Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з аудиту.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
592.9 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики України

Вінницький національний аграрний університет

Кафедра аудиту та державного контролю

Аудит Методичні вказівки

для виконання практичних занять студентами

спеціальності 6.030601 „Менеджмент організацій”

Вінниця – 2011

Автори: Подолянчук О.А., Фабіянська В.Ю. Аудит. Методичні вказівки для виконання практичних занять студентами спеціальності 6.030601 „Менеджмент організацій” / Подолянчук О.А., Фабіянська В.Ю. – Вінниця РВВ ВНАУ, 2011. – 64 с.

Рецензенти:

Коваль Л.С. к.е.н., доцент кафедри фінансового контролю і аналізу Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ

Кафлевська С.Г., к.е.н., доцент кафедри ВНАУ

Коротка анотація

Методичні вказівки для виконання практичних занять містять перелік тем, завдання та навчальний матеріал з курсу „Аудит”. Включають в себе розподіл навчальних годин за темами курсу, умови оцінки знань студентів, перелік рекомендованої літератури.

Методичні вказівки підготовлені для студентів факультету менеджменту денної та заочної форм навчання спеціальності 6.030601 „Менеджмент організацій”

Рекомендовано навчально-методичною комісією ВНАУ

(протокол № ____ від __________________ 200__ р.)

Зав. видавничим центром ВНАУ __________________

Підписано до друку Формат

Ум. друк. арк.. 3,8 Обл. ____ вид.арк.

Наклад 50 пр. зам. №_____

Видавничий центр ВНАУ

вул. Сонячна 3, м. Вінниця, 21008

Тел. 330

Зміст

Вступ

Розподіл навчального плану за темами модулів по курсу „Аудит”

зі спеціальності 6.030601 „Менеджмент організацій”

6

Структура курсу за КМСОНП для навчальної дисципліни „Аудит”

7

Розрахунок кількості балів дисципліни

„Аудит” за видами робіт

8

Тема 1: Аудит і його місце в системі господарського контролю

9

Тема 2: Характеристика аудиту та аудиторських послуг

13

Тема 3: Організація аудиту та його процесу

17

Тема 4: Аудиторський ризик

28

Тема 5: Аудиторські докази і способи їх отримання

31

Тема 6: Документальне оформлення аудит

36

Тема 7: Аудит активів підприємства

43

Тема 8: Аудит пасивів підприємства та результатів діяльності

47

Додатки

53

Список рекомендованої літератури

63

Вступ

Аудит в Україні виник внаслідок соціального замовлення і, ще не маючи достатньої нормативно-правової бази та теоретичного під­ґрунтя, почав виконувати практичні завдання щодо підтвердження фінансової звітності суб'єктів господарювання. Для того, щоб функ­ціонувати на вітчизняному ринку, а тим більше утвердитись на ньому надовго, необхідно володіти теорією зарубіжного аудиту та досвідом вітчизняних аудиторів й аудиторських фірм, їх методичними роз­робками.

Отже, для того, щоб набути знань, необхідних для становлення висококваліфікованих фахівців, слід оволодіти аудитом.

Вивчення дисципліни „Аудит” складається з лекційних, практичних занять, а також самостійної роботи студентів. Поліпшення якості підготовки фахівців пов'язано з удосконаленням навчального процесу, пошуками нових шляхів підвищення його ефективності. Форми і методи навчання мають активізувати про­цес становлення студентів висококваліфікованими фахівцями. Цього можна досягнути, прищеплюючи майбутнім фінансистам, бухгалте­рам, ревізорам, менеджерам, маркетологам прагнення і бажання постійно поповнювати і розвивати набуті в університеті знання.

Метою дисципліни є висвітлення питання проведення аудиту у відповідності з його економічною суттю, функціями і роллю у сучасному суспільстві. Вона вивчає організацію і методологію, зміст і форми аудиту, предмет і метод аудиторської діяльності, порядок проведення аудиторських перевірок та надання аудиторських послуг, методику визначення фінансового стану, фінансової стабільності, банкрутства, інвестиційної діяльності підприємств у відповідності з чинним законодавством.

Завданням курсу „Аудит” – дати необхідну суму знань, яка відповідає діючим вимогам до фахівців вищої кваліфікації з економічних спеціальностей.

Вивчення дисципліни «Аудит» складається з лекційних, практичних занять, а також самостійної роботи студентів. Паралельно з лекціями проводяться аудиторні практичні заняття, індивідуальна і самостійна робота студентів.

Виконання ситуаційних та тестових зав­дань під час практичних занять допоможуть студентам закріпити отримані знан­ня і пов'язати їх з практичною діяльністю.

Поточний контроль засвоєння знань здійснюється шляхом виконання і захисту практичних завдань, написанням контрольних робіт та рефератів, виконання тестових завдань, захист модулів. Підсумковим контролем засвоєння знань студентів цього курсу є залік.