Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ленцій (технологія спорудження редагов...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
38.84 Mб
Скачать

9 Підземні переходи трубопроводів під дорогами

та іншими штучними перешкодами . . . . . . . . . . . . . . . . 303

9.1 Характеристика штучних перешкод . . . . . . . . . . . . . . . . . 303

9.2 Конструкції переходів. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 304

9.2.1 Переходи під залізними дорогами . . . . . . . . . . . . . . . . . 304

9.2.2 Перехід під автомобільною дорогою. . . . . . . . . . . . . . . 305

9.3 Технологія спорудження переходів . . . . . . . . . . . . . . . . . . 307

9.4 Розрахунок потужності при горизонтальному бурінні . . 321

9.5 Віброудари буріння . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 323

9.5.1 Проходка вібробуріння . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 323

9.6 Розрахунок на міцність захисного футляра кожуха) . . 327

9.7 Деталі переходів . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 334

Контрольні запитання . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 337

ВСТУП

Паливно-енергетичний комплекс є важливою частиною реального сектора економіки України. Він відіграє ключову роль не тільки в енергозабезпеченні країни, але і в формуванні доходів державного бюджету. Паливно-енергетичний комплекс (ПЕК) забезпечує значну частину всіх доходів консолідованого бюджету і біля 20 % промислового виробництва країни. На його долю приходиться 25 % експортних валютних поступлень. Від того, на скільки успішно функціонує ПЕК країни, у значній мірі залежить економічна, енергетична і національна безпека України.

Велику роль у паливно-енергетичній безпеці країни відіграє трубопровідний транспорт рідких і газоподібних вуглеводнів, без яких неможливе життєзабезпечення населення і нормальне функціонування народногосподарського комплексу.

Трубопровідний транспорт – складна технічна система (СТС) з потужним енергетичним потенціалом. До неї входять установки підготовки газу, нафти до далекого транспортування, промислові, магістральні і розподільчі трубопроводи, компресорні і насосні станції, резервуарні парки, підземні сховища, морські термінали. Загальна протяжність магістральних, промислових і розподільчих трубопроводів складає більше 1 млн. км.

Трубопровідні магістралі за вантажооборотом займає друге місце після залізничних доріг. Велика протяжність магістральних трубопроводів, віддаленість найбільш перспективних районів видобутку нафти і газу тягне за собою великий розхід металу. У зв’язку з цим велике значення набуває економія металу внаслідок зростання діаметра трубопроводів і їх пропускної здатності, зниження товщини стінки, а також за рахунок підвищення міцнісних характеристик металу, що викликає необхідність розроблення принципово нових конструктивних рішень, які забезпечують надійну експлуатацію трубопровідних систем при мінімальних затратах металу.

Збільшення діаметрів трубопроводів викликає якісні зміни параметрів навантаження від температури, тиску і інших факторів. Велика жорсткість труб не дозволяє укладати їх по рельєфу місцевості і різко збільшує об’єми земляних робіт та надземного прокладання трубопроводів. Необхідність надземного прокладання трубопроводів на значні віддалі викликана також складними ґрунтовими умовами північних трас трубопроводів.

Використання нових високоміцних сталей з границею міцності 600-700 МПа дають можливість зменшити розхід металу на 10-15 % і скоротити відповідно капіталовкладення.

В останні роки для спорудження магістральних трубопроводів поряд зі сталевими находять застосування труби з полімерних матеріалів. Особливо перспективними є труби із склопластиків, а для міських трубопровідних сіток – поліетиленові, поліхлорвінілові та інші.

Застосування пластмасових труб призведе до серйозних змін в технології спорудження магістральних трубопроводів. Завдяки меншій вазі пластмасових труб у порівнянні зі сталевими значно полегшаться навантажувально-розвантажувальні, транспортні, монтажно-укладальні і інші операції. Будуть встановлені нові конструкції з’єднання труб в нитку, а також створюватися нові способи і проектуватися нове обладнання для зварювання труб і для монтажно-укладальних робіт. Висока корозійна стійкість і діелектричні властивості пластмасових труб дозволять відмовитися від нанесення на труби ізоляційного покриття. Непотрібні стануть і електричні методи захисту трубопроводів від блукаючих струмів.

Внаслідок перебудови технології спорудження магістральних трубопроводів скоротять терміни їх спорудження, збільшиться пропускна здатність пластмасових труб завдяки їх високій гладкості стінок і підвищиться експлуатаційна стійкість трубопроводів.