Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
133_Ivanov_55.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

7.9. Тематична сторінка

Коли добірка охоплює всю полосу, вона перетворюється на тема­тичну сторінку. Отже, збільшення кількості та обсягу матеріалів приводить до виникнення нової якості, до досягнення нового рівня ефективності газетного випуску. Тематична сторінка — це "газет­ний удар". її застосовують лише тоді, коли можливостей звичайної добірки не вистачає для досягнення мети, поставленої перед редак­цією. Вона дає можливість достатньо глибоко й детально висвітли­ти актуальну тему.

Нелегко змусити читачів газети ознайомитися з усіма матеріалами тематичної сторінки. Велике значення при цьому має її композиція та оформлення. Частіше в газетах використовується складова сто­рінка, скомпонована з деяких матеріалів. її центром служить вели­кий публіцистичний виступ — проблемна стаття чи нарис, навколо якого розміщуються інші матеріали. На цій сторінці можуть за­стосовуватися й інші форми — тематичні та різнотемні добірки. Іноді тематична сторінка вміщує один великий текст. У цьому ви­падку його корисно поділити на частини, давши кожній з них під­заголовок.

Оформлення тематичної сторінки, як і добірки, залежить, ясна річ, від ролі та значення її матеріалів: усі вони присвячені одній темі, але розробляють її по-різному: одні повідомляють про факти, інші ці факти коментують, іще якісь їх узагальнюють, роблять ви­сновки тощо.

"Шапка" накриває всі матеріали тематичної сторінки. її набира­ють великим яскравим шрифтом кегля 66 чи навіть 72 на полосі формату А 2 і кегля 36 чи 48 на полосі формату А 3. Дрібний шрифт "шапки" — одна з вад оформлення такої сторінки.

Застосовують чимало засобів оформлення "шапки" на тематичній сторінці. її виводять із вирізки, розміщують на початку полоси. Гар­но виглядає "шапка", з'єднана з ілюстрацією, наприклад, фотознімком. Добре виконана мальована "шапка" прикрашає всю сторінку.

Ілюстрація на тематичній сторінці грає подвійну роль: матеріалу, який допомагає розкриттю оформленої теми, і засобу, який викорис­товується для розрядки тексту, особливо якщо на полосі розміще­ний тільки один великий за обсягом матеріал. Вміло ілюстрована фотознімками і малюнками тематична сторінка легше сприймається.

Тематичну сторінку верстають частіше асиметрично — це дозво­ляє динамічніше розташовувати матеріали і краще виділити най­важливіше. Але є можливою й симетрична верстка такої сторінки, скажімо, як ювілейної.

Тематична сторінка — найважливіший виступ редакції в газет­ному номері. Недопустимо послаблювати його силу, публікуючи в номері декілька тематичних сторінок. Це дезорієнтує читача і за­бирає чимало газетної площі.

Тематична сторінка є основою для багатьох інших форм подачі текстових матеріалів, зокрема газетного розвороту.

Різновидом тематичної сторінки є спецвипуск — тематична сто­рінка, розрахована на певну аудиторію. Особливо часто спецвипус­ки застосовують у молодіжних виданнях.

Оформлення спецвипусків визначається правилами оформлення тематичної сторінки. Як правило, вони виходять під особливими назвами, оформленими у вигляді постійних, набірних чи клішованих "шапок", з відомою читачам періодичністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]