Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка до розрахункової по виробництву біоди...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
290.82 Кб
Скачать

Міністерство АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА України

Вінницький національний аграрний університет

ННІ менеджменту,

адміністрування та права

Факультет менеджменту

Кафедра менеджменту

альтернативних джерел енергії

Виробництво біодизелю

Методичні вказівки та індивідуальні завдання для виконання розрахункової роботи

для студентів факультетів „Механізація сільського господарства”, „Агрономія”, „Екологія та охорона навколишнього середовища”

спеціальність 6.090101, 6.050503, 6.040106

форма навчання денна, заочна

Вінниця - 2012

УДК 658:620.952(076)

Автори:

Семенов В.Г. Виробництво біодизелю.

Методичні вказівки та індивідуальні завдання для виконання розрахункової роботи для студентів факультетів „Механізація сільського господарства”, „Агрономія”, „Екологія та охорона навколишнього середовища” спеціальностей 6.090101, 6050503, 6.04.0106

- Вінниця: РВВ ВНАУ, 2011. - с.

Рецензенти:

Методичні вказівки розроблено відповідно до навчального плану та програми з навчальної дисципліни „Виробництво біодизелю” для закріплення теоретичних знань.

Рекомендовано для студентів денної та заочної форми навчання зі спеціальностей 6.090101, 6.050503, 6.040106 освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр”, „магістр”.

Рекомендовано навчально-методичною комісією ВНАУ (протокол № ____ від ______листопада 2011 р.).

Зміст

Передмова

Мета розрахункової роботи 4

4

Розрахунки матеріального балансу технологічного процесу одержання біодизельного палива (біодизелю) з жирів рослинного та тваринного походження з різним рівнем вихідного кислотного числа

5

1.Вихідні дані сировини (ріпакова олія)

5

2.Розрахунок фізико-хімічних показників ріпакової олії

6

3.Розрахунок фізико-хімічних показників біодизелю (метилових ефірів жирних кислот FAME)

8

4.Розрахунки матеріального балансу одержання біодизелю згідно стехіометричних рівнянь

8

4.1.Перши етап одержання біодизелю – реакція етерифікації

9

4.2. Другий етап одержання біодизелю – переетерифікації

9

4.3. Перевірка розрахунків

9

4.4. Розрахунок йодного числа біодизелю

10

5. Таблиця варіантів завдання

12

6. Список рекомендованої літератури

13

передмова

Україна належить до країн, яка імпортує 70% необхідного обсягу природного газу і 80% сирої нафти та нафтопродуктів, при цьому видобуток вугілля в рік перевищує 80 млн. тонн. Часткова залежність від імпорту енергоефективних природних вуглеводнів розглядається більшістю розвинутих країн як питання національної та енергетичної безпеки, а використання нафтопродуктів як джерела енергії становить значну екологічну небезпеку. Таким чином, залежність від імпорту природного газу та нафтопродуктів, ціни на які підвищуються, а також значне погіршення екологічної ситуації стимулюють інтенсивний пошук альтернативних джерел енергії. Сьогодні для України настав час розвивати власні потужності для виробництва біодизельного палива з поновлювальних сировинних ресурсів.

МЕТА РОЗРАХУНКОВОЇ РОБОТИ

Розрахункова робота з дисципліни „Виробництво біодизелю»

виконується студентами четвертого курсу з базовим навчальним планом підготовки фахівців ОКР «бакалавр», «магістр» спеціальностей 6.090101 »Механізація сільського господарства», 6.050503 «Агрономія», 6.040106 »Екологія навколишнього середовища»(денна та заочна форми навчання).

Вона є одним із видів індивідуальних завдань в процесі виконання студентами самостійної роботи навчально-дослідницького та творчого характеру в навчальному процесі. Розрахункова робота передбачає проведення розрахунків матеріального балансу реагентів при одержані біодизелю з жирів рослинного та тваринного походження.

Розрахункова робота направлена на досягнення мети – зосередити увагу студентів на найбільш важливих моментах основної теми курсу і дає можливість перевірити, чи засвоїли вони суть розрахунків співвідношення вихідних реагентів та кінцевих продуктів при одержані біодизелю.

Після розрахунків проводиться їх перевірка та придатність вихідної сировини для одержання якісного біодизелю.

В індивідуальному завданні вказується вид та жирнокислотний склад вихідної сировини, рівень їх кислотного числа (відсоток вільних жирних кислот).

РОЗРАХУНКИ МАТЕРІАЛЬНОГО БАЛАНСУ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ ОДЕРЖАННЯ БІОДИЗЕЛЬНОГО ПАЛИВА (БІОДИЗЕЛЮ З ЖИРІВ РОСЛИННОГО ТА ТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ) З РІЗНИМ РІВНЕМ ВИХІДНОГО КИСЛОТНОГО ЧИСЛА