Добавил:
T.me Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Сырная Гистология

.pdf
Скачиваний:
179
Добавлен:
13.05.2021
Размер:
4.91 Mб
Скачать

t.me/rapeture

Возможно, препарат:

Трахея (лат. trachea) у дорослої людини має форму трубки довжиною 11 см і діаметром 2-2,5 см, яка розміщена у передньому середостінні спереду від стравоходу від рівня шостого шийного до п'ятого грудного хребця і сполучає гортань з бронхіальним деревом

У стінці трахеї розрізняють слизову, фіброзном'язово-хрящову та адвентиційну оболонки. Епітеліальна пластинка слизової оболонки утворена псевдобагатошаровим війчастим епітеліем, який лежить на товстій базальній мембрані. Війчасті клітини складають основну масу епітеліоцитів трахеї. Наявні також келихоподібні, базальні, мікроворсинчасті та ендокринні клітини

Власна пластинка слизової - це пухка сполучна тканина, що містить багато еластичних волокон, орієнтованих переважно у поздовжньому напрямку. У цьому шарі міститься багато кровоносних судин і кінцеві секреторні відділи слизово-білкових залоз, які локалізуються переважно у задній та бічних частинах трахеї; виявляються також лімфоцити та невеликі лімфатичні вузлики.

Фіброзно-м'язово-хрящова оболонка побудована з 16-20 пластинок гіалінового хряща, що мають форму незамкнутих кілець, оточених тонким перихондрієм. Вільні задні кінці хряща сполучаються пучками колагенових і еластичних волокон та гладких міоцитів. Така будова робить задню поверхню трахеї м'якою і полегшує проходження їжі у стравоході, який локалізується безпосередньо позаду трахеї.

Суміжні кільця фіброзно-хрящової оболонки з'єднані між собою щільною сполучною тканиною (переплетеннями колагенових і еластичних волокон), які переходять у перихондрій.

Адвентиційна оболонка утворена пухкою сполучною тканиною, яка сполучає трахею з іншими органами середостіння.