Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екз.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
329.61 Кб
Скачать

37. Поєднання навчання з продуктивною працею томаса мора й томазо кампанелли

Томас Мор (1478-1535) - англійський соціаліст-утопіст у творі .Золота книжка про найкращий суспільний лад і про знаменитий острів Утопію" (1516 р.) доводить необхідність надання всім громадянам можливості "духовної свободи і освіти". На противагу Англії, де панує соціальна нерівність. Яка відповідним чином відображається на справі виховання та освіти, на острові держава піклується про гармонійний розвиток кожного громадянина. Діти поряд з дорослими опановують землеробство, ремесла. Дорослі ж чоловіки й жінки мають можливість займатися самоосвітою, відвідувати бібліотеки та музеї.

Томаззо Кампанелла (1568-1639) - італійський філософ, поет-фантаст. У творі "Місто Сонця" описав життя і побут людей у соціалістичній державі, якою керує вчений - Сонце (метафізик). Його помічники - Мон (могутність), Сін (мудрість), Мор (любов) керують обороною, економікою, наукою, мистецтвом, сімейно-побутовими справами. Усі громадяни мають час на працю, самоосвіту, спілкування з мистецтвом. Діти виховуються у спеціальних групах під керівництвом нянь-виховательок. У школах відбувався всебічний розвиток підростаючої особистості. Суспільство стало вільним від "дармоїдів і злодіїв". Кожний був щасливим.

Думка про виховання молодого покоління в процесі трудової діяльності булавперше висловлена англійським гуманістом Томасом Мором (1478-1535). Він буванглійським письменником утопічного соціалізму. У творі "Золота книга пронайкращий люд і про новий острів "Утопія" намалював картину ідеальногосуспільного ладу, де була відсутня приватна власність, панувала суспільнаорганізація виробництва і розподілу. У змальованій Т.Мором картині державапіклується про освіту і виховання своїх громадян. Навчання є загальним для дітейобох статей, ведеться рідною мовою.

Поряд з елементарною освітою учням-утопійцям даються також знання змузики, діалектики, науки числа і виміру, а також астрономії. Молодь виховуєтьсяв дусі гуманістичної моралі, фізичного розвитку, підготовки до трудовоїдіяльності. Землеробство вивчається теоретично в школі і практично на полях.Люди, які займаються наукою, звільнені від фізичної праці, а ті, які невиправдовують покладених надій, повертаються до землеробства і ремесел. Вседоросле населення Утопії може на дозвіллі займатися наукою і мистецтвом вспеціально відведених для цього місцях.

Т.Мор проголошує принципи загального навчання, рівноправної освіти дляобох статей, висловлює думку про організацію самоосвіти, підкреслює великуроль праці у вихованні дітей, вперше висловлює думку про знищенняпротилежності між фізичною та розумовою працею.

Ще одним представником утопічного соціалізму був італійський мислительТоммазо Кампанелла (1568-1639). У творі "Республіка Сонця" чи "Місто Сонця"показав ідеальний суспільний лад, при якому люди живуть на засадах повноїполітичної і економічної рівності. Приватна власність і гроші відсутні. Всі членисуспільства зобов'язані займатись сільськогосподарською і ремісничою працею небільше чотирьох годин на день. Найздібніші займаються наукою і мистецтвом.Готуючись до трудової діяльності, діти спочатку відвідують різні майстерні, апотім долучаються до громадської праці. Навчання розпочинається з двох років іззастосуванням наочності. Стіни "Місто Сонця" розписані картинами, на якихзображені різні галузі знань і ремесел. Гуляючи зі своїм наставниками вздовжстін, маленькі діти засвоюють алфавіт і вчаться говорити, потім, граючись,оволодівають навчальними предметами. На восьмому році життя дітиприступають до активного і свідомого навчання. Виховним керівником держави євчений Сонце (метафізик), його помічники - Мон (могутність), Сін (мудрість),Мор (любов).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]