Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
148078.rtf
Скачиваний:
34
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
516.49 Кб
Скачать

II. Дослідження туристичного напрямку на ринку закордонного туризму на прикладі туристичного підприємства "Супутник-України"

2.1 Етапи розробки нового туристичного продукту компанії "Супутник України"

привабливість тур екскурсійний

Акціонерне Товариство закритого типу з іноземними інвестиціями "Супутник-Україна" – холдингова компанія правонаступник Української республіканської системи "Супутник", що поєднує 44 підприємства у всіх областях України, заснованих за участю акціонерного товариства.

АТ "Супутник-Україна" зареєстроване в 1994 році на базі структури Українського республіканського Бюро міжнародного молодіжного туризму "Супутник", юридично сформованого в 1973 році, включаючи обласні і міські Бюро "Супутник", діяльність яких почалася ще в 1958 році.

Акціонерне Товариство здійснює свою діяльність відповідно до ліцензії Держкоммолспортуризму №001657.

З травня 2000 року в структурі головної організації АТ "Супутник-Україна" почали функціонувати туристична фірма "Супутник", створена за участю відомої фірми "Довіра" (Ліцензія №04583).

Туристична фірма "Супутник", київська філія АТ "Супутник-Україна", знаходиться за адресою: 03040, м. Київ, Голосіївський пр., 70 (Готель "МИР" 8-044 т/ф 264-96-32, адм. 264-96-51). Тел. 263-33-01.

Основними видами діяльності "Супутника" є:

організація прийому й обслуговування іноземних туристів в Україні;

організація прийому й обслуговування вітчизняних туристів в Україні;

організація туристичних поїздок за рубіж;

екскурсійна діяльність;

організація масового й оздоровчо-спортивного туризму.

"Супутник" – це більше 8-мільйонів осіб, що одержали можливість побачити інші країни і міста, познайомитися і подружитися, побачити світ, відчути радість спілкування.

Це – ексклюзивне представництво Європейської Системи Знижок TAX FREE, що дозволяє повернути податок на додаткову вартість з товарів, куплених у країнах ЄС.

Це – екскурсійне обслуговування на комфортабельних автобусах "Мерседес". Це – навчання англійській мові, спеціалізовані поїздки для студентів, учнів, фахівців з економіки, культури, освіти, іншим сферам громадського життя.

Завдяки "Супутнику" сотні тисяч людей здійснили захоплюючі подорожі по просторах України, круїзи по акваторіях Чорного, Середземного, Північного і Балтійського морів, Тихого й Атлантичного океанів. Це - вікно у світ, надійність, комфорт і велика радість спілкування.

Тур - це комплекс туристичних благ, послуг та товарів, представлений у вигляді програми, складеної з урахуванням індивідуальних побажань, в межах якої реалізується мета перебування людини поза постійним місцем проживання, і комплекс заходів по її реалізації на відповідному якісному рівні. Розробка туру в компанії „Супутник України" включає такі етапи:

1) вибір пунктів маршруту - критерієм відбору є атрактивність об’єктів показу для задоволення мети подорожі, можливість забезпечити різноманітність програми перебування в даному населеному пункті, його транспортна доступність та забезпеченість послугами гостинності;

2) ієрархізація зазначених пунктів – за зазначеними критеріями з акцентацією на рівні гостинності та транспортної доступності виділяють пункти дислокації з тривалим програмним забезпеченням та екскурсійні пункти;

3) вибір початкового та кінцевого пунктів маршруту - за показником транспортної доступності, тобто зв’язності з місцем постійного проживання потенційних туристів (зоною дії туроператора), взаємозамінності видів транспорту, типу транспортних засобів;

4) розробка схеми маршруту – схема маршруту залежить від обраної форми. Маршрут – це напрямок переміщення туриста. За схемою маршрути можуть бути лінійні, кільцеві, радіальні та комбіновані. У звязку з вибором такрго виду туризму як пізнавальний схема маршруту буде кільцевою (Київ-Фінляндія–Швеція-Данія-Київ).

Вибір схеми маршруту транспортної системи: переміщення по маршруту як на автобусі (Хельсінкі – Турку), так і паромом (Турку-Капельшер), в залежності від того, що затори в містах по маршруту є частим явищем, пересування транспортом розроблено таким чином, щоб рух на дорогах був мінімальним, по маршруту туристи можуть в вільний час користуватися метро, автобусами, тролейбусами та таксі, які тут тільки жовтого кольору, оплата здійснюється завжди при вході в будь-який вид транспорта).

Найважливішем для "Супутника України" при розробці схеми є варіант, коли за обмежений термін при мінімізації витрат часу на переміщення між основними пунктами маршруту бажано забезпечити максимально можливу інформативність подорожі, тобто охопити якнайбільше об’єктів показу задля задоволення пізнавальної мети. Такий варіант отримав назву "задача комівояжера";

5) оптимізація маршруту полягає у встановлені ряду об’єктивних та суб’єктивних обмежень. Об’єктивні обмеження по напрямку пізнавальний туризм є незначним, оскільки займає в сегменті туристичних напрямків 37,5 %, а суб’єктивні визначаються можливостями туроператора. Обмеження визначаються перш за все цільовим споживчим сегментом (вік, життєвий цикл сім’ї, стиль та рівень життя тощо). Так, при знчному потоці в туристичну фірму "Супутник-України" людей зрілого віку, нестабільному заробітку сім’ї виникають обмеження щодо продажу та реалізації туру.

Процес розробки туристського продукту і впровадження його в практику включає чотири етапи;

1) дослідження;

2) експеримент;

3) навчання кадрів;

4) реклама і реалізації.

Етапи процесу підготовки, реалізації та проведення туристичного оператора "Супутник України" :

  1. Укладення угод з постачальниками послуг:

- транспортною компанією( автобусною компанією Sena tour, яка має всі відповідні дозволи на перетин кордону з країнами Шенгену, заключається договір на користування їхніми послугами кожної неділі з вівторка по суботу( 5 екскурсійних днів));

- готелями та іншими засобами розміщення по маршруту ( вибір та складення договорів з 3* готелями Du Rhone, De la Paix ,Chandelier).

- екскурсійними бюро по маршруту (зв'язок безпосередньо представниками зупинок місць по маршруту, з визначенням часу, місця та ін. організаційних питань, так наприклад, уточнення часу свого прибуття на паром Сільвія Джем, переїзд на якому здійснюється на 3 –й день подорожі із міста Турка в Капельшер о 18.30 );

- страховою компанією ( "Універсальна" від нещасного випадку на суму $15000, яка є сервісною).

Заходи: підписання договорів.

  1. Укладання договорів з реалі заторами послуг:

- фірмами тур агентами та фізичними особами ( підписання контрактів( Додаток 3)).

3. Інформаційно-методичне та рекламне забезпечення туру:

- підготовка програми туру;

- підготовка та розповсюдження рекламного матеріалу ( доведення до тур агентів необхідної інформації по туру та прийом замовлень на обслуговування).

4. Реалізація путівок та укладання договору на туристичне обслуговування ( реалізація путівок; контроль за своєчасною оплатою послуг та виплатою тур агентам комісійних у розмірі від 5-8 %) (

5. Бронювання туристичного обслуговування:

- бронювання готельних, туристичних, екскурсійних та інших послуг( послуги – паром "Сільвія Джем" в обидві сторони, готель 3* в Стокгольмі паром Хельсінборг-Ельсінор зі Стокгольму в Копенгаген, 3* готель в Копенгагені);

- замовлення автотранспортних квитків - в АТП ( підготування листі замовлень, за бронювання квитків).

6. Оплата послуг постачальників послуг: закладів розміщення, харчування туристів, транспортних компаній та ін.( підготовка рахунків та документи банку для оплати послуг). Оплата здійснюється в онлайн режимі, що значно спрощує роботу, час та надійність переказів грошових до всіх відповідних закладів ( а це 3* готель з одноразовим харчуванням, вечір, харчування під час зупинок в містах Кепельшер, Турку, Стокгольм, Копенгаген при оглядовій екскурсії по містах в обідній час є оплачене, на паромох харчування входить в вартість путівки, але напої не входять, всі напої є екстра).

7. Забезпечення туристів проїзними документами( підготовка бланку та оформлення проїздних документів – відкриття Шенгенської візи, підтвердження від батьків при перетині їх неповнолітньої дитини).

8. Оформлення страхових полісів в страховій компанії "Універсальна" від нещасних випадків на суму $15000 ( підготування бланків страхових полісів та повідомлення про це страхової компанії).

9. Підготовка та призначення кадрів на маршрут:

- призначення керівника туристичної групи та ознайомлення його з маршрутом (ФІнляндІя – ШвецІя – ДанІя). Потрібний наказ директора про призначення керівника туристичної групи, проведення з ним інструктажу.

10. оформлення документів на виїзд:

- підготовка списку груп туристів та комплект документів, необхідних для проходження митного та прикордонного контролю;

- оформлення проїздних документів ( в компаній "Супутник України" потрібно надрукувати списки груп двома мовами( українською та англійською) та підготувати комплект документів для проходження митного та прикордонного контролю).

11. Підготовка путівок ( виписка ваучерів на кожного туриста чи групу туристів).

12. Оформлення паспортно-візових формальностей:

- оформлення паспортів в УПР та МР ГУВС України на виїзд;

- оформлення віз країн відвідування у посольстві чи консульстві ( оформлення необхідних документів та вимог УПР та МР ГУВС України;

14. Контроль за дотриманням умов та якості обслуговування:

- контроль та дотримання умов та якості обслуговування;

- збір відгуків туристів про умови та якість обслуговування( звіт керівника групи щодо проведення маршруту, відгуки туристів, чи застосування анкетного опитування при відїзді в аеропорт на зворотньому шляху, що спостерігається в багатьоз туроператорів, таких як Тез тур, Тур тез, Анекс, Одеон).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]