Добавил:
hijacked networks Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mkb-ex-tests.pdf
Скачиваний:
142
Добавлен:
26.01.2021
Размер:
3.57 Mб
Скачать

C.С целью определения способности антигенов возбудителей сибирской язвы реагировать со специфической сывороткой

D.С целью изучения распространения заболевания сибирской язвы

E.С целью серологической диагностики сибирской язвы

Тест 265

У пацієнта через 2 місяці після операції трансплантації нирки погіршився стан. На основі лабораторного обстеження констатовано, що розпочалася реакція відторгнення трансплантату. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль в цій реакції?

A.* Т-кіллери.

B.Інтерлейкін-1.

C.Природні кіллери.

D.В-лімфоцити.

E.Т-хелпери 2.

Тест 266

Хворому з великими опіками зробили пересадку донорської шкіри. Але на 8-му добу трансплантат набряк, змінився його колір і на 11 добу почав відторгатися. Які клітини беруть у цьому участь?

A.*Т-лімфоцити

B.Ерітроцити

C.Базофіли

D.Єозінофіли

E.В-лімфоцити

Тест 267

На базарі громадянин А. продавав ковбасу з назвою “свиняча домашня”. У держсанінспекції виникла підозра, що вона з конини. З допомогою якої реакції імунітету можна ідентифікувати фальсифікацію харчового продукту?

A.*Преципітації

B.РЗК

C.Аглютинації

D.Імунофлюоресценції

E.РНГА

Тест 268

В лабораторию поступил материал (вытяжка животного сырья) из района, где отмечены случаи сибирской язвы среди животных. Какую серологическую реакцию необходимо использовать для обнаружения антигенов возбудителя в исследуемом материале?

A.Непрямой гемагглютинации

B.Связывания комплемента

C.Радиоиммунный анализ

D.Преципитация в агаре

E. *Термопреципитации

Тест 269

В кабинет к врачу-дерматологу обратился больной. Из гнойного отделяемого уретры этого пациента врач приготовил мазок, окрасил по Граму. При микроскопии в препарате обнаружена масса лейкоцитов, в цитоплазме которых находилось большое количество грамотрицательных бобовидной формы диплококков. Результаты какого процесса наблюдаются в препарате?

A.*Фагоцитоза

B.Метаболизма

C.Капсулообразования

D.Спорообразования

E.Малигнизации

Тест 270

У хворого з клінічними ознаками первинного імунодефіциту виявлено порушення функції антигенпрезентації імунокомпетентним клітинам. Дефект структур яких клітин є можливим?

A.*Макрофаги, моноцити

B.Т-лімфоцити

51

C.В-лімфоцити

D.Фібробласти

E.0-лімфоцити

Тест 271

У жінки 37 років протягом року періодично виникали інфекційні захворювання бактеріального генезу, їх перебіг був тривалим, ремісії – короткочасними. При обстеженні виявлена гіпогамаглобулінемія. Порушення функції яких клітин може бути прямою її причиною?

A.*В-лімфоцитів клітин

B.Фагоцитів

C.Нейтрофілів

D.Макрофагів

E.Лімфоцитів

Тест 272

У хворої з клінічними ознаками імунодефіциту з незміненою кількістю та функціональною активністю Т- і В-лімфоцитів при обстеженні виявлений дефект на молекулярному рівні, при якому порушена функція антигенпрезентації імунокомпетентним клітинам. Дефект структур яких клітин є можливим?

A.*Макрофаги, моноцити

B.Т-лімфоцити, В-лімфоцити

C.NK-клітини

D.Фібробласти, Т-лімфоцити, В-лімфоцити

E.0-лімфоцити

Тест 273

У хворого діагностовано набутий дефект імунної системи – порушення активації системи комплементу за класичним шляхом на фоні достатнього вмісту компонентів системи. Запідозрено наявність дефекту антитілоутворення. Зменшення вмісту в організмі яких антитіл можна очікувати в першу чергу?

A.*Ig M, IgG

B.Ig A, IgG

C.Ig D, IgG

D.Ig E, IgG

E.Ig M, Ig А

Тест 274

В лікарню поступив хворий з рваною раною гомілки, внаслідок укусу хворої на сказ тварини. Яку вакцину необхідно ввести для попередження сказу?

A.* Антирабічну вакцину

B.АКДП

C.АДП

D.БЦЖ

E.ТАВte

Тест 275

Хлопчик 1,5 років, який не отримував планові щеплення, контактував з хворим на кір. З метою екстреної специфічної профілактики дитині було введено донорський гамаглобулін. Який вид імунітету було створено при цьому?

A.* Пасивний штучний

B.Природний пасивний

C.Антитоксичний штучний

D.Поствакцинальний активний

E.Місцевий активний

Тест 276

Лікар-педіатр, проводячи з батьками бесіду про профілактику кору, зауважив, що певна категорія дітей має природний пасивний імунітет до цього захворювання. Яких саме дітей мав на увазі лікар?

A. * Новонароджені

52