Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ленцій (технологія спорудження редагов...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
38.84 Mб
Скачать

3.2 Розроблення і закріплення траси

На основі проектних рішень (плану та профілю траси) до початку роботи по спорудженню трубопроводів проводиться розбивка траси знаками її закріплення. Як правило, такими знаками являються репери, що закріплюють висотні відмітки на границях природних чи штучних перешкод, поворотні знаки, позначають точки повороту трубопроводу в плані. Їх розміщують за межами смуги будівництва з урахуванням того, що по вісі трубопроводу будуть виконуватися будівельні роботи. При цьому особливо виділяють знаки, що позначають перетин траси з існуючими підземними комунікаціями (трубопроводами, кабелями зв’язку, силовими кабелями ліній електропередач і т. д.)

Після закріплення траси на місцевості, чи одночасно з нею, проводиться розбивка робіт на трасі.

При прокладанні трубопроводу по рівнинній місцевості розбивка робіт зводиться до розбивки вісі трубопроводу. Для цього на прямих ділянках траси через 30-50 м, а на кривих не рідше ніж через 10 м виставляються добре видимі колики, що служать вказівниками для екскаваторів при копанні траншеї.

На прямих ділянках розбивні кілки виставляються між кутовими або закріплюючими (встановлюються під час пошуків у межах видимості) стовпами на око, без яких не-будь промірів за ними. Розбивка кривих ділянок проводиться за правилами геодезії.

3.2.1 Підготовка траси

До початку основних робіт із спорудження трубопроводів на будівельній смузі виконують рід підготовчих робіт: відновлення траси і розбивку робіт; розчищення і підготовку будівельної смуги (рубку лісу і корчування пнів, прибирання валунів); облаштування тимчасових доріг і проїздів , спорудження полиць.

1 ­– траншеє засипач; 2 – лінія зв’язку; 3 – відвал ґрунту;

4 – берма; 5 – трубопровід; 6– трубоукладач; 7– транспорт

Рисунок 3.1 – Розміщення механізмів на будівельній смузі з траншеєю з вертикальними стінками

1 ­– вісь діючого трубопроводу; 2 – відвал ґрунту; 3 – лінія зв’язку; 4 – стрілка траншеє засипача; 5 – трубопровід, що будується; 6– трубоукладач; 7– транспорт

Рисунок 3.2 – Розміщення механізмів на будівельній смузі з траншеєю і відкосами

3.2.2 Розчистка смуги від лісу та викорчовування пнів

У місцевості з ґрунтами, що не мають на своїй поверхні валунів, підготовка смуги будівництва зводиться до вирівнювання мікрорельєфу для забезпечення більш плавного профілю для траншеї і створення нормальних умов роботи землекопальних, транспортних та інших машин.

В залісненій місцевості підготовка смуги будівництва починається з вирубування лісу і викорчовування пнів. Ліс вирубують по всій смузі відводу траси, а пні викорчовують на смузі шириною, що забезпечить нормальну роботу земле копальних машин та трубоукладачів. На решті смуги відводу пні зрізують на рівні землі. При проходженні смуги відводу через ліси Державного фонду, до зрубування лісу приступають після отримання дозволу на вирубування. Для зрубування дрібних дерев та кущів застосовують бульдозери або спеціальні машини – кущорізи типу Д-174, Д-514А і викорчовувачі-збирачі (Д-210А, КБГ-100). У складних умовах і при великій щільності лісу пні викорчовують вибуховим способом. В залежності від кореневої системи пня заряд розміщують по різному: при розгалуженні кореневої системи – під центром пня, а при наявності центрального кореня щільно до нього (рис. 3.3).

а – розміщення заряду під пнем з розгалуженими коренями; б– розміщення заряду під пнем з вертикальними коренями; 1–шпур; 2– капсуль; 3– вибухова речовина; 4 – запальний шнур

Рисунок 3.3 – Корчування пнів вибуховим способом

Для підриву заряду використовують електродетонатори і переносні електричні вибухові машини.

Величина кожного заряду розраховується відповідно до породи дерева та діаметра пня, виміряного від кореневої шийки на На рівнинних ділянках траси з щільною стійкою ґрунтовою основою викорчовування пнів можна проводити викорчовувальними машинами або бульдозерами.

Технологічна послідовність корчування пнів машинним способом може бути подана наступним способом (рис.3.4).

а­ – установка відвалу на висоті 10 см від землі; б – викорчування пня при поступальному русі трактора; в – відхід трактора на 4 м і заглиблення ножа на 15-20 см в землю; г – видалення пня при поступальному русі трактора і одночасному підйомі відвалу; д– відхід трактора

Рисунок 3.4 – Корчування пнів машинним способом

Викорчувані пні і залишки зрубаних дерев та кущів збирають в купи на спеціально відведених ділянках, та після прийняття заходів з протипожежної безпеки – спалюють.