Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SGMM.pdf
Скачиваний:
3095
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
12.78 Mб
Скачать

Розділ 2

q = 600QBvn,

де Q норма внесення рідини, л/га; В ширина робочого захвату, м; v швидкість руху, км/год; n кількість підживлювальних трубок.

АБА-0,5М. Задану норму внесення аміаку встановлюють згідно з табли- цею. Для цього потрібно зняти бокову кришку насоса-дозатора 4 (рис. 2.35),

 

відпустити шатун 2 болтом 1 та переміс-

 

тити стрілку 3 по кулісі 5 на потрібну по-

 

ділку.

 

Глибину загортання змінюють перестав-

 

ленням лап 11 (див. рис. 2.32) у тримачах.

 

На легких ґрунтах аміак загортається на

 

глибину 14…16 см, на важких — 10…12 см.

 

Місткість резервуара агрегату 927 л,

 

маса аміаку 525 кг.

 

Регулювання на задану норму внесення

 

добрив. Для поверхневого внесення РКД

 

на штангу встановлюють дефлекторні роз-

 

пилювачі з діаметром отвору 4 мм, а для

Рис. 2.35. Дозувальний пристрій агре-

внесення РКД у ґрунт пристрій для під-

гату АБА-0,5М:

живлювання обладнують жиклерами діа-

1 болт; 2 шатун; 3 стрілка; 4

метром 3,2 чи 1,2 мм.

насос-дозатор; 5 куліса

Залежно від заданої норми внесення

 

добрив і вибраної робочої швидкості агре-

гату за даними таблиць інструкції визначають потрібну кількість розпилю- вачів, ширину захвату та робочий тиск.

Установлюють потрібну кількість розпилювачів або підживлювальних пристроїв і налагоджують підживлювач на заданий режим роботи.

2.9. Оцінювання якості роботи машин для внесення добрив

Якість роботи машин має забезпечувати виконання агротехнічних вимог і вимог системи машин.

Якість внесення мінеральних і органічних добрив визначають за двома ос- новними показниками: фактичними нормами внесення і ступенем рівномір- ності розподілу добрив по площі поля.

Допускається для органічних і мінеральних добрив відхилення від заданої норми внесення ±10 %. Для цього у розкидач завантажують певну кількість добрив і після внесення заміряють оброблену площу.

Нерівномірність розподілу мінеральних добрив не повинна перевищувати 10…20 %. Її визначають візуально по діагоналі поля.

Нерівномірність розподілу органічних добрив по ширині захвату становить 15…25 %, по довжині проходу — 10…15 %. Відстані між слідами коліс суміж- них проходів установлюють заміром візуально по агрегату.

Оцінюючи якість роботи машини для внесення добрив, ураховують також інші показники: перекриття суміжних проходів (до 6 % від ширини захвату агрегату), якість оброблення поворотних смуг, огріхи тощо.

130

Машини для підãотовêи і внесення добрив

Перевірка роботи машин у полі. Правильність регулювання перевіряють у полі. Роблять прохід до повного звільнення кузова від добрив (місткість його 4000 кг) і заміряють оброблену площу. Можливе відхилення усувають зміною положення дозувальної заслінки.

Способи визначення показників якості та їх оцінку в балах наведено у табл. 2.1.

Таблиця 2.1. Контроль і оцінка якості внесення мінеральних добрив

Показник якості

Спосіб визначення

Градація

Оцін-

ка,

нормативів

 

 

бали

 

 

 

Відхилення фактичних

Перевірити відповідність маси добрив

±7

3

норм внесення від зада-

площі, на яку їх треба внести, за допомо-

±7,1… ±15

2

ної, %

гою брезенту, що має ширину 0,5 м і дов-

±15… ±17

1

 

жину, яка дорівнює оптимальній ширині

Відхилення фактичної

розкидання

±5

3

За тривалістю внесення відомої кількості

робочої ширини розки-

добрив. Виміряти не менше ніж 10 разів

±5,1…±7

2

дача від оптимальної, %

відстань між коліями коліс суміжних про-

±7,1… ±10

1

 

ходів по діагоналі обробленого поля; за се-

Відхилення фактичної

редньою величиною визначити відхилення

±10

3

Перевірити відповідність маси добрив

норми внесення в зоні

площі, на яку їх треба внести, в зоні стис-

±10,1…±12

2

стиснення суміжних

нення суміжних проходів

±12,1… ±15

1

проходів по довжині від

 

установленої межі, %

 

 

 

При підживленні зернових колосових культур, що вирощують за інтенсив- ною технологією, доцільно використовувати розкидачі мінеральних добрив МВУ-0,5А та РУМ-5-03.

Розкидач МВУ-0,5А слід використовувати при ширині технологічної колії 1350 мм та ширині ходових доріжок 300 мм. При цьому на тракторі МТЗ-80 встановлюють задні колеса з вузькими шинами 9,42.

Для забезпечення потрібної ширини та рівномірності внесення добрив розкидач МВУ-0,5А обладнують обмежувальними щитками 1200 мм завдов- жки, які закріплюють позаду розкидача двома кутниками 2870 мм завдовжки до редукторів приводу розкидних дисків та трубою квадратного перерізу до кронштейна задньої опори розкидача. Розкидач добрив РУМ-5-03 для колії 1350 мм потрібно переобладнати. На розкидачах установлюють вузькі шини і колію зменшують до 1350 мм.

Якщо технологічна колія становить 1800 мм, а ширина ходових доріжок 450 мм, то використовують розкидачі РУМ-5-03 із звичайними шинами та розкидач МВУ-0,5А.

Щоб збільшити робочу ширину захвату розкидача до 15…18 м та підвищи- ти рівномірність внесення добрив, збільшують діаметр дисків до 700 мм (при- варюють кільце до диска і відгинають його вгору, щоб нахил твірної кільця був 10…12°) і встановлюють під скатною дошкою ведучих зірочок конвеєра два короби, а позаду дисків спеціальний відбивач.

Для високоякісного внесення мінеральних добрив роботу слід організувати тільки з перекриттям суміжних проходів. При цьому бажано використовувати слідопокажчик СВА-1, який має пінний маркер барботажного типу для утво- рення сліду під час руху агрегату та візирний пристрій для контролю відстані між суміжними проходами.

131

Розділ 2

2.10. Елементи технічного обслуговування та підготовка до роботи машин для внесення добрив

Основні операції технічного обслуговування машин для внесення добрив. Технічне обслуговування розкидачів твердих органічних добрив поділяють на такі види: експлуатаційна обкатка, щозмінне технічне обслуговування і перше технічне обслуговування. Технічне обслуговування полягає у щоден- ному огляді та підтягуванні кріплень редуктора, підшипників і конвеєра. Пе- ревіряють підтікання масла з картера редуктора та гальмівної рідини у зєднаннях трубопроводів. Змащують складальні одиниці за схемою, що дода- ється до кожної машини. Наприкінці сезону машину очищають від бруду та добрив, промивають і ставлять на зберігання, дотримуючись правил, наведе- них у заводській інструкції.

Технічне обслуговування машин для внесення мінеральних добрив полягає у щозмінній перевірці стану машин, очищенні, перевірці кріплення, регулю- ванні робочих і допоміжних органів та змащенні. Всі механізми мають працю- вати легко, без заїдань. Перед завантаженням у бункер добрива рекомендуєть- ся просіювати на ситі з отвором 7 × 7 мм. Засипають добрива на місці розки- дання. Наприкінці зміни треба старанно очистити бункер, тарілки та інші час- тини машин від добрив і бруду, промити їх водою та обтерти насухо. Залишати добрива у бункері не можна, адже вони під впливом атмосферної вологи утво- рюють груддя, тверднуть, унаслідок чого їх важко видаляти з ящика. Крім то- го, це може призвести до значної корозії деталей та їх поломок.

ИСУ-4. Натяг клинових пасів приводу ротора має бути таким, щоб при зу- силлі 30…40 Н, прикладеному до паса всередині між шківами, прогин стано-

вив 15…20 мм.

Технічне обслуговування подрібнювача полягає в періодичній перевірці різьбових кріплень, натягу клинових пасів, змащуванні машин відповідно до інструкції.

Несправностями подрібнювача є зменшення частоти обертання кидалки (менше ніж 800…900 об/хв). Це свідчить про те, що натяг клинових пасів не- достатній, отже, треба підтягнути паси. Якщо при увімкненому ВВП машина не працює, то слід замінити зрізаний запобіжний штифт і одночасно усунути причини перевантаження подрібнювача (вивести шибер у зовнішнє поло- ження, очистити робочий орган тощо).

МВУ-5. Перевірити технічний стан машини, її комплектність, кріплення всіх вузлів. За потреби усунути всі несправності й довести тиск у шинах до 0,25 МПа. Перевірити дію гальмівних механізмів. Хід штоків гальмових ка- мер має бути 15…25 мм. При цьому різниця ходів допускається до 5 мм.

Відрегулювати натяг конвеєра натяжним гвинтом переміщенням під- пружиненої осі. Перевірити натяг пасів приводу розсіювальних дисків. Зу- силля відтягування паса (у середній частині) має бути 24 Н (для нового) та 18 Н (для припрацьованого) на величину стрілки прогину 6 мм. Перевірити натяг ланцюгів, за потреби видалити одну чи дві ланки ланцюга. Якщо стріла прогину становить 0,1…0,12 міжцентрової відстані зірочок, то вони правильно натягнуті. Встановлення туконапрямляча таке саме, як і маши-

ни РУМ-5-0,3.

ПОМ-630. Начепити на трактор підживлювач. Перед начепленням піджив- лювача зняти з трактора гідрофікований причіпний гак, механічний дован-

132

Машини для підãотовêи і внесення добрив

тажувач ведучих коліс, кожух і ковпак ВВП, глушник з іскрогасником, стяж- ки блокування механізму задньої навіски, кронштейн для додаткових ванта- жів з переднього бруса, заглушки додаткових гідроприводів, крила передніх коліс (при колії 1360 мм).

У разі роботи підживлювача з колісними тракторами тиск у шинах задніх коліс має бути 0,14 МПа, а передніх — 0,25 МПа (ЮМЗ-6, МТЗ-82) або

0,27 МПа (МТЗ-90).

Установити кронштейни кріплення баків на лонжеронах трактора і зєднати їх стяжкою; закріпити газоструминний ежекторний пристрій на ви- хлопний патрубок двигуна трактора; встановити на сідловинах баки з рівне- міром і приєднати до них хомути кріплення; закріпити на кронштейнах баки симетрично до сідловин; змонтувати комунікації; на різьбові штуцери надіти зєднувальний для рідини і нетряний рукави та ущільнити прокладками; приєднати забірний рукав; зєднати насос з ВВП трактора і зафіксувати лан- цюгом; закріпити кронштейни блокування поздовжніх тяг механізму навіски трактора і рукави комунікацій; начепити ґрунтообробну чи посівну машину на трактор; закріпити відповідну кількість колекторів на робочу машину (дов- жина секцій колекторів має відповідати ширині захвату машини); на колек- тори встановити сифони-індикатори з жиклерами, до яких приєднати піджив- лювальні трубки і закріпити їх на ґрунтообробних робочих органах машини (на лапах культиватора на відстані 4…6 см від носка).

АБА-0,5М. Перевірити технічний стан агрегату, його комплектність; кріплення резервуара, проміжного вала, муфти, гідроциліндра насоса і коліс, натяг ланцюга приводу насоса (пасивна гілка має провисати не більш як на 10 мм), герметичність зєднань резервуара, насоса, манометра і комунікацій; роботу запобіжного клапана (при підніманні з-під нього має виходити аміак).

Для підготовки агрегату до роботи колеса розставити на колію 1440 мм (міжряддя 70 см) або 2200 мм (міжряддя 45, 60 та 90 см); зєднати причіп аг- регату з трактором; прикріпити вивідні трубки гідросистеми трактора до мас- лопроводів агрегату; начепити культиватор і встановити робочі органи відпо- відно до схеми обробітку ґрунту; закріпити розподільники на гряділях куль- тиватора, а живильні трубки підвести до лап.

ПЖУ-5. Підготувати машину до роботи. У разі роботи з трактором Т-150К та начіпним культиватором змістити вісь балансира назад і встановити корот- ку сергу з внутрішнім діаметром отвору зчіпної петлі 90 мм. При підготовці до роботи з трактором МТЗ-80/82 замінити сергу на довгу з внутрішнім діамет- ром отвору зчіпної петлі 70 мм, а вісь балансира змістити вперед.

Перевірити комплектність та технічний стан машини. Виявлені несправ- ності усунути.

Відрегулювати тиск повітря у шинах: при переміщенні по мякому зволо- женому ґрунту — 0,15 МПа, при переміщенні шляхами з твердим покрит- тям — 0,2 МПа, при обробітку посівів льону — 0,1 МПа.

Впевнитися, що підживлювач правильно приєднаний до трактора, а всі штуцерні та болтові зєднання надійно затягнуті. Перевірити хід штоків гальмових камер. Він має бути 20…30 мм і не перевищувати 40 мм. Тиск повітря в гальмових камерах під час гальмування має становити

0,45…0,5 МПа.

133

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]