Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ленцій (технологія спорудження редагов...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
38.84 Mб
Скачать

1.2 Задачі вивчення дисципліни

Вивчення курсу «Технологія спорудження трубопроводів» дозволяє розглянути основні наукові та методичні підходи до вирішення основних задач:

– обґрунтування, на основі самостійного виконання технологічних розрахунків трубопроводів, конструктивних схем спорудження в залежності від призначення трубопроводу, характеристик природно-кліматичних та інженерно-геологічних умов районів будівництва;

– розроблення математичних моделей з розрахунку напружено-деформованого стану трубопроводу при його укладанні у проектне положення, вибір оптимальних схем виконання технологічних операцій;

– розроблення технологічного процесу спорудження трубопроводів за заданими конструктивними схемами, оформлення графічного матеріалу, заходів з техніки безпеки та охорони дозвілля.

1.3 Рекомендації до вивчення дисципліни

Курс дисципліни «Технологія спорудження трубопроводів» основний на принципах будівельної механіки, теорії міцності, механіки ґрунтів та механіки матеріалів. Тому дана дисципліна вивчається у тісному зв’язку з іншими дисциплінами: теоретична механіка, механіка ґрунтів, матеріалознавство, опір матеріалів, фізика, хімія, основи проектування та спорудження трубопроводів.

Студенти повинні освоїти методи розрахунку навантажень та впливів, що діють на трубопровід в залежності від конструктивної схеми спорудження та інженерно-геологічних та погодно-кліматичних умов будівництва, самостійно аналізувати та вибирати конструктивну схему спорудження трубопроводу, розробляти технологічний процес виконання будівельно-монтажних робіт, забезпечивши будівництво необхідною технікою та матеріалами, знати новітні технології в галузі трубопровідного будівництва, вміти їх використати стосовно конкретних умов спорудження трубопроводів, враховуючи вимоги техніки безпеки та охорони довкілля. Оволодіти вимогами нормативних документів та стандартів на проектування, виконання окремих видів робіт, організацію спорудження трубопроводів, а також основами комп’ютерного моделювання та інженерної графіки.

2 Витяг з робочої програми

2.1 Зміст лекційного курсу

Теми і зміст лекційних занять наведені в табл. 2.1

Таблиця 2.1 − Теми і зміст лекцій

Тиж-день

теми

Тема лекції, її зміст

Обсяг годин

Літе-рату-ра

ДФН

ЗФН

1

1

Вступ. Технологія спорудження трубопроводів у нормальних умовах. Зміст, мета і задачі вивчення дисципліни, рекомендована навчальна і довідкова література. Значення дисципліни у підготовці спеціалістів за фахом «Технологія та устаткування зварювання».

2

0,5

1, 5, 9

2, 3

2

Інженерна підготовка траси. Розроблення і закріплення траси. Розроблення будівельної смуги. Планування будівельної смуги. Спорудження вздовж трасових та тимчасових доріг.

4

0,5

1, 5, 9,10

4, 5, 6

3

Транспортні роботи при спорудженні магістральних трубопроводів. Транспортна схема, транспортний процес і його основні елементи. Визначення необхідної кількості транспортних засобів. Транспортування труб, секцій, будівельних матеріалів.

6

0,5

1, 4, 5

Продовження таблиці 2.1

Тиж-день

теми

Тема лекції, її зміст

Обсяг годин

Літе-рату-ра

ДФН

ЗФН

7, 8

4

Земляні роботи при спорудженні магістральних трубопроводів. Характеристика земляних робіт. Характеристика ґрунтів. Способи розроблення траншей. Буро-вибухові роботи. Розрахунок об’єму земляних робіт.

4

0,5

1, 4, 5, 9

10, 11, 12

5

Ізоляційно-укладальні роботи. Способи очищення поверхні труб. Захисні покриття і вимоги до них. Конструкція ізоляційних покриттів. Способи виконання ізоляційно-укладальних робіт

6

2

1, 4, 5, 10

12, 13, 14, 15

5

Розрахунок ізоляційно-укладальної колони на навантаження у вертикальній та горизонтальній площинах. Підбір трубоукладачів. Роздільний спосіб виконання ізоляційно-укладальних робіт. Контроль якості виконання ізоляційно-укладальних робіт.

8

1,0

4, 5

16

6

Криволінійні ділянки трубопроводів. Повороти трубопроводів у вертикальній і горизонтальній площинах. Вимушений згин труб. Круто загнуті підводи. Монтаж трубопроводів на поворотах у вертикальній і горизонтальній площині. Монтаж криволінійних ділянок з гнутих вставок.

6

1,0

1, 5

Всього у VII

36

6

1, 2, 3

1

Спорудження підводних переходів. Класифікація підводних переходів. Підготовчі роботи. Методи розроблення підводних і берегових траншей. Технологія укладання підводних переходів

6

1,0

1, 3, 5

Закінчення таблиці 2.1

Тиж-день

теми

Тема лекції, її зміст

Обсяг годин

Літе-рату-ра

ДФН

ЗФН

4, 5, 6

1

Укладання підводних трубопроводів вільним зануренням з поверхні води. Особливості спорудження трубопроводів у зимовий період і при великих швидкостях течії. Засипання підводних трубопроводів. Технологічні розрахунки підводних трубопроводів.

6

1,0

1, 3, 5

7, 8, 9

2

Надземна прокладка трубопроводів. Системи, що застосовуються для прокладання надземних трубопроводів. Надземні трубопроводи з компенсаторами. Розрахункові положення.

4

1,0

2, 3

9, 10

Консольні системи переходів з компенсаторами, багато прогінні системи. Прямолінійна прокладка без компенсаторів. Підсилення балкових переходів.

6

1,0

2, 8

10, 11

Надземна прокладка по самокомпенсуючих контурах. Висячі системи переходів. Деталі конструкцій висячих переходів.

4

0,5

2, 8

12

Аркові переходи. Розрахунок арок. Опора для надземного прокладання трубопроводів

3

0,5

1, 2

13

Переходи через залізні та автомобільні дороги. Відкритий та без траншейний способи прокладання. Конструкція і деталі переходів. Технологія виконання робіт при без траншейному прокладанні трубопроводів. Розрахункові положення трубопроводів під залізними та автомобільними дорогами.

3

1,0

1, 3, 4

Всього:

32

6