Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ленцій (технологія спорудження редагов...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
38.84 Mб
Скачать

9.7 Деталі переходів

Для полегшення протягування трубопроводу через патрон, герметизації міжтрубного простору та для відведення газу на випадок аварії, перехід обладнують опорними пристроями, сальниками, витяжними свічками.

Опори. Всередині патрона трубопровід розміщують на повзункових або роликових опорах, які полегшують його протягування через патрон.

Опори виконуються дерев'яними або металевими. Дерев'яні опори виготовляють з бруса довжиною 3400÷5600 мм і встановлюють рівномірно по периметру труби від 8 до 12 штук (рис.9.21) та закріплюються стяжними хомутами з дроту.

1 – робоча труба; 2 – патрон; 3 – дерев’яні повзунки;

4 – стяжні хомути; 5 – гвинт з гайкою

Рисунок 9.21 – Конструкція дерев’яних опор трубопроводів

Металеві опори з прутків приварюють до патрона.

Складні повзункові опори з металу можуть бути діелектричними. Вони виготовляються у вигляді коритоподібної обойми, привареної до трубопроводу під кутом 45º, та текстолітової пластини з натягнутим на другий її кінець сталевим повзунком. Діелектричні опори служать для захисту трубопроводу від дії блукаючих струмів, що попадають на патрон.

Роликові опори виготовляються з радіальними (рис. 9.22) або горизонтальними роликами, що опираються на патрон.

1 ­ – робоча труба; 2 – верхня половина хомута; 3 – нижня половина хомута; 4 – болт з гайкою; 5 – ролик; 6 – кронштейн опори; 7 – вісь ролика; 8 – патрон

Рисунок 9.22 – Опора з радіальним розміщенням роликів

Ролики закріплюються в буксах роз'ємного хомута, що стягується на трубопроводі стяжними болтами. Ролики розміщуються рід кутом 45º до вертикальної вісі патрона через 2,5 ÷ 3 м і застосовуються для трубопроводу діаметром 500÷1000 мм.

Сальники

Сальники закривають кільцевий простір між трубопроводом і патроном, щоб захистити від попадання в нього води, ґрунту і різних забруднень. Сальники встановлюють по кінцях патрона. Вони бувають рухомі, набивні, щитові з глиняним ущільненням і глухі. На газопроводах застосовуються піджимні сальники (рис.9.23), що складаються з фланця 3, привареного до кінця патрона 4 (дно фланця), нерухомого натяжного кільця 5 з привареним до нього болтами, нажимного кільця 6 зі скосом фланця 7 і сальникової набивки.

1 – робоча труба; 2 – ізоляція; 3 – дно сальника; 4 – патрон; 5 – натяжне кільце; 6 – нажимне кільце; 7 – фланець; 8 ­ – сальникова набивка; 9 – болт з гайкою

Рисунок 9.23 – Рухомий сальник для патронів газопроводів

Ущільнення забезпечується нажиманням кільця зі скосом на сальникову набивку, що являє собою пенькову линву, просочений бітумною мастикою або кам’яновугільною смолою.

На нафтопродуктопроводах сальники виконуються з двох круглих дерев'яних щитів, що встановлюються в середині патрона на кінцях.

Простір на кожному кінці патрона, обведений щитами на довжині 200-500 мм, щільно забивається м’якою, жирною глиною. Замість глини можна використовувати пенькову просмолену линву без усяких додаткових пристроїв.

Витяжні свічки

Витяжні свічки встановлюють на газопроводах для відведення газу у випадку аварії. Вони виготовляються із сталевих труб діаметром 50:150 мм і висотою 3-18 м в залежності від типу, категорії і профілю дороги.

Свіча у вертикальному положенні закріплюється на бетонному фундаменті , що доставляється до місця установки у готовому вигляді разом з анкерними болтами для закріплення свічі.

Свічі встановлюють на віддалі 2,5 м від вісі газопроводу і на віддалі не менше 40 м від крайнього шляху магістральної залізної дороги і не менше 35 м від промислової залізної дороги.

Газопровід з’єднується з витяжною свічою відвідною трубою діаметром, що дорівнює діаметру останньої секції свічі.