Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
133_Ivanov_55.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

9.1. Верстка газети

Верстка — це планомірне складання газетних полос із готових гранок набору, кліше, заголовків, рубрик та інших поліграфічних засобів (лінійок і пробільних елементів).

В офсетних фотонабірних газетах монтують діапозитиви текстів і зображувальних матеріалів (ілюстрацій).

Складання газетних полос відбувається у точній відповідності з графічним планом номера (тобто макетом).

Характер верстки великою мірою визначається шириною колон­ки, кеглем і гарнітурою шрифту, способом виділення тексту.

Цілком закінченого вигляду газетна полоса набуває завдяки вда­лому доборові та систематизації матеріалу, вмілому його розмі­щенню.

При верстці має бути враховано також закони композиції, додер-жано відповідності стилю і послідовності застосування засобів роз­ташування публікацій.

Доцільне використання всіх засобів і прийомів газетної верстки сприяє простоті та ясності, доступності й виразності матеріалів.

Отже, верстка газети — це система розміщення конкретних тек­стових, ілюстративних матеріалів і заголовків та виділення їх на полосі. Верстка безпосередньо зв'язана з композицією номера, га­зетної полоси.

Зневага до цих вимог, нехтування ними згубно впливає на авто­ритет будь-якої газети, незалежно від рангу — районної чи міської, обласної чи республіканської, заводської багатотиражки чи цент­ральної газети.

Кожен номер газети — це результат колективної праці жур­налістів і поліграфістів. Газетний номер формують чотири компо­ненти (назви їх подано умовно), а саме:

  • творчий. Це внутрішня структура газети — зміст, рівень пуб­лікацій, їхні жанри, мова, літературний стиль;

  • розмірний. Включає періодичність видання, обсяг і формат газети, формат набору, кількість текстових колонок на полосі;

  • оформлювальний. Передбачає шрифтографію (добір тексто­вих і титульних шрифтів); заголовки, їхні види, систему побудови, розміщення й способи застосування; композиційно-графічну мо­дель газетного номера; ілюстрування газет різних типів і різного способу друку (наприклад, високий друк, офсет); естетику газетної полоси (йдеться про зовнішню структуру видання.— композицію, верстку й оформлення);

технологічний. До нього входять поліграфічне устаткуван­ня, процес верстки, виготовлення кліше, папір, фарба і друк (давно відомо, що друкарські можливості безпосередньо відбиваються на графічній індивідуальності газети, на змісті).

При верстці газети слід зважати на особливості, пов'язані з істо­ричними і національними традиціями. Необхідно підтримувати і розвивати ці традиції. Велике значення мають і традиції верстки якогось окремого видання: вони постійно впливають на формуван­ня його обличчя. Традиційними можуть бути й окремі елементи верстки та оформлення газети.

Кожен із типів газети вирізняється особливостями верстки. Ці особливості визначаються поліграфічними можливостями видан­ня, колом його читачів, а також намаганнями кожного видання знай­ти власне обличчя, яке вирізняло б його з-посеред інших видань. Помітно, що загальнополітичні газети віддають перевагу спокійній брусковій верстці. Цією версткою користуються і оформлювачі молодіжних видань. Водночас у цих газетах частіше, ніж в інших виданнях, застосовують ламану верстку. Це пов'язано з особливос­тями читацької аудиторії молодіжних видань, з необхідністю жва­вого та яскравого їх оформлення. Молодіжні газети зазвичай збільшують кількість текстових колонок на полосі, що дає їх оформ-лювачам додаткові можливості для оформлення матеріалів.

Ще складіте завдання стоїть перед дитячими газетами: забезпе­чити різноманітність і жвавість оформлення і в той же час досягти достатньої чіткості в розміщенні матеріалів, яка дозволила б юним читачам легко розібратись у змісті номера. Тому в таких газетах часто користуються простою вертикально-горизонтальяою версткою. Намагаючись краще оформити полоси та добірки, частіше застосо­вують симетричну верстку. На відміну від інших видань, у дитячих газетах намагаються збільшити формат текстового рядка, відповідно зменшивши кількість колонок на полосі, — це полегшує сприйняття тексту маленькими читачами, які ще не мають досвіду читання. Крім того, тут частіше, ніж в інших газетах, користуються для набору текстових матеріалів великокегельними шрифтами — корпусом і навіть цицеро.

У молодіжних і дитячих газетах широко використовуються різно­манітні клішовані заголовки. Типовий спосіб розміщення такого заголовка — опустити його на одну чи дві колонки тексту матеріа­лу, зрівнявши верхній край кліше з верхніми рядками інших тек­стових колонок.

Інформаційний, в основному, характер вечірніх газет, який визна­чає невеликий розмір більшості друкованих матеріалів, обумовлює і особливості їхньої верстки, яка вирізняється достатньою складніс­тю. Тут, як правило, збільшують кількість текстових колонок на полосі та застосовують змішану верстку.

Більшість місцевих газет користується простою вертикально-го­ризонтальною асиметричною версткою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]