Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з експлуатації нова.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
14.37 Mб
Скачать

Завдання для звіту

  1. Описати пуск та роботу двошнекового преса ВПО – 30А.

  2. Замалювати кінематичну та гідравлічну схеми преса ВПО – 30А.

  3. Описати обслуговування преса.

  4. Розрахувати продуктивність преса.

Контрольні запитання

  1. Суть процесу пресування.

  2. Як проводиться запуск двошнекового преса ВПО – 30А?

  3. Які особливості роботи двошнекового преса ВПО – 30А?

  4. Як обслуговують двохшнековий прес ВПО – 30А?

Список рекомендованої літератури

1. Устройство и эксплуатация оборудования предприятий пищевой промышленности / Под ред. А.Н. Драгилева. – М.: Агропромиздат, 1988.

2. Машины и аппараты пищевых производств. В 2 кн. Кн 1 :Учебн. для вузов / С.Т. Антипов и др.; под ред. акад. РАСХН В.А. Панфилова. – М.: Высшая школа, 2001.

Лабораторна робота № 6.

Експлуатація обладнання для формування ковбасних виробів

Мета роботи: вивчити конструкцію та принцип дії обладнання для формування ковбасних виробів

Хід роботи

1. Вивчити призначення, будову та принцип роботи обладнання для формування ковбасних виробів. Показати схему та позначення, визначити експлуатаційні характеристики, заходи з обслуговуванні обладнання для формування ковбасних виробів.

2. Вивчити призначення, будову та принцип роботи вакуумного двохшнекового шприца безперервної дії ФШ2-ЛМ. Показати загальний вид та кінематичну схему вакуумного шприца безперервної дії ФШ2-ЛМ.

3. Провести технологічний розрахунок вакуумного двохшнекового шприца безперервної дії ФШ2-ЛМ..

Теоретичні відомості

Мета формування — надання форми і оберігання від зовнішніх впливів. Формування механізоване (за допомогою шприців) або ручне (при виготовленні фаршированих ковбас).

Шприци бувають періодичної і безперервної дії; за принципом витіснення фаршу їх підрозділяють на поршневі, шестерні, ексцентриково-лопатеві, гвинтові і шнекові. Шприци періодичної дії з поршневим витиснювачем можуть бути з механічним, пневматичним і гідравлічним приводом. Найбільшого поширення набули гідравлічні шприци. Вони прості по пристрою, надійні в роботі і широко застосовуються в невеликих виробництвах з розгорненим асортиментом.

Шприци безперервної дії мають вишу продуктивність, ніж шприци періодичної дії, оскільки завантаження не вимагає зупинки, їх можна легко пристосувати для неперервно-поточної організації виробничого процесу.

Для видачі фаршу в оболонку використовують витискачі шнекові, гвинтові, поршневі, ротаційні, ексцентриково-лопатеві з періодичною і безупинною видачею фаршу, відкриті і вакуумні (рис. 1).

Рис. 1. Схема роботи шприців:

а - гідравлічного періодичної дії: 1 - дросель; 2 - наконечник; 3 - кришка; 4 - циліндр; 5 - поршень; 6 - шток; 7 - манометр; 8 - насос масляний; б - ротаційного безперервної дії: 1 - корпус; 2, 5 - ротори; 3 - бункер: 4, 7 - вали ротора: 6 – цівка; в - ексцентриково-лопатевого безперервної дії: 1 - бункер; 2 – лопать, 3- ротор ексцентриковий; 4 – накінечник; 5 – корпус; г - шнек безперервної дії: І - бункер; 2 - корпус; 3 - шнек (гвинт); 4 - наконечник.

Шприци складається з бункера для прийому фаршу, витискувача, наконечника, приводу і механізмів, що обслуговують витискувач. Причому в поршневих шприцах в якості бункера служить циліндр витискувача. Сучасні конструкції шприців забезпечуються пристроями для дозування фаршу, надягання на наконечник оболонки і її перетисканням перекручуванням.

Фарш із витискача в оболонку надходить через наконечник - металеву насадку у вигляді трубки. Наконечники мають циліндричну форму з конічним розширенням у місці з'єднання з витискачем (рис. 1). їх підбирають відповідно до виду і діаметра ковбасної оболонки. Шприци можуть бути з одним або багатьма накінечниками.

Шприц гідравлічний періодичної дії . У шприца присутні 2 циліндри - робочий 5 та гідравлічний (рис. 1,а). В циліндрах рухається поршень, який з’єднаний загальним штоком. За допомогою шестеренчастого насосу 8 рідина з збірника подається під поршень, який піднімається і витискає фарш з робочого циліндра через наконечник 2. Після закінчення процесу витискання фаршу з робочого циліндру перемикають дросель 1 і масло починає переходити над поршневий простір, в наслідок чого відбувається опускання гідравлічний поршень і пов'язаний з ним фаршевий поршень. Відкривають верхню кришку і завантажують наступну порцію фаршу, потім знову починають процес шприцювання.

Шприц ротаційний безперервної дії дозволяє нагнітати фарш в оболонку через порожнини в роторі при їх обертанні (рис. 1, б). Ексцентриково-лопатевий створює тиск для транспортування фаршу в ковбасну оболонку за рахунок ексцентрично розташованого ротору та лопатей, що виходять з пазів ротора (рис. 1,в).

Шприц працює в такий спосіб: фарш завантажується в бункер. Підготовлену оболонку натягують на наконечник вручну. Натисканням педалі включають привід шнеку. Фарш під дією власної маси і розрідження, створюваного вакуумною системою, надходить у середину циліндру, де захоплюється шнеком і подається до наконечника. Оболонка наповнюється фаршем (рис. 1,г).