Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6 (2 заняття).doc
Скачиваний:
449
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
450.56 Кб
Скачать

Гідрокарбонат (бікарбонат) натрію

Механізм дії. Помірний алкалоз і лужну реакцію сечі треба підтримувати кілька годин до повної ліквідації гемолізу і видалення його продуктів з сечею при форсуваному діурезі.

Показання - отруєння оцтовою та іншими органічними кислотами, що володіють резорбтивною дією, зрушуючими рН крові в кислу сторону і викликають внутрішньосудинний гемоліз.

Аміназин - фармакологічний антагоніст симпатоміметиків

Показання - отруєння фенаміном, фепранон, адреналіном і т. д.

Застосування: внутрішньом'язово 2,5% розчин по 1-2 мл.

Калію хлорид - знижує чутливість міокарда до наперстянки

Показання - інтоксикація серцевими глікозидами.

Застосування: При важких отруєннях призначається всередину 5 г (10% розчин 50 мл) або внутрішньовенно 2-2,5 г (0,3% розчин на 5% розчині глюкози) або у складі ГіК (Юрія-Фарм) під контролем ЕКГ та електролітного складу крові.

4. Припинення подальшого надходження отрути в організм і прискорене виведення частини отрути, що не всмокталася (блювотні, проносні засоби, промивання шлунку і кишківника, ентеросорбція.

5. Промивання шлунка

Якщо пацієнт у свідомості, надання допомоги починають з беззондового промивання шлунка, але завершують промивання шлунка обов'язково зондовим методом!

Протипоказання беззондового промивання при отруєнні

- Корозивними отрутами,

- Летючими вуглеводами,

- Бензином, керасином, іншими продуктами переробки нафти,

- Скіпідаром, хвойним, смерековим маслом

Промивання шлунка будь-яким методом протипоказано при:

- Судомах (введення зонда збільшує частоту судомних нападів);

- Поглинанні бензину і його похідних (введення зонда не знижує ймовірність виникнення аспірації з наступним розвитком аспіраційної пневмонії);

- Важкої дихальної та серцево-судинної недостатності (введення зонда може викликати кровотечу і перфорацію стравоходу, шлунка, може посилити дихальну і серцево-судинну недостатність).

Зондовий метод промивання шлунка проводять при всіх видах отруєнь, в тому числі і пацієнтам у глибокій комі після інтубації трахеї ендотрахеальної трубкою з роздувною манжеткою.

1. На догоспітальному етапі важливо промити шлунок протягом перших 3-4 годин (час евакуації вмісту шлунка) з моменту отруєння.

Найбільш ефективно промивання шлунка в перші 15-20 хвилин.

2. Ефективно промивання шлунка і пізніше, так як частина отрути затримується між складками слизової оболонки і на більш тривалий термін (при отруєннями отрутами, що сповільнюють перистальтику шлунково–кишкового тракту). Деякі отрути (метиловий спирт, барбітурати, ФОС, серцеві глікозиди, опіати, амітриптилін) виділяються в порожнину шлунка протягом доби і більше. У стаціонарних умовах зондове промивання шлунка продовжують при важких отруєннях високотоксичними препаратами через кожні 3-4 години до повного очищення шлунку від отрути.

3. Особливості промивання шлунку при отруєнні отрутами коррозійної (місцевого ушкодження) дії

- Промивання шлунка проводять навіть при кровавій блювоті;

- Попередньо ліквідують загрозливі життя порушення дихання і кровообігу, купують судомний синдром, психомоторне збудження, больовий синдром;

- Вводять антидот, якщо встановлено вид отрути.

4. Відсутність отрути в промивних водах можна встановити за допомогою лабораторного хімічного аналізу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]