Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дослідження.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
126.98 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний педагогічний університет імені В Г  Короленка

ЗВІТ

За підсумками соціологічного дослідження

на тему:

Пробний шлюб - так чи ні?

Підготували:

студенти групи М-32

психолого-педагогічного факультету

Ситник Лариса

Матвійчук Богдан

Полтава - 2011

ЗМІСТ

Вступ

1. Програма соціологічного дослідження.

2. Основна анкета.

3. Обробка, узагальнення соціологічних даних.

4. Висновки і рекомендації.

ВСТУП

Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. (Сімейний кодекс України. Ст.1).

Ще донедавна поняття «цивільний шлюб» було мало кому відоме в Україні. Раніше таким вважався союз двох, не освячений церквою. Тепер цей термін знайшов своє пояснення - спільне проживання чоловіка та жінки без офіційної реєстрації стосунків та взаємних зобов’язань. Для обґрунтування правильності своїх дій прихильники нової форми шлюбу, що дедалі більше поширюється в Україні, намагаються відшукати історичне коріння цього явища в традиційному побуті народу. Чи справді наші предки випробовували власні стосунки перед шлюбом, і які форми це мало?

Слово «шлюб» походить від давньослов’янського «слюб», «слюбитися», що значить «любов, злюбитися». З прийняттям християнства на Русі з’явився вінчаний шлюб, гарантією міцності якого було Боже благословення сімейної пари. Традиція супроводжувати шлюб церковним вінчанням до цього була запроваджена у Візантії у 893 році імператором Левом Мудрим. Представники знаті, які за старим звичаєм хотіли мати декілька жінок - дружину та наложниць, повинні були залишити собі «первую жену», а іншу відправити в монастир.

«Штамп у паспорті - це лише формальність», «кохання не визначається наявністю штампа» - такі аргументи можна почути від прихильників цивільного шлюбу. Ті, хто так каже, залишають поза увагою духовний аспект подружніх взаємин. Справжня сім’я базується на розумінні, відповідальності за долю близької людини, бажанні захистити її, у тому числі й юридично, заявити про свої наміри публічно. Не випадково раніше існував звичай оголошення шлюбу. За три місяці до вінчання у церкві оголошували, яка пара і коли має взяти шлюб, і питали, чи не знає громада чогось такого, що могло б цьому шлюбу завадити. Перешкодою до шлюбу могла бути навіть обіцянка парубка одружитися з іншою дівчиною.

До речі існуюча статистика, вітчизняна та зарубіжна, переконує, що пробний шлюб не є засобом досягнення щасливого подружнього життя, і часто, навіть уже після реєстрації, розпадається. Не дивно, бо за результатами опитувань, 93 відсотки жінок, що перебувають у цивільному шлюбі, вважають себе заміжніми, а 78 відсотків їхніх партнерів - неодруженими.

Варто тільки заговорити про цивільний шлюб, обов'язково спливе фраза "Яке відношення до кохання має штамп у паспорті?". Не погодитися не можна - дійсно - штамп у паспорті ніякого відношення до кохання не має. Але якщо ви не знаходитеся в полоні міфів про кохання, не підмінюєте поняття, то зізнайтеся, що і кохання, як таке, відношення до цивільного шлюбу має не надто велике.

Шлюб - це спільне проживання, ведення загального господарства, майнові питання, спільне виховання дітей. І в цьому цивільний шлюб від шлюбу офіційного, зареєстрованого, нічим не відрізняється - живете разом в одній квартирі, дітки носять батькове, або ваше прізвище, ні вони, ні подруга ваша нічим не скривджені, все в них є, разом купуєте речі - машини, та інше - кому що під силу і по гаманцю. Начебто ви демонструєте любов до своєї цивільної родини, саме тим, що родина не обділена. Але юридично - відносини чоловіка і жінки і їхніх дітей у цивільному шлюбі регулюються не сімейним, а цивільним законодавством, і тут виникає безліч проблем. Наприклад, усе майно, що малося в розпорядженні пари (квартира, машина), розглядається в цьому випадку не як спільна, а як загальна часткова власність. Немає штампу - немає розлучення?

Чомусь прийнято говорити, що цивільний шлюб допомагає людям більш серйозно відноситься до шлюбу офіційного, будувати міцні родини, що цивільний шлюб - профілактика розлучень. У такому випадку - або цивільний шлюб - не шлюб і нічого його так називати. Або якщо це все-таки шлюб, припинення відносин у цивільному шлюбі - таке ж розлучення. Тільки гірше. Тому, що психологічно ви і ваша подруга будете переживати розставання точно так, як і при розлученні, а от юридично ви потрапите в ситуації більш складні, ніж при розірванні офіційного шлюбу.

В українській мові жінку в шлюбі з чоловіком називають одруженою або дружиною цього чоловіка. В Україні, як і багатьох інших країнах, існує традиція зміни прізвища. Здебільшого дружина приймає прізвище свого чоловіка, в окремих випадках чоловік може взяти собі прізвище дружини. Іноді утворюються подвійні прізвища.

Історично шлюб був союзом між чоловіком і жінкою. В сучасну епоху законодавством багатьох країн дозволені громадянські шлюби між особами однієї статі. Шлюби часто розпочинаються спеціальною церемонією - весіллям. Весіллю за традицією передують церемонії сватання та заручин, призначені, відповідно, для пропозиції укласти шлюб та для оголошення наміру провести весілля. Шлюб припиняється або внаслідок розлучення або внаслідок смерті чоловіка або жінки. Після смерті чоловіка дружину називають вдовою, після смерті дружини чоловіка називають вдівцем.

З метою визначення рівня ставлення до пробного шлюбу студентів психолого-педагогічного факультету Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка і було проведене дане соціологічне дослідження.

1. Програма соціологічного дослідження

1. Методологічна частина

Мета дослідження: виявити, чи дійсно на сучасному етапі розвитку української держави діє активна пропаганда, щодо переконання молоді стосовно пробного шлюбу.

Об’єкт дослідження: права людини, ставлення чоловіків і жінок до життя в сім’ї.

Предмет дослідження: пробний шлюб - так чи ні?

Аналіз основних понять(категорії дослідження)

Сім’я - це соціальна група, яка складається з чоловіка та жінки, які зазвичай перебувають у шлюбі, їхніх дітей (власних або прийомних) та інших осіб, поєднаних родинними зв’язками з подружжям, кровних родичів і здійснює свою життєдіяльність на основі спільного економічного, побутового, морально-психологічного укладу, взаємної відповідальності, виховання дітей.

Шлюб - історично зумовлена, санкціонована й регульована суспільством форма взаємин між чоловіком і жінкою, яка визначає їхні права і обов'язки одного щодо одного й щодо дітей. Шлюб тісно пов'язаний з сім'єю. Шлюб, - сімейний союз одного чоловіка й однієї жінки (моногамний), або полігамний, який має два види: союз одного чоловіка і двох або декількох жінок (полігінний), однієї жінки і двох чи декількох чоловіків (поліандричний), закріплений законом або культурними традиціями.

Існують поняття церковного шлюбу й громадянського шлюбу. Хоча здебільшого люди, які вступають у церковний шлюб у сучасну епоху вступають також у громадянський шлюб, але історично це було не обов'язковим. Церковний шлюб здійснюється за ритуалами відповідної релігії, громадянський шлюб реєструється в громадянських установах. Люди можуть проживати разом, утворюючи сім'ю, але не вступаючи в шлюб.

Вінчання - церковний шлюб, одне з таїнств - союз чоловіка та жінки, освячений церквою, де, як вважається, Господь своєю присутністю з'єднує душі в єдине ціле. В таїнстві вінчання Господь подає свою благодатну допомогу, щоб подружжя мало змогу бороти всі негаразди, які трапляються у спільному житті. Церквою шлюб сприймається як таїнство, причому таїнством є не стільки вінчання, скільки сам шлюб як союз чоловіка і жінки, освячений церквою.

Пробний шлюб – відносини між двома людьми, які проживають разом і переносять на себе властивості перебування у законному шлюбі, проте не являються у ньому.

Гіпотеза: більшість молоді хотіли б вступити до законного шлюбу, проте існують певні фактори, що спонукають їх до вибору інших моделей поведінки, тобто до перебування у “пробному шлюбі”. Перебування у “пробному шлюбі” веде до того, що люди можуть в будь-який час спокійно розійтись, навіть якщо у них є діти, що призводить до руйнування сім’ї і негативно відображається на дітях. А також люди, що перебувають у “пробному шлюбі” часто не хочуть мати дітей, що в загальному призводить до зниження рівня народжуваності

Основні завдання дослідження:

  • визначити думку студентської молоді про пробний шлюб, закріплення чи не закріплення відношень офіціально.

  • Порівняти і співставити думки представників обох статей;

  • Виробити відповідні рекомендації з метою зламати помилкове твердження про правильність пробного шлюбу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]