Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
148078.rtf
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
516.49 Кб
Скачать

Размещено на http://www.allbest.ru/

Вступ

Туризм є однією з найбільших і динамічних галузей економіки. Високі темпи його розвитку, великі обсяги валютних надходжень активно впливають на різноманітні сектори економіки, що сприяє формуванню власної туристської індустрії. На сферу туризму припадає біля 6% світового валового національного продукту, 7% світових інвестицій, кожне 16-е робоче місце, 11% світових споживчих витрат . Таким чином, у наші дні не можна не зауважити того величезного впливу, що робить індустрія туризму на світову економіку.

Зараз важливо робити якісні товари і послуги, організовувати їхній збут і не забувати про важливість подальшого розвитку туристичної галузі, яка перш за все буде розвиватися завдяки розробці нових товарів та послуг, розвитку готельної мережі та транспорту.

Детальний розгляд усіх цих складових в одній роботі не можливий. Тому, у даній роботі зупиняємося на практичному моменті організації нових турів і розгляді деяких теоретичних питань, які необхідно розуміти кожному, хто так чи інакше стикається з цим видом діяльності.

В ході написання роботи було опрацьовано статті з періодичних видань таких як, "Туризм: Практика, перспективи і проблеми", "Міжнародний туризм", а також багато додаткової літератури, яка з’явилася нещодавно і у всій повноті висвітлює питання організації закордонних подорожей та їх урізноманітнення.

Основна мета роботи – довести, що в сучасному світі туризму туристичним фірмам дуже ретельно треба підходити до розробки нових маршрутів, знати технологію їх створення, можливі перешкоди і обов’язкові складові, а також продемонструвати досвід туристичної фірми "Супутник України" в розробці маршрутів, їх реалізації та наявних прикладів успішної роботи на закордонному ринку з новими напрямками.

В роботі також розглянуті деякі статистичні матеріали, які деталізують ситуацію на закордонному ринку туризму та діяльність "Супутника України".

Для реалізації цієї мети ставимо перед собою завдання: показати роль і місце туристської галузі в світі, а також нашої держави на ринку закордонного туризму, визначити основні проблеми та шляхи удосконалення розвитку туризму, на прикладі туристичної компанії "Супутник Україна" наочно показати роботу по новим напрямкам. Основний акцент в роботі зроблено на стан та перспективи розвитку закордонного туризму по новим напрямкам.

За мету ставимо показати, який туристичний напрямок чи напрямки є популярними сьогодні, які країни є вкрай небезпечними, хоча туристи-екстремали із задоволення відвідують такі туристичні маршрути, як Терористичний туризм в Ізраїлі, де вони можуть відвідати місця бою і побувати на "справжній війні"; показати методики та етапи розробки нового туристичного напрямку; які повинні бути умови для створення іноземного туристичного напрямку , конкурентну спроможність на ринку розробки туристичного напрямку; показати чим аргументується вибір того чи іншого виду туристичної поїздки та умови вибору саме цього напрямку туристами України.

  1. Вибір туристичних напрямків та географія подорожей на ринку закордонного туризму

    1. Фактори впливу на географію подорожей

Згідно з даними Всесвітньої туристичної організації об'єднаних націй (ВТОООН) - провідної міжнародної установи в області туризму й об'єднуючої в цей час 140 країн, люди літнього віку представляють найбільш швидкозростаючу частку туристів в усьому світі. Вони мають досить коштів, але дуже вимогливі до сервісу. Найбільшою популярністю серед цієї категорії населення користуються пізнавальні та оздоровчі тури в регіони Середземноморський : Ізраїль та Кіпр та Європейський. Знижується попит на індивідуальний туризм й активізується груповий туризм, причиною чого стає зниження фінансового стану населення, так при розвитку нових напрямків – Ліван, Індонезія, ОАЕ – все ж актуальними залишаються через низькі ціни на тури Західно-Азіатські країни. Росте інтерес до корпоративного й сімейного відпочинку, спеціалізованих турів за інтересами (особливо Африка з турами по сафарі – "Джип сафарі", що актуально для молоді та бізнесменів). Туристична діяльність з організації поїздки "ділова", зокрема для участі або проведення конгресів, фестивалів, бізнес-зустрічей, належить до вигідних видів подорожей і тих, що найбільш динамічно розвиваються. Щорічні темпи росту цього виду туризму у світі становлять 8 відсотків. Даний напрямок у туризмі дає вдвічі більше доходу приймаючій стороні, ніж туризм з організації поїздки "відпочинок". Більшим попитом стали користуватися короткострокові тури містами і тури вихідного дня. Усе більше популярними стають пригодницькі й спортивні тури. Одним із самих перспективних видів туризму називають екотуризм. Екотуризм націлений на відновлення фізичних і моральних сил людини. Цей вигляд туризму має ряд переваг, оскільки не вимагає великих матеріальних витрат і при цьому максимально позитивно впливає на здоров'я і самопочуття людини.

Найбільшою популярністю екотуризм користується в молодої і активної частини населення, а також у студентів, які прагнуть побачити нові цікаві місця і при цьому прагнуть економити гроші.

Хоча останнім часом до їх числа приєднуються і люди старшого віку, що бажають відновити свої сили природним чином.

Ще декілька десятиліть тому людство не знало таких глобальних екологічних проблем як у наш час. Зараз же нелегко відшукати на карті світу екологічно чисті країни і міста. І з кожним роком їх стає все менше.

Причиною такої несприятливої ситуації є, звичайно ж, надмірне забруднення довкілля, перенасичене шкідливими речовинами повітря, радіоактивне забруднення довкілля, в результаті використання атомних електростанцій або виробництва ядерної зброї. Тому світовий екологічний туризм почав розвиватися набагато раніше, ніж екотуризм в Україні.

Екотуризм передбачає відпочинок в екологічно чистих регіонах

Інтенсивно розвивається туризм, що використовує проведення спеціалізованих спортивних і культурних заходів, особливо на ринку США і Японії.

Десятка найнебезпечніших для туристів країн світу: перші три міста посіли країни, яким агентство Control Risks дало оцінку „вкрай висока міра загрози для безпеки і пересувань туриста" – Сомалі, Ірак та Афганістан. У Сомалі на туристів чекають такі неприємності, як викрадання з метою викупу, атаки піратів, озброєні зіткнення і навіть міни. У Іраку найбільш небезпечними районами вважаються Багдад, відрізок від Рамаді на заході до Мандалі на сході та від Тікріта на півночі до Хилли на півдні. В Афганістані існує ризик терористичних актів як в Кабулі, так і в інших містах країни. На четвертому місці Гаїті – загальна висока міра загрози для безпеки і пересувань туриста та украй висока міра загрози для пересувань в Порт-о-Прінсе. Хоча в лютому 2006 року тут відбулися демократичні вибори парламенту і президента, корупція серед поліцейських процвітає й досі, а система правосуддя не працює, тому дістати вогнепальну зброю на Гаїті – не проблема. П’ятим у списку став Пакистан - висока міра загрози для пересувань по Карачі і Балухистану. У грудні 2007 р. в країні сталося вбивство екс-прем'єра Беназіра Бхутто, а ризик терористичних актів залишається дуже високим і сьогодні. Шосте місце посів Судан, що найнебезпечніший для пересувань у Дарфурі та має високу міру загрози у південних районах та регіонах, прикордонних з Ефіопією і Ерітреєю. Демократична республіка Конго, не дивлячись на прогресивну назву, має вкрай високу міру загрози для безпеки і пересувань в районі Ітурі та високу міру загрози на усій іншій території. Ліван має загальну високу міру загрози для безпеки туриста, а загроза пересування країною та загроза терористичних актів оцінюються як середні. На дев’ятому місці Зімбабве, що характеризується високою мірою загрози для безпеки туриста, середньою – для пересувань по країні та незначною мірою загрози терористичних актів. Завершує сумний список Палестина, що її Control Risks оцінила як ту, що має високу міру загрози для безпеки і пересувань туриста, а iJet поставило п’ятірку лише Сектору Газа. Західний берег отримав від iJet вже 4 бали.

ФАКТОРИ РОСТУ ПРИВАБЛИВОСТІ ОКРЕМИХ РЕГІОНІВ СВІТУ ДЛЯ ТУРИСТІВ

Регіон

Фактори росту привабливості

Бразилія

1. Широкий розвиток екологічних турів по Амазонії. 2. Екзотична природа. 3. Сучасна архітектура і дизайн столиці країни.

Європейський: Франція, Велика Британія, Німеччина, Фінляндія Швеція

1. Висока концентрація історичних і культурних визначних пам'яток 2 Спрощений візовий режим (можливість широкого спектра комплексних турів) 3. Високий рівень сервісу.

Середземноморський: Кіпр Ізраїль

1. Вигідна система оподатковування. 2. Сучасна банківська мережа. 3. Добре налагоджена структура телекомунікацій. 4. Спрощена процедура створення офшорних компаній (10 днів). 5. Забезпечувана державою повна конфіденційність в усіх питаннях, що стосуються засновників компанії та її банківських рахунків. 6. Зростання паломницького туризму. 7. Наявність широкого спектра оздоровчих центрів. 8. Тури по чотирьох морях. 9. Наявність молодіжних таборів. 10. Зростання ділових зв'язків

Регіон у цілому

1. Розвинута інфраструктура туризму. 2. Високий рівень обслуговування. 3. Комфортний клімат 4. Велика тривалість туристичного сезону. 5. Поєднання відпочинку на морі з оглядом визначних пам'яток

Об'єднані Арабські Емірати

1. Низькі ціни на електроніку й побутову техніку. 2. Високий рівень сервісу. 3. Мінімальні податки. Практика системи "TAX FREE". 4. Спрощена система візового режиму.

Регіон у цілому

1. Екзотична природа і культура. 2. Політична стабільність. 3. Зручний транзитний шлях для туристів, що летять в Австралію й Океанію. 4, Головний напрям "пляжного" відпочинку взимку.

За прогнозами ВТО 2009 року найперспективнішими напрямками будуть залишатися в майбутньому екологічний, екзотичний, пригодницький, конгресовий види туризму, на які і слід спрямовувати розробку нових напрямків. Динамізм і високі темпи виїзду за межу - демонструють нові індустріальні країни: Ліван, Індонезія, Республіка Корея, Сінгапур, Тайвань і особливо, Малайзія.

За прогнозами експертів ВТО в другому десятилітті XXI сторіччя регіон Південно - Східної Азії досягне максимально високих темпів прийому міжнародних туристів у порівнянні з іншими регіонами світового співтовариства. Такий інтерес міжнародних туристів до поїздок у цей великий регіон світу викликаний тим, що держави, що утворять його, мають у своєму розпорядженні унікальні туристські ресурси, надають високий сервіс і відрізняються традиційною гостинністю. При цьому туристські адміністрації держав цього регіону проводять активну і продуману рекламну політику, демонструючи свій туристський потенціал на численних міжнародних спеціалізованих виставках, туристських біржах, у засобах масової інформації за межами своїх національних меж, не зважаючи на витрати на ці цілі, що швидко окупаються високими надходженнями вільно конвертованої валюти. Регіон Південної Азії, у свою чергу, також за прогнозами буде притягати до себе усе більше число міжнародних туристів, що ринуться ознайомитися з унікальною природою, звичаями і культурними традиціями проживаючих там народів.

1.2.Технологія розробки нового туристичного напрямку

Серед засобів реалізації маркетингу головним є туристичний продукт, те, на чому базується бізнес турфірми. Туристичним продуктом є послуга чи комплекс послуг (не менше двох), пов'язаних між собою і різних за функціональними особливостями. Основним і масовим турпродуктом фірм-туроператорів є тур, тобто подорож кільцевим маршрутом (турне) з комплексним обслуговуванням. Проектування туристичного продукту поділяють на кілька етапів: генерування ідей про турпродукт, його кількісні та якісні властивості за результатами вивчення існуючого та потенційного попиту. Цю роботу турфірма повинна проводити постійно, оскільки прихильності й переваги, а також мода на туристичні поїздки часто змінюються; створення концепції нового турпродукту, тобто наповнення його конкретними споживчими властивостями, які відповідають попиту цільового ринку: вибір конкретного маршруту, програми, виду туризму, набору і класності послуг, терміну подорожі та ін.; позиціювання туристичного продукту, що означає додавання йому таких споживчих властивостей, які б забезпечили його конкурентоспроможність на ринку; пробний маркетинг, яким є пробна реалізація на ринку нового турпродукту з метою визначити ставлення до нього покупців, виявити й усунути його можливі недоліки; комерціалізація турпродукту, яка полягає в організації його масового продажу. У туризмі, як і в усій сфері обслуговування, формування і використання турпродукту відбувається відокремлено. Турист, купуючи тур, оплачує турфірмі тільки право на його одержання вже під час подорожі. Тому, для того щоб покупець мав досить чітке уявлення про те, який продукт він купує, використовуються такі категорії, як маршрут, програма, вид туризму, клас обслуговування, набір послуг.

Маршрут відіграє важливу роль у наданні туру привабливості, у задоволенні індивідуальних побажань і інтересів туристів. Вибір маршруту тісно пов'язаний із метою подорожі. Так, для екскурсійно-пізнавальних турів вибирають міста з багатою культурно-історичною спадщиною. При організації турів на відпочинок у маршрут включають популярні морські, гірські, сільські райони і центри, які володіють відповідними природно-кліматичними ресурсами. Привабливість маршруту визначається також наявністю в містах уздовж маршруту розвиненої туристичної індустрії (готелів, підприємств харчування, транспорту та ін.). Тому, приступаючи до складання маршруту, варто добре вивчити визначні пам'ятки регіону, з'ясувати, які підприємства туристичної індустрії працюють у країні подорожі туристів. Окрім того, на привабливість туру впливає характер перевезення туристів між містами. Зокрема, рекомендується уникати повторного транзитного відвідування туристами одних і тих самих міст. Варто також надавати перевагу тим видам транспорту, які можуть забезпечити швидке і комфортабельне пересування туристів між містами.

Бажано також максимально використовувати світловий день для організації екскурсій чи вільного часу туристів, плануючи, наприклад, нічні перевезення потягом чи ранкові (вечірні) літаком або автобусом. На привабливість турів суттєво впливає їх тривалість. Попитом користуються короткострокові тури (одноденні поїздки, тури вихідного дня), масові тури тривалістю 7—10 днів. Поїздки на відпочинок чи лікування можуть тривати 14—21 день. Тривалість подорожі часто є визначальним чинником при виборі туру. Турфірми завжди зацікавлені в продажі маршрутів на триваліший термін, оскільки при цьому вони одержують можливість реалізувати більшу кількість туристичних послуг і відповідно збільшити свої доходи. Водночас ринковий попит дедалі більше схиляється до скорочення тривалості подорожей. Потенційні туристи надають перевагу короткостроковим, проте частішим подорожам. Структура послуг.

Під впливом попиту, який змінюється, і ринкової конкуренції відбувається еволюція пекідж- й інклюзив-турів у бік зменшення кількості послуг. До такого скорочення туристичні фірми штовхає конкурентна боротьба та прагнення вийти на ринок з пропозицією нижчих, ніж у конкурентів, цін. За рахунок виключення з пакета деяких послуг турфірми намагаються створити в туристів ілюзію дешевизни поїздок. Наприклад, у турпакеті залишають тільки послуги розміщення в готелі і трансфери. Інші послуги туристи можуть придбати самостійно за додаткову плату під час подорожі( наприклад, у туристичній фірмі Пегас страхування як таке виключене, тобто при кожному відвідуванні лікаря іде додаткова сплата, що створює ілюзію дешевшого туру). Водночас турфірми змушені враховувати психологію туристів, які при виборі послуг прагнуть максимуму свободи. Виключення з обов'язкового пакета багатьох послуг створює умови для вільного вибору і тим самим сприяє збільшенню попиту на турподорожі. Звичайно туристичний пакет містить такі послуги: повний пансіон, який включає розміщення і триразове харчування щодня (сніданок, обід, вечеря); напівпансіон, який включає розміщення і дворазове харчування (сніданок і обід чи вечеря); нічліг плюс сніданок; тільки нічліг. Цей набір може доповнюватися такими послугами, як зустрічання і проводжання, трансфер (перевезення на автотранспорті від аеропорту, вокзалу до готелю і назад), різні екскурсійні та культурно-розважальні заходи. Вимоги до якості послуг окреслені у чинних національних стандартах, запроваджених із метою захисту споживача від несумлінних постачальників турпослуг.

У закордонних країнах ці вимоги є досить суворими, особливо стосовно послуг готелів, підприємств харчування, транспорту, екскурсійних бюро. На підставі класифікаційних систем визначають якість (класність) турпослуг, включених у турпакет, наприклад, категорійність (1—5 зірок) готелю, категорійність готельних номерів ("люкс"-апартамент, І клас, турклас), категорійність підприємств харчування, транспортних засобів, кваліфікацію екскурсовода.

Життєвий цикл турпродукту — період ринкової стійкості турпродукту як товару, тобто період його існування на туристичному ринку. Фірми-туроператори звичайно планують програми турів на два-три роки вперед. Тривалість комерційного життя цих турів залежить від того, як їх сприймає масовий споживач, як змінюються його переконання, від економічної ситуації на ринку і поведінки конкурентів. Життєвий цикл турпродукту поділяють на чотири фази: Фаза впровадження на ринок — продаж сформованих турів зростає повільно, через що доходи є низькими, а витрати на просування турпродукту дуже високі. На цій фазі ведуть спостереження за реакцією споживача, на підставі якого з'ясовують, буде турпродукт прийнятий ринком чи ні. Фаза зростання — продукт набуває популярності. Швидко зростають обсяг продажу і доходи турфірми. Однак у цій фазі продукт треба постійно вдосконалювати, щоб конкуренти не змогли швидко перейняти його властивості. Фаза зрілості — темпи зростання товарообігу починають стабілізуватися. Конкурентна боротьба стає жорсткішою і змушує турфірму знижувати ціни. Щоб утримувати попит, підприємець наповнює свій турпродукт додатковими властивостями, а також пропонує споживачу деякі пільги. Продовжити період зростання продажу можна за допомогою рекламної діяльності на ринку. Фаза спаду може завершитися припиненням продажу турпродукту. Товарообіг і доходи турфірми зменшуються, нерідко з'являються збитки. Іноді деякі турфірми за допомогою цілеспрямованого вдосконалення турпродукту і проведення відповідних комунікаційних заходів намагаються подовжити життя турпродукту. Однак переважно такі кроки є малоефективними.

Для турфірми дуже важливо з'ясувати, на якій фазі перебуває її тур-продукт, щоб вчасно вжити заходів до його модифікації чи розробки нової пропозиції. Залежно від обраних цільових ринків і ринкових сегментів турфірма звичайно формує портфель турів, тобто набір турів, які вона планує запропонувати на ринку в черговому туристичному сезоні. Портфель турів, які розрізняються за маршрутами, набором і класністю послуг, цінами, дає змогу потенційному покупцю підібрати для себе найцікавіший і найдоступніший варіант. У такий спосіб турфірма досягає мети розширення споживчого попиту на свої тури в межах обраного нею ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]