Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рефлексотерапія .doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
912.9 Кб
Скачать

Застосування емс з лікувальною метою.

Показання до ЕМС:

Посттравматичні неврити соматичних нервів. Наприклад променевий, серединний, ліктьовий нерви, попереково-крижові та шийно грудні радикуліти, міозити, розтягнення звязок. Відмичено позитивний вплив ЕМС на перебіг таких захворювать як енцефаліти, ГПМК, стан після травм та операційних втручань на головному мозку. Особливо показана ЕМС при порушенні рухових функцій центрального та периферичного генезу, локальні трофічні та вегетативні порушення. В денервованому мязі ЕМС прискорює реінервацію – “периферія стимулює центр”.

Протипоказанням може бути повний відрив та перерізання нервових сплетінь з глибокою атрофією мязів і вираженим больовим синдромом.

Курс з 10 сеансів ЕМС по 5-6 разів на тиждень затримує і попереджує атрофію денервованих мязів. Ще краще 2 рази на день по 30 хвилин сеанси.

Характеристика пристрою для емс “Міоритм 021”

Скважність 2,4.

Сила струму регулюється від 0 до 100 мА.

Частота імпульсів в режимі знеболювання 90 Гц.

Частота імпульсів в режимі стимуляції 284 кГц; 36 кГц; 4,4 кГц.

Частота пачок регулюється в диапазоні 20-110 Гц. Найоптимальніший диапазон регулювання чатоти пачок імпульві 4-100 Гц.

Модуляція амплітудно-частотна синфазна.

Амплітудна конфігурація пачки імпульсів симетрична.

Імпульс біполярний асиметричний з нульовою постійною складовою (це виключає поляризацію і електроліз тканин). Форма збуждувальної частини імпульсу близька до трикутної, тривалість переднього фронту імпульсу менша за 20 мс., спад фронту по експоненті.

4. Лазеропунктура

Лазеропунктура- застосування оптичних квантових генераторів в рефлексотерапії для опромінення точок акупунктури.

В медицині використовуються потужні (вати) лазери - хірургічні, та лазери малої потужності (мілівати) - терапевтичні.

Існує декілька гіпотез, які пояснюють механізм дії лазерного випромінення на організм: нейрорефлекторна, поглинання, резонансного хвильового поля. Вважається, що найважливішою ланкою в біостимулючих ефектах лазеротерапії є активація ферментів, яка призводить до підсилення біоенергетичних та біосинтетичнихпроцесів в клітинах. Реакція організму на лазерне опромінення спостерігають на всіх рівнях організації:

  • субклітинному (фотофізичні, фотохімічні реакції в клітині, що призводять до активації ферментних систем);

  • клітинному (зміна заряду цитолеми, підвищення проліферативної активності тощо);

  • тканьовому (зміна pH міжклітинної рідини, морфо-функціональної активності, активація мікроциркуляції);

  • органному (нормалізація функції органу);

  • системному (формуванняадаптаційних нервово-рефлекторних та нервово-гуморальнихреакцій з активізацією симпатоадреналової та імунної систем).

Клінічні ефекти лазеротерапії: судинорозширяючий; спазмолітичний; знеболюючий; протизапальний; стимуляція репаративних процесів;

імуномодулюючий тощо.

Способи та методики лазерної стимуляції.

За способом доставки лазерного випромінювання розрізняють:

черезшкірне; внутрішньоорганне; внутрішньосудинне; внутрішньотканин на; лазеропунктура.

Також використовують стабільне (нерухоме) та лабільне (сканування лазерним променем, тобто імпульсне) лазерне опромінення. Перше використовують при поверхневій локалізації патологічного процесу, а друге - при глибокій. Крім того розрізняють дистантне (зазор між шкірою та випромінювачем) та контактне (без зазора) опромінення.

Лазеропунктура проводиться у неприривному та імпульсному режимах. Густина потоку потужності випромінення не повинна перевищувати 20 мВт/см2 на корпоральні точки і не більше 10 мВт/см2 на аурикулярні. Виключенням є патологія опорно-рухового апарату дегенеративно-дистрофічного генезу, коли густина потоку потужності випромінення може бути збільшена до 30 мВт/см2 на корпоральні точки. Час стимуляції однієї корпоральної точки 10—30 с, а аурикулярної - 5—10 с. Загальна тривалість стимуляції корпоральних точок до 3—4 хв, а для аурикулярних - не більше 1 хв. Протягом одного сеансу обробляють не більше 10—12 точок. Після процедури протягго однієї години можливі коливання артеріального тиску, тому пацієнту рекомендують відпочинок протягом цього часу. У випадках передозування лазерного опромінення (доза більше викликає інгібуючий ефект на тканини, тому загальна площа опромінення на сеанс не повинна перевищувати 400 см2) через 4—5 годин після сансу спостерігаються слабість, сонливість, запаморочення, підсилення больового синдрому. Сеанси проводять щоденно або чере день.

Найчастіше клінічний ефект проявляється через 5—7 сеансів лазеропунктури, тому курс лікування складається приблизно з 10—15 сеансів. Повторний курс можна призначити через 2 тижні.

Найбільш доцільна лазеропунктура при захворюваннях, щр супроводжуються порушенням нейросудинної трофіки. Нейроциркуляторні розлади, запальні процеси, дегенеративно-дистрофічні захворювання опорно-рухового апарату, ДЦП, неврологічні прояви остеохондрозу хребта, больові синдроми, гіпоталамічні синдроми, інші захворювання нервової системи.

  1. КВЧ – пунктура.

Інформаційно-хвильова терапія, КВЧ, або МРТ - використання електромагнітного випромінення низької потужності міліметрового діапазону для опромінення точок акупунктури. Особливістю цього опромінення полягає перш за все в інформаційному впливі на організм.

ІХТ викликає наступні клінічні ефекти: знеболюючий, нормалізація співвідношень деяких видів нейрогуморальних речовин ( ендорфіни, енкефаліни, серотонін, АКТГ, кортизон, дофамін, ацетилхолін, рівень глікемії, фосфоліпідів крові), оптимізацію мікроциркуляції, антиспастичний ефект (гладкі м’язи), нормалізація біоелектричної активності (мозок, серце), збільшення імунітету, антидепресифна та седативна дія.

Існує декілька гіпотез, які пояснюють механізми дії ІХТ на організм. Припускається, що в організмі існує ендогенне випомінювання мм-діапазону, яке координує роботу клітин, кожний орган має свої частотно-амплитудні параметри цього випромінювання. Патологія органа супроводжується відхиленням цих параметрів від норми. Екзогенне мм-випромінювання, як синхронізатор нав’язує органу втрачену “здорову” ритміку (порядок) функціонування. Таким чином клінічні ефекти ІХТ зумовлені резонансом між ендогенним випромінюванням міліметрового діапазону (генерується при життєдіяльності клітин) та екзогенним. Це призводить до відновлення нормальної ритмобіологічної організації організму і усунення проявів десинхронозу. Досягнення резонансу супроводжується появою у пацієнта відчуттів загального розслаблення, заспокоєння, передбачених відчуттів у ТА.

ІХТ використовує частоти 50—70 гГц 60—65 гГц (4,6—5,0 мм); 53—54 гГц (5,6—5,7 мм); 42—43 гГц (7,1 мм), з потужністю до 10-20 Вт/см2. Потужність на корпоральні точки до 7 мВт, а на аурикулярні до 5 мВт/см2. Час впливу на одну ТА 10—20 хв, на аурикулярну ТА - 2—5 хв. Тривалість сеансу 20—40 хв (на сеанс беруть до 7 ТА). Сеанси проводяться щодня або через день. Курс лікування складає 10—15 сеансів. Повторити курс можливо через 3—4 місяці.

Переваги ІХТ: 1). Здійснюється принци “лікувати не хворобу, а хворого”; 2). відсутність негативних реакцій.

Передозування: через 4—5 годин після сеансу з’являються слабкість, сонливість, запаморочення, підсилення больового синдрому.

Коригуючий ефект ІХТ здійснюється через ендогенні біологічно активні речовини. Медикаментозна терапія пригнічує їх синтез. Тому одночасне застосування ІХТ і медикаментів може дати негативний результат.

Найбільш виправдано використання КВЧ - пунктури при: виразковій хворобі шлунку та 12-п. кишки; дитячому церебральному паралічу трофічних виразках; цукровому діабеті і діабетичній ангіопатії; асептичному некрозі стегна;хронічних запаленнях внутрішних органів; функціональних розладах нервової системи; хронічних больових синдромах; різноманітних синдромах імунодефіциту.