Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ленцій (технологія спорудження редагов...doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
38.84 Mб
Скачать

7.1.7 Розробка підводних траншей екскаватором

При глибині водойми до 2-3 м та незначній її ширині (до 200 м) при спорудженні підводних траншей можна використовувати екскаватор, встановлений на барні або на понтоні відповідної вантажопідйомності. Екскаватор надійно закріплюють на понтоні, який переміщують у створі за допомогою якорів. При ширині русла до 150 м, роботу проводять від одного берега до іншого, при цьому троси від якорів закріплюють безпосередньо на берегах, що дозволяє розробляти траншеї без перекидання якорів.

На понтоні розміщують 4-5 лебідок, до яких закріплюють троси від якорів. Екскаватор обслуговує не менше двох робітників, зайнятих переміщенням понтонів, при умові, що при транспортуванні та встановленні якорів приймає участь і команда екскаватора. Для транспортування якорів до місця встановлення необхідна шлюпка вантажопідйомністю 1-2 т.

При глибині водойми до 1 – 1,5 м і ширині до 100 м можлива розробка підводних траншей екскаватором зі спеціальних земляних дамб. Дамби насипають бульдозером з берега або підсипають ґрунт самоскидами. Ширина дамби по верху складає 4 – 5 м. Кращим матеріалом для дамби є гравійний ґрунт. Верхня площадка дамби з гравійних ґрунтів повинна бути вища рівня води на 0,5 м, а при суглинках – на 1,2 – 1,5 м.

Розробка траншеї екскаватором, обладнаним драглайном, виконують від кінця дамби до берега (рис. 7.6 ).

Рисунок 7.6 – Схема розробки траншеї екскаватором

При складанні технологічної схеми робіт серйозна увага повинна бути приділена гідравліці річкового русла при розробці підводних траншей. При звуженні русла річки дамбою швидкість течії в основному потоці зростає і може досягти таких значень, при яких може відбуватися розмив русла і самої дамби. Встановлено, що при швидкостях течії менше 0,25 м/с русла або відсипні дамби при любих, навіть мало зернистих ґрунтах, не розмиваються.

У табл. 7.3 наведені дані про розмиваючі швидкості в залежності від діаметра частинок ґрунту.

Таблиця 7.3 – Розмиваючі швидкості

Середній діаметр частин, мм

Розмиваючі швидкості, м/с

Середній діаметр частин, мм

Розмиваючі швидкості, м/с

1

0,45

10

0,83

2

0,50

15

0,86

3

0,60

20

0,90

4

0,70

30

1,04

5

0,76

7.1.8 Розробка траншеї скреперною установкою

На практиці широке застосування знаходить розробка підводних траншей скреперами. Простота способу і відсутність у деяких випадках мобільної техніки для підводних робіт обумовлюють широке використання канатно-скреперних установок.

Все обладнання скреперної установки транспортують на автомобілі з причепом, що дозволяє доставляти її в будь-яке місце. Схема роботи скрепера наведена на рис. 7.7

1 – гвинтовий якір; 2 – автомобіль з обладнанням; 3 – кабель; 4, 7 – канати; 5 – підвіски для кабелю; 6 – скрепер; 8 – блок

Рисунок 7.7 – Схема розробки траншеї скрепером

На одному березі встановлюють і закріплюють автомобіль 2 з тяговою лебідкою і електрокабельним барабаном. За допомогою каната 4 і 7 переміщують скрепер по вісі траншеї, що розробляється. При цьому прямий і зворотній ходи скрепера є робочими. Товщина шару, що зрізується за один прохід складає 5 - 20 мм.