Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
133_Ivanov_55.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
3.28 Mб
Скачать

3.2. Обсяг газети

Від формату газети, її полоси і кількості полос номера залежить обсяг газети. Чим більший формат, тим більше матеріалів можна вмі­щувати в одному номері. Так, на полосі формату А 2 у верстці на 8 колонок висотою 180 петитних рядків і шириною 2 72 квадрата (28 петитних літер у рядку) вміщується 1440 рядків, або 40 320 літер. На полосі формату А 3 у верстці на 6 колонок висотою 126 петитних рядків і шириною 2 У4 квадрата (25 літер петиту літературної гарні­тури у рядку) вміщується 756 рядків, або 18 900 петитних літер.

Традиційно обсяг газети вимірюється у сторінках, але цей показ­ник реальний лише для газет однакового формату. Тому частіше обсяг газет вказується у друкованих аркушах, які відповідають двом полосам формату А 2.

Обсяг номера і матеріалів, що публікуються в ньому, зростає зі збільшенням кількості його сторінок. Так, у газеті, що виходить на полосах формату А 3, більшість матеріалів невеликі за розміром — інакше у номері важко висвітлити різні теми, що цікавлять чи­тачів, тут достатньо вмістити 1—2 статті по 150—200 рядків. Од­нак у чотириполосній газеті того ж формату можна надрукувати 4—5 великих виступів. Від кількості сторінок залежить не тільки загальний обсяг публікацій, а й їх розміщення в номері. Наприк­лад, у чотиристорінковій газеті основні розділи буде розміщено інак­ше, ніж у двосторінковій.

Крім того, кількість сторінок газети обумовлює особливості її ілюстрування: кількість ілюстрацій, їхні розмір і характер. На­приклад, у малоформатній і малосторінковій газеті вміщують мінімальне число ілюстрацій. Основна площа тут відводиться для текстів і складні види ілюстрацій застосовуються рідко.

Кількість сторінок у номері газети залежить від її типу й формату.

У світовій пресі дедалі чіткіше визначається тенденція до збіль­шення обсягу газет — аж до кількохсот сторінок. Не випадково великі за обсягом західні газети поділяються на невеличкі секції — "Новини", "Бізнес і фінанси", "Спорт" і т. д., аби читач міг одразу ж вибрати тематичний блок, що його цікавить.

Тенденція до збільшення обсягу газет спостерігається і в нашій країні. До речі, на думку болгарських дослідників преси, мінімаль­ний обсяг щоденної газети має становити 6, а щотижневика — 9 сторінок (Георгиев Д. Структура на нечата и интензивният подход // Бьлгарски журналист. — 1982. — № 4. — С. 5).

Як кількість колонок на газетній полосі багато в чому визначає її план, верстку, так і кількість полос у номері обумовлює його пла­нування, зміст і оформлення. Чим більше полос у газеті, тим більше варіантів розміщення основних відділів і розділів номера — вільного розподілу по сторінках чи закріплення на постійному місці на тих самих полосах. Тому зараз, використовуючи взаємозалежність фор­матів наших газет, багато редакцій збільшили кількість полос у номері завдяки зменшенню його формату з А 2 на А 3. Це дає додаткові можливості для планування та оформлення газети. Важ­ливо зазначити, що загальна кількість паперу для друкування но­мера залишається незмінною.

До зменшення чи збільшення формату газети і кількості її полос вдаються й тоді, коли хочуть виділити якийсь номер, привернути до нього увагу читача. Це нерідко роблять у спеціальних — свят­кових, цільових, тематичних — номерах.

Можна навіть випустити один номер із полосами різного форма­ту. Це буває, наприклад, у разі публікації так званої газети у газеті. Намагаючись виокремити будь-який постійний розділ газети, ре­дакція може надрукувати його у вигляді декількох тематичних полос, які відрізняються форматом від постійного формату номера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]