Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з експлуатації нова.doc
Скачиваний:
228
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
14.37 Mб
Скачать

1. Робота валкового млина

Серед подрібнюючого обладнання значного розповсюдження набули валкові млини. Прикладом таких млинів є п’ятивальцевий млин (рис. 3). Застосовується він для подрібнення кондитерських мас. Млин виконаний так, що чотири вальці (ІІ - V) розміщені один над другим і один зміщений в сторону (І). Опори вальців встановлені в двох бокових стійках, на яких змонтована регулювальна і контрольно-вимірювальна апаратура.

а) б)

Рис 3. П’ятивалковий млин загальний вигляд (а) та гідравлічна схема регулювання зазору між валками в п’ятивалковому млині (б)

а) І, ІІ, ІІІ, ІV, V – вальці; 1 – запобіжний пристрій; 2 – скребок; 3 – воронка; 4 –плита; 5 – рукоятка; 6 – штурвал; 7 – ніж; 8 – похилий лоток; 9 – станина.

б) 1 – робочий циліндр, 2 – рухомий підшипник, 3 – манометр, 4 – пружній клапан, 5 – поршень, 6 – пружина, 7 – рукоятка, 8 – вихідний отвір, 9 – плунжер, 10 – насос, 11 – рукоятка, 12 – фільтр.

Працює млин наступним чином. Маса для подрібнення поступає в воронку 3, в якій розміщений скребок 2. Маса рівномірно розподіляється за довжиною вальця і попадає в зазор між вальцями І і ІІ. Швидкість вальця ІІ більша, ніж вальця І, тому маса прилипає до вальця ІІ і поступає в зазор між ним і вальцем ІІІ. Валки ІІІ, IV i V обертаються з наростаючою швидкістю, в результаті чого продукт роздавлюється і стирається. З верхнього вальця маса знімається ножем 7, який притискується до вальця обертанням штурвала 6. Знята маса виводиться із машини по похилому лотку 8, над яким встановлюється блок постійних магнітів.

Валки приводяться в рух від електродвигуна, який встановлений на плиті 4. Млин можна зупинити, не відключаючи електродвигун, поворотом рукоятки 5, яка з’єднана з фрикційною муфтою. Для запобігання поломки опорні підшипники вальця І мають пристрій 1 із зрізним штифтом. При попаданні стороннього предмету штифт зрізується і валець І відходить вліво, при цьому відключається двигун.

Зазор між вальцями регулюється за допомогою гідросистеми (рис. 2). Кожен плунжер 9 багатоплунжерного насоса 10 подає масло по окремому трубопроводу до гідравлічного робочого циліндра 1. В кожному робочому циліндрі є поршень, який опирається в рухомий підшипник 2. На кожному трубопроводі встановлені пружинний клапан 4 і манометр 3. Пружний клапан має поршень 5, пружину 6 і рукоятку 7. Стискуючи пружину рукояткою можна встановлювати в гідросистемі граничний тиск, при якому поршень стисне пружину і відкриє вихідний отвір 8 в загальну спускну лінію (на рис. 2 не показано). По ній масло поступає в фільтр 12 і знову в багатоплунжерний насос. Тиск масла в робочих циліндрах регулюється окремо для кожного підшипника. Тиск в робочих циліндрах одного вальця однаковий. Кількість масла, яке подається плунжерами, можна регулювати рукояткою 11. Між підшипниками вальців V i IV знаходиться пружина з болтом для регулювання тиску пружини.

В млині автоматично підтримується температурний режим вальцювання, автоматично включається і виключається подача води у вальці при пуску та зупинці машини, здійснюється фотоелектронний контроль наявності на вальцях маси.