Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рефлексотерапія .doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
912.9 Кб
Скачать

Локалізація найбільш уживаних корпоральних та

ТА

Локалізація

Р(I) 1

В підключичній ямці, 6 цуней назовні від передньої серединної лінії, приблизно на 3 см нижче від точки Р2, на рівні I міжреберя.

P(I) 2

Під акроміальним кінцем ключиці, в заглибленні між дельтовидним та великим грудним мязами, 6 цуней назовні від передньої серединної лінії.

P(I) 4

Біля зовнішнього краю двоголового мязу плеча, на 4 цуні нижче рівня пахвової ямки.

P(I) 5

На складці ліктьового згину, біля променевого краю сухожилля двоголового мяза плеча.

P(I) 7

На променевому краю променевої кістки, в заглибленні вище горбкуватості шилоподібного відростка, на 1,5 цуні проксимальніше променевозапясткового суглоба.

P(I) 9

В западині, на кінці поперечної шкірної складки променевозапясткового суглоба, біля променевого краю променевої артерії.

P(I) 11

На дистальній фаланзі I пальця кисті, біля променевого кута нігтьового ложа.

GI(II) 1

На дистальній фаланзі II пальця кисті, біля променевого кута нігтьового ложа.

G(II) I4

В проміжку між I та II пястними кістками, ближче до променевого краю середини II пястної кістки.

GI(II) 7

Над тильною поверхнею променевої кістки, на лінії, що зєднує центр анатомічної табакерки з променевим краєм шкірної складки ліктьового суглоба, 5 цуней вище від рівня променевозапясткового суглоба.

GI(II) 10

На 2 цуні нижче від точки GI11, на лінії, що зєднує центр анатомічної табакерки з променевим краєм шкірної складки ліктьового суглоба.

GI(II) 11

В куті, що утворюється при згинанні руки в ліктьовому суглобі, на середині відстані між зовнішнім надвиростком плечової кістки і променевим краєм шкірної складки ліктьового згину; в западині, яку можна намацати пальцем, сковзнувши з зовнішнього надвиростка в ліктьову сторону.

GI(II) 19

Назовні від точки Т26, на горизонтальній лінії, що проведена через верхню третину верхньої губи. Відповідає собачій ямці верхньої щелепи.

GI(II) 20

В носогубній складці, 0,5 цуня назовні від центру крила носа.

Е(III) 2

В ділянці верхньої щелепи, на вертикалі, проведеній через зіницю ока, в заглибленні підочноямкового отвору.

E(III) 3

Нижче точки Е2, на перетині вертикалі, проведеній через зіницю ока і горизонталі, проведеній через нижній край крила носа, дещо назовні від носогубної складки.

E(III) 4

На перетині вертикальної лінії, проведеній через зіницю ока з горизонтальною лінією, проведеною на рівні кута рота, приблизно 1 см назовні від нього.

E(III) 6

В заглибленні, що знаходиться вперед і вгору від кута нижньої щелепи, на рівні горизонталі, проведеній через кут рота, біля місця прикріплення жувального мяза.

E(III) 7

В западині біля нижнього краю виличної дуги, безпосередньо вперед від виросткового (суглобного) відростка нижньої щелепи.

E(III) 8

На 0,5 цуня назад від лобного кута межі волосистої частини голови, в западині, що утворена зєднанням лобної і тімяної кісток.

E(III) 13

Під ключицею, 4 цуні назовні від передньої серединної лінії.

E(III) 25

На рівні пупка, 2 цуні назовні від передньої серединної лінії. Визначається в положенні лежачи на спині.

E(III) 30

Біля верхнього краю лобкової кістки, 2 цуні назовні від передньої серединної лінії, проецюється на ділянку поверхневого пахвинного кільця.

E(III) 36

3 цуні нижче надколінника, 1 цунь назовні від переднього краю великогомілкової кістки, біля зовнішнього краю переднього великогомілкового мяза.

E(III) 40

8 цуней вище від центру зовнішньої кісточки, біля переднього краю малогомілкової кістки. Визначається на середині відстані від центру зовнішньої кісточки до верхнього краю латерального виростка великогомілкової кістки.

E(III) 42

На найвищій частині склепіння стопи, між суглобами ІІ-ІІІ клиноподібних та ІІ-ІІІ плеснових кісток. Визначається в задній частині ІІ міжплеснового проміжка, де пальпується пульсація тильної артерії стопи.

E(III) 44

В западині вперед від ІІ-ІІІ плеснофалангових суглобів.

E(III) 45

На дистальній фаланзі II пальця стопи, біля зовнішнього кута нігтьового ложа.

RP(IV) 2

На медиальному краю I пальця стопи, в западині розташованій вперед і вниз від плеснофалангового суглоба.

RP(IV) 4

На медиальному краю стопи, в западині біля передньо-нижнього краю основи I плеснової кістки.

RP(IV) 6

Біля медиального (заднього) краю великогомілкової кістки, на 3 цуні вище від центру медиальної кісточки.

RP(IV) 9

В заглибленні біля задньонижнього краю медиального виростка великогомілкової кістки, на 2 цуні нижче нижнього краю надколінника.

RP(IV) 21

В VII міжреберї, по середній пахвинній лінії. Визначається в положенні лежачи на боці, або сидячи з піднятою рукою.

C(V) 1

У центрі пахвинної ямки, досередини від пахвинної артерії.

C(V) 5

Біля променевого краю сухожилля ліктьового згинача запястя, на 1 цунь вище складки променевозапясткового суглоба.

C(V) 6

Біля променевого краю сухожилля ліктьового згинача запястя, на 0,5 цуня вище складки променевозапясткового суглоба.

C(V) 7

В западині між горохоподібною і ліктьовою кістками, на поперечній шкірній складці променевозапясткового суглоба, біля променевого краю сухожилля ліктьового згинача запястя. Під час визначення рука дещо зігнута і долонею повернута догори.

C(V) 9

На дистальній фаланзі V пальця, біля променевого кута нігтьового ложа.

IG(VI) 3

В западині, що пальпується проксимальніше головки V пястної кістки, на ліктьовому її краю. При стиснутій у кулак руці точка локалізується на ліктьовому краю долоневої шкірної складки.

IG(VI) 18

В западині біля нижнього краю тіла виличної кістки, на вертикальній лінії, спущеній від зовнішнього кута ока.

V(VII) 2

В заглибленні біля початку брови, над внутрішнім кутом ока.

V(VII) 11

1,5 цуні назовні від нижнього краю остистого відростка I грудного хребця. Визначається в положенні сидячи, голова легко нахилена.

V(VII) 12

1,5 цуні назовні від нижнього краю остистого відростка II грудного хребця. Визначається в положенні сидячи, голова легко нахилена.

V(VII) 13

1,5 цуні назовні від нижнього краю остистого відростка III грудного хребця. Визначається в положенні сидячи, голова легко нахилена вперед.

V(VII) 14

1,5 цуні назовні від нижнього краю остистого відростка IV грудного хребця. Визначається в положенні сидячи, голова легко нахилена вперед.

V(VII) 15

1,5 цуні назовні від нижнього краю остистого відростка V грудного хребця. Визначається в положенні сидячи, голова легко нахилена впред.

V(VII) 18

1,5 цуні назовні від нижнього краю остистого відростка IX грудного хребця. Визначається в положенні сидячи, або лежачи на животі.

V(VII) 19

1,5 цуні назовні від нижнього краю остистого відростка X грудного хребця. Визначається в положенні сидячи, або лежачи на животі.

V(VII) 21

1,5 цуні назовні від нижнього краю остистого відростка XII грудного хребця. Визначається в положенні сидячи, або лежачи на животі під XII ребром.

V(VII) 23

1,5 цуні назовні від нижнього краю остистого відростка II поперекового хребця. Визначається в положенні сидячи, або лежачи на животі.

V(VII) 25

1,5 цуні назовні від нижнього краю остистого відростка IV поперекового хребця. Визначається в положенні сидячи, або лежачи на животі.

V(VII) 27

1,5 цуні назовні від задньої серединної лінії, на рівні першого дорзального крижового отвору, в западині між внутрішнім краєм верхньої задньої клубової ості і крижами. Визначається в положенні лежачи на животі.

V(VII) 28

1,5 цуні назовні від задньої серединної лінії, на рівні другого дорзального крижового отвору, в западині між внутрішнім краєм верхньої задньої клубової ості і крижами. Визначається в положенні лежачи на животі.

V(VII) 31

Локалізується в в ділянці другого дорзального крижового отвору, на середині відстані між нижньою частиною верхньої задньої клубової ості і задньою серединною лінією. Визначається в положенні лежачи на животі.

V(VII) 35

Біля латерально-нижнього краю куприка, 0,5 цуня назовні від задньої серединної лінії. Визначається в положенні лежачи на животі.

V(VII) 40

В центрі підколінної ямки, назовні від місця пульсації підколінної артерії. Визначається в положенні лежачи на животі.

V(VII) 43

3 цуні назовні від остистого відростка 4 грудного хребця. Визначається в положенні сидячи, тулов напівзігнуто, руки зхрещені на грудях, долоні охоплюють лікті; на вертикалі, проведеній через внутрішній край лопатки.

V(VII) 60

В западині на середині відстані між пятковим сухожиллям і латеральною кісточкою, на рівні її центру.

R(VIII) 1

На підошвенній поверхні стопи, між II і III плесновими кістками, на межі передньої третини і задніх двох третин підошви, в западині, що утворюється при згинанні пальців.

R(VIII) 2

На медиальному краю стопи, в западині вперед і донизу від горбкуватості човноподібної кістки.

R(VIII) 3

В западині, на середині відстані між пятковим сухожиллям і медиальною кісточкою, на рівні її центру.

R(VIII) 6

В западині, на 0,5 цуні нижче від нижнього краю медиальної кісточки. Визначається в положенні сидячи, підошви стоп стикаються, коліна розтулені, в заглибленні, що пальпується на вертикалі опущенній з центру медиальної кісточки.

R(VIII) 7

2 цуні вище від рівня центру медиальної кісточки, біля переднього краю пяткового (ахіллового) сухожилля. Визначається в положенні лежачи або сидячи, нога опущена без опори.

MC(IX) 2

Між головками двоголового мяза плеча, 2 цуні нижче рівня пахвинної ямки.

MC(IX) 6

Між сухожиллями довгого долонного мяза та променевого згинача запястя, 2 цуні вище променевозапяскового суглоба. Під час визначення рука зігнута в ліктьовому суглобі, повернута долонею догори.

MC(IX) 7

На поперечній шкірній складці променевозапясткового суглоба, між сухожиллями довгого долонного мяза та променевого згинача запястя. Під час визначення рука повернута долонею догори.

MC(IX) 8

В центрі долонної поверхні кисті, між II та III пястковими кістками. Якщо стиснути пальці в кулак, точка знаходиться під кінчиком III пальця.

MC(IX) 9

На дистальній фаланзі III пальця кисті, біля променевого кута нігтьового ложа.

TR(X) 5

На тильній поверхні передпліччя, 2 цуні вище променевозапясткового суглоба, між променевою та ліктьовою кістками, між сухожиллями розгинача пальців та розгинача мізинця. Під час визначення долоня повернута донизу.

TR(X) 17

В заглибленні позаду від мочки вуха, між соскоподібним відростком і гілкою нижньої щелепи, в глибині відповідає шилососкоподібному отвору.

TR(X) 21

Спереду від передньої вушної вирізки (борозенки), біля заднього краю висково-нижньощелепного суглоба, де пальпується заглиблення; розташована біля нижнього краю виличної дуги. Під час визначення рота відкрито.

TR(X) 22

В западині над виличною дугою, вище і дещо позаду від точки TR21, позаду поверхневої вискової артерії.

TR(X) 23

На зовнішньому кінці брови, в заглибленні, що відповідає латеральному краю виличного відростка лобної кістки.

VB(XI) 1

Приблизно 0,5 см назовні від зовнішнього кута ока, в западині на краю очної ямки.

VB(XI) 2

В заглибленні між вушною раковиною і заднім краєм нижньої щелепи, на рівні міжкозелкової вирізки. Під час визначення рота відкрито.

VB(XI) 3

Біля верхнього краю виличної дуги, над її центральною частиною.

VB(XI) 9

На перетині вертикальної лінії, що проходить через задній край соскоподібного відростка, і горизонталі проведеної на 1,5 цуня вище верхівки вушної раковини.

VB(XI) 10

Над заднім краєм соскоподібного відростка, приблизно на 1 цунь нижче точки VB9, дещо вище від горизонтальної лінії, проведеної через верхній край вушної раковини.

VB(XI) 11

На середині відстані між точками VB10і VB12.

VB(XI) 12

Вище задньої межі росту волосся, в заглибленні біля заднього краю соскоподібного відростка. Визначається в положенні сидячи, голова схилена.

VB(XI) 14

На 1 цунь вище середини брови, на вертикальній лінії, проведеній через зіницю.

VB(XI) 20

В ямці між точками прикріплення трапецеподібного і грудинно-ключично-соскоподібного мязів, біля нижнього краю потиличної кістки, на 1 цунь вище задньої межі росту волосся.

VB(XI) 21

На середині відстані між акроміоном і нижнім краєм остистого відростка VII шийного хребця. Визначається в положенні сидячи, голова схилена.

VB(XI) 24

В VII міжреберї, по середньоключичній лінії. Визначається в положенні лежачи на спині.

VB(XI) 30

В верхньолатеральному секторі сідничної ділянки, позаду кульшового суглоба, на межі зовнішньої і внутрішньої третин відстані між крижово-куприковим суглобом (входом у крижовий канал) і верхівкою великого вертлюга. Визначається в положенні лежачи на боці, нога зігнута. Точка знаходиться на перетині прямої лінії, що зєднує сідничний горб і верхівку клубового гребеня та перпендикуляра, проведеного до неї від великого вертлюга стегнової кістки.

F(XII) 2

На тильній поверхні стопи, в западині cпереду від I-II плеснофалангових суглобів, 0,5 цуня проксимальніше від краю міжпальцевої перетинки.

F(XII) 3

На тильній поверхні стопи, в найвужчому місці між I і II плесновими кістками (проксимальний відділ міжплеснового проміжка).

F(XII) 8

В заглибленні на медиальному кінці підколінної складки, біля переднього краю сухожилля напівперетинчастого м’яза. Під час визначення нога зігнута в колінному суглобі.

F(XII) 13

Біля нижнього краю вільного кінця XI ребра. Визначається в положенні лежачи на боці, або сидячи.

F(XII) 14

На середньоключичній лінії, відповідає VI міжребер’ю – на горизонтальному рівні точки VC (J)14. Визначається в положенні лежачи на спині.

VG (T)(XIII) 2

На задній серединній лінії, біля входу у крижовий канал. Визначається в положенні лежачи на животі.

VG (T)(XIII) 4

Під остистим відростком II поперекового хребця. Визначається в положенні лежачи на животі.

VG (T)(XIII) 14

Між остистими відростками VII шийного і I грудного хребців. Визначається в положенні сидячи, голова схилена наперед.

VG (T)(XIII) 20

7 цуней назад від лобної межі росту волосся. Визначається на середині лінії, що з’єднує верхівки вушних раковин.

VG (T)(XIII) 26

На серединній лінії, на межі верхньої і нижніх двох третин верхньої губи.

VG (T)(XIII) 27

На середині верхньої губи, в місці переходу шкіри в слизову оболонку. Термопунктура протипоказана.

VG (T)(XIII) 28

В місці переходу ясен в верхню губу, на середині її вуздечки. Під час визначення верхня губа піднята.

VC (J)(XIV) 2

На передній серединній лінії, біля верхнього краю лобкового симфіза. Визначається в положенні лежачи на спині.

VC (J)(XIV) 3

На передній серединній лінії, 1 цунь вище лобкового симфіза або на 4 цуні нижче пупка. Визначається в положенні лежачи на спині.

VC (J)(XIV) 4

На передній серединній лінії, 3 цуні нижче пупка. Визначається в положенні лежачи на спині.

VC (J)(XIV) 6

На передній серединній лінії, 1,5 цуні нижче пупка. Визначається в положенні лежачи на спині.

VC (J)(XIV) 10

На передній серединній лінії, 2 цуні вище пупка. Визначається в положенні лежачи на спині.

VC (J)(XIV) 12

На передній серединній лінії, 4 цуні вище пупка. Визначається в положенні лежачи на спині.

VC (J)(XIV) 13

На передній серединній лінії, 5 цуней вище пупка. Визначається в положенні лежачи на спині.

VC (J)(XIV) 14

На передній серединній лінії, 6 цуней вище пупка. Визначається в положенні лежачи на спині.

VC (J)(XIV) 17

На передній серединній лінії, на рівні 4 міжребер’я, на горизонтальній лінії сосків. Визначається в положенні лежачи на спині.

VC (J)(XIV) 21

На передній серединній лінії, в центрі рукоятки грудини, на рівні суглобової вирізкки Iребра. Визначається в положенні лежачи на спині.

VC (J)(XIV) 22

В центрі надгрудинної ямки, приблизно на 0,5 цуня вище верхнього краю яремної вирізки. Визначається в положенні лежачи на спині, голова відхилена назад.

VC (J)(XIV) 23

На серединній лінії, в щілині між верхнім краєм щитоподібного хряща і нижнім краєм тіла підязикової кістки.

VC (J)(XIV) 24

В центрі підборідно-губної борозни.

А-Ші

Локальні больові точки. “Де болить там вколюй”.

Ши-Сюань

(РС86)

На кінчиках всіх пальців рук, приблизно 0,3 см від нігтя, найбільш дистальна точка пучки пальця.

Інь-Тан

(РС3)

В центрі перенісся, на середині лінії, що з’єднує внутрішні краї бровей.

Тай-Ян

(РС9)

В заглибленні на рівні середини відстані між зовнішнім кінцем брови (лобно-виличний шов) і зовнішнім кутом ока, приблизно на 1 цунь назад від кожного з цих орієнтирів.

Хуа-Туо-Цзя-Цзі

(РС85)

Система 34 точок (по 17 точок з обох боків хребта), розташованих 0,5 цуня назовні від нижнього краю остистого відростка кожного грудного і поперекового хребця.