Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рефлексотерапія .doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
912.9 Кб
Скачать

Та, які рекомендуються застосовувати при акупресурі

Синдром, симптом

Рекомендовані ТА

Невідкладна допомога

(втрата свідомості).

Т(XIII) 26; РС 86 Ші Сюань (кінчики пальців),GI(II) 4.

Гострі респіраторні захворювання.

P (I) 11; GI (II) 1,4,20; PC 3 Інь Тан.

Зубний біль.

GI (II) 1,4; E (III) 6,7.

Головний біль

GI (II) 4; E (III) 8; T (XIII) 20; VB (XI) 20; V (VII) 10; PC 9 Тай Ян.

Дискинезія жовчних шляхів

VB (XI) 24; F (XII) 3,8,13,14; GI (II) 11; E (III) 36, V (VII) 18,19.

Гастралгія

GI (II) 4; E (III) 25,36; J (XIV) 12, RP 4.

Безсоння

E(III) 36;Аурикулярні зони (мочка вуха).

Сонливість

GI (II) 4; VB (XI) 20; E (III) 8; T (XIII) 20; PC 9 Тай Ян.

Дезінтоксикаційна рецептура

E (III) 36; GI (II) 4; VB (XI) 7,8; відповідні аурикулярні точки

Метеолабільність

GI (II) 4; E (III) 8; T (XIII) 20; VB (XI) 20; V (VII) 10; PC 9 Тай Ян

Запаморочення, вестибулопатія

PC 3 Інь Тан;GI(II) 4;PC13І-мін.

Метод точкового масажу показаний як дорослим, так і дітям. Особливо рекомендується починати лікування цим методом ослаблених хворих, тих хто боїться уколів, дітей і людей похилого віку. При наявності показань надалі переходять на голковколювання або поєднують ці два методи лікування.

Термопунктура. Вакуумтерапія

Термопунктура - вид теплового впливу на ТА та рефлексогеннні зони.

В рефлексотерапії способ припікання (прогрівання) – “цзю терапія” займає важливе місце поряд з акупунктурою. В літературі можна зустріти й термін “моксатерапія” від назви рослини (полин), що використовується для припікання в Японії. Для термопунктури використовуються також інші джерела тепла або холоду з можливістю обмеженої по площі термічної дії дистантного або контактного типу.

Види термопунктури: припікання (Цзю-терапія), низькотепмературна (гіпотермія, кріопунктура) та контрастнотемпературний (гіпо-гіпертермія) вплив на акупунктурні та рефлекторні зони.

Механізми лікувальної дії термопунктури.

При прогріванні, на відміну від акупунктури, вплив здійснюється в першу чергу на терморецептори шкіри, що обумовлює особливості цього способу рефлексотерапії. При дії теплового подразнення відбувається розширення капілярів шкіри, помірне пропотівання плазми и прискорення лімфобігу. Реакція з боку шкіри проявляється також і в підвищенні обєму підшкірної клітковини, утворенні в неї численних кровоносних судин. Цими змінами можна частково пояснити добрий лікувальний ефект цзю терапії при різних захворюваннях шкіри. В наслідку теплової дії на шкіру виникає гіперемія різної інтенсивності, а при інтенсивному цзю і опік І – ІІ ст. (опік ІІ ст. в європейській рефлексотерапії, як правило, не використовують). Опік І ст. являє собою асептичний запальний процес з розширенням капілярів шкіри і помірним набряком в зоні впливу. Ці явища, як правило, зникають через 3-5 днів, створюючи на цей час стійке депо подразнення. Крім звичайного для цзю тепла тліючого полину, опік І ст. можна викликати гірчичниками, ультрафіолетовим випромінюванням, тощо. Попадання в кровобіг білкових речовин внаслідок опіку створює додаткове неспецифічне подразнення систем адаптації і впливає на судинний тонус. Припікання ТА тліючою полинною сигаретою впливає стимулюючим чином на ретикулоендотеліальну систему, імуногенез і стимулює захисні сили організму. Крім гістаміну і серотоніну, вивільнюються і активуються протеази і ензими, які призводять до синтезу кінінів. Як наслідок стимулюється фагоцитоз і через гуморальні впливи активується діенцефальні центри вегетативного гомеостазу. При правильному проведенні сеанси цзю терапії супроводжуються активацією адаптаційних нейрогуморальних реакцій, підвищенням імунної не неспецифічної резистентності, аналгезуючою, трофічною та протизапальною дією.

Основними фізичними чинниками, які діють при цзю є інфрачервоні промені з довжиною хвиль 100 – 550 нм. Причому у центрі горіння полинної сигарети створюється температура 550-825 С0. За даними Чжу-Лянь оптимальною температурою в зоні впливу є 43-45 С0. Є також деякі дані за бактерицидну і протизапальну дію диму з полинної сигарети. При зпалюванні полину виділяються отруйні речовини типу кетону туйон і алкоголю туйол, що мають подразнюючу дію. Тому можлива певна подразнююча дія полинного диму на дихальні шляхи, зокрема у хворих з хронічними неспецифічними запаленнями дихальної системи.

Схема 1