Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з експлуатації нова.doc
Скачиваний:
228
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
14.37 Mб
Скачать

Завдання для звіту

1. Описати роботу кожухотрубних теплообмінників та замалювати схему.

2. Описати роботу теплообмінника «типу труба в трубі» та замалювати схему.

3.Описати роботу пластинчатого теплообмінника та замалювати схему.

4. Описати експлуатацію кожухотрубних теплообмінників.

5. Зробити розрахунок теплоізоляції кожухотрубного теплообмінника.

Контрольні запитання

1. Особливості конструкції та роботи теплообмінного обладнання?

2. Як працюють теплообмінники?

3. Як експлуатувати теплообмінники?

4. Які є несправності теплообмінників?

Список рекомендованої літератури

1. Устройство и эксплуатация оборудования предприятий пищевой промышленности / Под ред. А.Н. Драгилева. – М.: Агропромиздат, 1988.

2. Машины и аппараты пищевых производств. В 2 кн. Кн 1 :Учебн. для вузов / С.Т. Антипов и др.; под ред. акад. РАСХН В.А. Панфилова. – М.: Высшая школа, 2001.

Лабораторна робота №10

Вивчення обладнання для стерилізації харчової сировини та заходи по їх експлуатації

Мета роботи: Ознайомитися з основними типами підігрівачів та котлів для варки харчових мас

Хід роботи

1. Вивчити призначення, будову та принцип роботи обладнання для стерилізації м’ясної сировини. Показати схему та позначення, визначити експлуатаційні характеристики, заходи з обслуговуванні, ремонту та техніки безпеки стерилізаторів.

2. Виконати ескіз стерилізатора з вказуванням необхідних розмірів.

3. Провести розрахунок стерилізатора.

Загальні відомості

У харчовій промисловості для подовження термінів зберігання харчових продуктів використовуються різні способи обробки. Сьогодні широкого використання майже для всіх харчових продуктів подовженого терміну зберігання набув тепловий метод їх оброблення.

Сучасне технологічне забезпечення технологічних процесів залежить від організації безперервного або циклічного процесу оброблення. Особливе значення при цьому мають температурний режим оброблення продукції, тривалість впливу та вид теплоносія. Для різних харчових продуктів вони неоднакові і залежать від їх фізико-хімічних властивостей, консистенції і від матеріалу та місткості тари.

Нині в м'ясній, молочній та консервній промисловості для пастеризації та стерилізації продуктів у тарі використовують апарати періодичної та безперервної дії. В існуючих конструкціях автоклавів стерилізацію проводять у водяному та паровому середовищі при атмосферному тиску чи при тиску вище атмосферного, температурі робочого середовища до 140°С, зі статичним або ротаційним розташуванням продукту.

Автоклави виготовляють двох типів: вертикальні та горизонтальні. Горизонтальні автоклави застосовують для стерилізації продуктів в металевій тарі, а вертикальні - для стерилізації продуктів в металевій та скляній тарі.

Як нагрівальне середовище в автоклавах використовують гарячу воду та пару.

Пара, як нагрівальне середовище, може використовуватись тільки в тому випадку, коли продукти знаходяться в металевій тарі і стерилізацію проводять при температурі вище 100°С під тиском. Скляну посуду в автоклавах незалежно від температури стерилізують тільки водою, яку підігрівають парою з температурою близько 150°С.

Безперервно діючі стерилізатори мають транспортні органи, виконані у вигляді роторів, барабанів, стрічкових або пластинчастих транспортерів чи ківшових елеваторів. Необхідним пристроєм для стерилізаторів має бути завантажувальний і розвантажувальний механізми.

Консерви стерилізують в автоклавах періодичної і безперервної дії. Автоклави періодичної дії бувають горизонтальними і вертикальними. Горизонтальний автоклав є циліндровим казаном з двома торцевими кришками на петлях для завантаження і вивантаження візків з банками, що переміщаються всередині по рейках. Ці автоклави хоча і зручні для установки в одноповерховому приміщенні, але займають багато місця, коефіцієнт завантаження їх малий, потрібні великі витрати праці для завантаження і вивантаження вагонеток і тому їх мало застосовують.