Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka__2.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
2.71 Mб
Скачать

Заняття №22 Контроль засвоєння змістового модуля 2 „Організмовий рівень організації життя. Основи генетики людини (модуль 2)”.............. 183 передмова

Навчально-методичний посібник розрахований на самостійну позааудиторну та аудиторну навчально-дослідницьку роботу студентів вищих навчальних медичних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації.

Актуальність посібника і його переваги полягають у тому, що він складений у відповідності з навчальною програмою з медичної біології (Київ, 2005) та рекомендаціями інституту інноваційних технологій та змісту освіти МОН України до розробок методичних вказівок для студентів згідно з принципами Болонського процесу і не має аналогів серед існуючих у даний час навчально-методичних матеріалів з даного предмету.

Даний посібник, який створено до залікового кредиту – модуля ІІ, охоплює два розділи програмного матеріалу з медичної біології – „Основи генетики людини” і „Біологія індивідуального розвитку”. Розділ з генетики включає 9 тем практичних занять, а з онтогенезу – 3 теми. До кожної теми заняття в розгорнутій формі висвітлені актуальність теми і цілі навчання, подається граф логічної структури змісту заняття, тести для перевірки вихідного і кінцевого рівня знань, система навчаючих завдань, орієнтовна основа дій, методика проведення заняття, а також організаційна структура заняття (технологічна карта). В посібнику подано дані про розподіл балів, які виставляються студентам, за вимогами кредитно-модульної системи відповідно до кожної теми.

Посібник містить також контрольні питання, перелік практичних навичок та систему оцінювання до модуля ІІ для перевірки кінцевого рівня знань.

Вказані форма і зміст занять відповідають вимогам Болонської системи організації навчального процесу, згідно якої основне завдання викладача полягає в тому, щоб створити мотивацію та належні умови для самостійної пізнавальної діяльності студентів, а також розробити критерії для повноцінної і об’єктивної оцінки виконання та засвоєння навчально-дослідницької роботи.

Теоретична і практична частина занять тісно пов’язана з якісною підготовкою сучасного лікаря (зокрема сімейного), скерована на придбання студентами необхідної бази новітніх медико-біологічних знань та формування мислення практичного лікаря широкого профілю.

Посібник може бути корисним викладачам, аспірантам та клінічним ординаторам медичних вузів для засвоєння матеріалів з медичної генетики.

Автори

Структура залікового кредиту – модуля 2: «Організмовий рівень організації життя. Основи генетики людини»

Тема

Лекції

Практич-ні заняття

Самості-й­на робота студента

Індивіду-альна робота

Змістовий модуль 2 “Закономірності спадковості та мінливості”

10. Організмовий рівень реалізації генетич­ної інформації. Прояви основних законо­мірностей успадкування на прикладі менделюючих ознак людини (моно-, ди- та полігібридне схрещування)

1

2

1

11. Взаємодія алельних і неалельних генів. Явище плейотропії. Множинний алелізм. Генетика груп крові

2

2

2

12. Зчеплене успадкування. Генетика статі

1

2

1

13. Мінливість у людини як властивість життя і генетичне явище: фенотипова та генотипо­ва мінливість

2

2

1

Всього за змістовий модуль 2:

6

8

5

Змістовий модуль 3 “Методи вивчення спадковості людини. Спадкові хвороби

14. Основи медичної генетики. Методи вивчення спадковості людини

1

2

1,5

Підготовка огляду науко-вої літератури, розв’язу­вання ситуацій­них задач

15. Хромосомні хвороби. Цитогенетичний метод їх діагностики.

1

2

1

16. Молекулярні хвороби. Біохімічний метод і ДНК-діагностика

1

2

1,5

17. Популяційно-статистичний метод. Медико-генетичне консультування

1

2

1

18. Практичні навички змістових модулів 2 і 3 “Закономірності спадковості та мінливості”, “Методи вивчення спадковості людини. Спадкові хвороби”

2

3

Всього за змістовий модуль 3:

4

10

8

Змістовий модуль 4 “Біологія індивідуального розвитку

19. Біологічні особливості репродукції людини. Гаметогенез. Запліднення.

2

1

Підготовка огляду науко-вої літера-тури

20. Молекулярно-генетичні механізми онтогенезу. Особливості пренатального періоду розвитку людини. Порушення онтогенезу та їх місце в патології людини.

2

2

1

21. Постнатальний період онтогенезу. Біологічні механізми підтримання гомеостазу організму.

2

2

3

22. Контроль засвоєння модуля 2 “Організмовий рівень організації життя. Основи генетики людини”

2

3

Всього за змістовий модуль 4:

4

8

8

Разом за модуль 2:

14

26

21

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]