтовна норма внесення добрив для зірочок з 13, 22 і 28 зубцями, встанов- леними на валах приводу конвеєра, буде відповідно 15, 30 і 45 т/га. У разі внесення органічних добрив з іншою обємною масою масу множать на поправ- ковий коефіцієнт.

Відповідно до таблиці норм внесення, наведеної в заводській інструкції, для розкидача РОУ-6 установлюють на потрібну подачу храповий механізм приводу конвеєра.

Після проведених регулювань установлюють фактичну норму внесення добрив. Для цього розкидач зважують на автомобільних вагах. Кузов розки- дача завантажують добривами і знову зважують. За різницею показань ваг визначають масу добрив у кузові. Вмикають розрахункову передачу, що від- повідає заданій нормі, і розкидають добрива по полю до повного спорожнення кузова. Вимірюють ширину смуги розкидання і довжину пройденого шляху. Фактичну норму внесення добрив Q, т/га, визначають за формулою

Q = G 104,

BL

де G — маса завантажених у кузов добрив, т; В ширина смуги розкидан- ня, м; L довжина шляху розкидання добрив, м.

Якщо фактична норма внесення добрив відрізняється від заданої більш як на ±10 %, то змінюють швидкість пересування агрегату або швидкість жи- вильного конвеєра постановкою змінних зірочок чи зміною радіуса кривоши- па храпового механізму.

ММТ-23. Норму внесення добрив регулюють змінними зірочками на зад- ньому конвеєрі, положенням регулятора (дроселя) подачі масла до гідромото- ра приводу переднього конвеєра та зміною робочої швидкості агрегату.

РУН-15Б. Відстань між рядами куп вибирають з урахуванням подвійного перекриття по ширині захвату (15...20 м); відстань між купами в ряду залеж- но від норми внесення і маси куп становить 20…75 м.

Норму внесення добрив (20...60 т/га) регулюють підбором проходу перерізу дозувального вікна (довжину до 40 см регулюють вертикальними, а ширину від 28 до 70 см горизонтальними заслінками). За правильно підібраного про- хідного перерізу одна купа має бути перетворена в рівномірний валок. Розри- ви між валками допускаються до 1,5 м.

101

Розділ 2

Регулюванням опорних котків по висоті уникають захоплювання ґрунту боровими валкоутворювачами і розкидальними роторами.

МКУ-2. Розкидання добрив регулюють зміною швидкості руху поперечних конвеєрів.

Регулювання розкидачів рідких органічних добрив. Якість, довговічність і безпека роботи розкидачів рідких добрив залежить від правильного регулю- вання і використання машин.

Основні регулювання розкидачів рідких органічних добрив повязані з са- мозавантажувальним, напірно-перемикальним і розподільними пристроями, приводом робочих органів і ходовою частиною.

Щільність прилягання і величину відкриття клапана горловини нагні- тального насоса регулюють зміною довжини троса, який зєднує клапан з гід- роциліндром.

Запобіжний клапан вакуум-системи регулюють накидною гайкою, яка сти- скує пружину клапана і підтримує в системі розрідження 0,06 МПа.

У напірно-перемикальному пристрої герметичність і легкість переміщення

 

заслінок в напрямних регулюють опорними болтами.

 

Кількість виливу рідких добрив установлюють зміною

 

положення заслінки на виливному патрубку або за-

 

міною жиклера, а ширину розподілу рідких органіч-

 

них добрив зміною кута встановлення відбивного

 

щитка. При зменшенні кута нахилу щитка до гори-

 

зонту ширина розподілу добрив зменшується.

 

МЖТ-10. Дозу внесення добрив регулюють змін-

 

ними заслінками (рис. 2.14) з різними діаметрами ви-

 

хідного отвору (60…110 мм) або розливаючи без за-

 

слінки, змінюючи робочу швидкість (7…10 км/год) і

 

ширину розподілу добрив (9…12 м). Ширину розподі-

 

лу добрив регулюють зміною кута нахилу відбивного

 

щитка. Фактичну дозу внесення добрив перевіряють у

 

польових умовах після спорожнення цистерни. Для

 

цього кількість вилитої рідини ділять на оброблену

 

площу і отриманий результат порівнюють із заданою

 

дозою внесення добрив. Допускається відхилення

 

±10 %.

 

ЗУ-3,6. Ширину розливання регулюють зміною по-

 

ложення розливного лотока. На ньому зроблені дугові

 

прорізи, які дають змогу встановлювати його під по-

Рис. 2.14. Положення за-

трібним кутом. Найбільша ширина розливання при

слінок для регулювання

куті нахилу лотока 30…45°. Замість розливного лото-

доз внесення

ка і жиклера на патрубок можна ставити трійник, до

добрив

 

якого приєднують пожежні й додаткові рукави.

РЖТ-4М. Норму виливання добрива (10…40 т/га) регулюють зміною швидкості руху агрегату в межах 8,5…11,5 км/год і встановленням на виван- тажувальному патрубку відповідної змінної дозувальної насадки. Розкидач комплектується змінними насадками діаметром 70, 80 і 100 мм. Ширина роз- ливання рідини 8…10 м, місткість цистерни 4000 л, продуктивність за годину основного часу 25 т.

102

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]