Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рефлексотерапія .doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
912.9 Кб
Скачать

Вакуумне подразнення рефлексогенних зон.

Один з традиційних методів рефлексотерапії. З лікувальною та профілактичною метою використовують гіпобаричне подразнення акупунктурних зон. Розрізняють вакуумпунктуру – вакуумне подразнення ТА, та вакуумний масаж акупунктурних зон. Найчастіше застосовуються звичайні медичні банки, які ставлять на акупунктурні точки або проводять баночний масаж по ходу сухожильно-м’язових меридіанів.

Механізм дії

Фізіологічна дія вакуумпункури полягає в механічному впливі на мякі тканини тіла хворого. Механічні напруження, що виникають при цьому, змінюють рідкокристалічну структуру цитололя клітин (тіксотропна дія), стимулюють клітинне дихання і формують мікропотоки основних продуктів метаболізма в клітинах. Гуморальні регулятори локального кровобігу (брадикінин, гістамін, простагландини ті ін.) збільшують швидкість мікроциркуляції і оксигенації тканин в зоні іпливу, збільшується число функціонально активних капілярів, обємна швидкість кровобігу в них підвищується більш ніж у 100 разів. Збільшується також число відкритих артеріоло-венулярних анастомозів, виход в кровобіг формених елементів з депо. Негативний тиск, що створюється в венулах сприяє прискоренню руху крові в мікроциркуляторному руслі. Підвищена лімфоперфузія тканин (у 7-8 разів) прискорює вимивання з них продуктів метаболізму та аутолізу клітин, що сприяє розсмоктуванню інфільтратів, усуненню застійних явищ у тканинах і декомпресії аферентних провідників болю. В результаті покращується трофіка шкіри та мязів, посилюється кровопостачання периартикулярних тканин та активується функція синовіальних оболонок. Підвищується скорочувальна спроможність працездатність мязів, нормалізується їх контрактильний та пластичний тонус. Масаж збільшує активність у мязах ключових ферментів клітинного дихання (цитохромоксидази), циклу Кребса (сукцинатдегідрогенази), а також ензимів утилізації кінцевих продуктів метаболізму – лактатдегідрогенази та піруватдегідрогенази.

Прискорення венозного стоку та збільшення артеального кровобігу призводить до збільшення систоличного обєму крові. Масаж грудної клітки викликає брадікардію, нормалізує ритм дихання, збільшує його глибину та вентиляцію альвеол, що знаходяться в фізіологічному ателектазі.

Механічна дія на симпатичні нервові волокна призводить до активації адаптаційно-трофічної функції симпатичної нервової системи, відновленню екскреції гормонів наднирниками, щитовидною залозою і гонадами. Катехоламіни, що виділяються наднирниками, стимулюють катаболічні процеси в організмі, сприяють підвищенню резистентності та стимуляції іммуногенезу. Підвищується діурез і виведення з сечею надлишків хлориду натрію та продуктів метаболізму, токсинів.

Деформації шкіри, мязів, звязок, внутрішніх органів, що виникають при масажі, стимулюють закладені у них механорецептори. Їх подразнення спричиняє виникнення імпульсного потоку, котрий по механосенсорним аферентним шляхам поступає в центральну нервову систему, де і формується у відповідь саногенетична реакція різних органів та систем організму. Активація соматосесорної зони кори призводить до підсилення гальмівних процесів у корі головного мозку, які розвиваються за механізмом негативної зворотної індукції. Формування нового вогнища збудження веде до блокади висхідного аферентного потоку від уражених органів і тканин. Слідом за сеансом масажу зявляється активация центральних регулюючих впливів на внутрішні органи суттєво змінює їх функціональні властивості і режим діяльності, сприяє зменшенню втоми і підвищенню працездатності.

При сегментарно-рефлекторному вакуумному масажі діють на біологічно активні зони організму і фізіологічні ефекти механічного впливу на рецепторні поля проявляються в органах і тканинах метамерів, що зазанали впливу, чи рефлекторно з ними повязаних.

У випадку локальної дії вакуумного подразнення на ТА, яка триває довший час (5-10 хв.) утворюється також локальна дрібновогнищева гематома, як за рахунок діапедезу, так і внаслідок травматизації дрібних судин шкіри. Процес локального асептичного запалення, що супроводжує розмоктування гематоми, сприяє прологнації подразнення рецепторів ТА. Інколи для підсилення зазначеного ефекту перед накладанням банок шкіру в зоні ТА пробивають у декількох місцях товстою голкою чи молоточком для БПА.