Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мев шпори.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
718.34 Кб
Скачать

6.Поняття та міжнародна мобільність чинників виробництва. Причини, які на неї впливають.

Практично всі чинники виробництва володіють міжнародною мобільністю, тобто можуть вільно переміщуватися з країни в країну. Ступінь мобільності залежить від функціонального типу, до якого відноситься кожний конкретний чинник.

За походженням фактори виробництва діляться на: основні — ті, що дісталися країні від природи або стали результатом тривалого історичного розвитку , розвинені — ті, що придбані країною в результаті інтенсивних пошуків і капіталовкладень По ступеню спеціалізації фактори виробництва діляться на: загальні — ті, які можна застосовувати в різних галузях для створення різноманітної продукції • спеціалізовані — ті, які можна застосовувати для випуску тільки в одній галузі або для створення однієї або дуже вузької групи продукції Розвинені фактори мають тенденцію бити спеціалізованими, тоді як основні — загальними. Основні фактори звичайно характеризуються низькою міжнародною мобільністю. Розвинені фактори, навпаки, володіють великою здібністю до міжнародної мобільності. Головна мета створення нових технології — прорив з виробленою на їх основі продукцією на світовій ринок і придушення конкурентів. Загальні фактори звичайно відрізняються високою міжнародною мобільнішою в порівнянні із спеціалізованими. це засновано на універсальності їх застосування до широти номенклатури продукції, яку можна виробити з їх допомогою. Спеціалізовані фактори характеризуються меншою міжнародною мобільністю або її повною відсутністю. МРЧВ є основною ек. Категорією, що визначає сутність МЕВ, базується на діалектичному процесі розподілу окремих виробництв між різними країнами світу (спеціалізація) та їх подальшому об’єднанні для виробництва кінцевого продукту (глобалізація).Основні чинники виробництва:-земля – рента.-капітал – інвестування банки %,-труд – зарплата,-технології – роялті.В різних країнах світу ціна на чинники виробництва є різною. Тому вони прагнуть так само як і товари переміщуватись туди, де на них існує більш висока ціна.МРФВ – зосередження окремих факторів виробництва окремих країнах, що є передумовою виробництва ними відповідних товарів та послуг.

Всі чинники вир-ва мають ту чи іншу ступінь міжнародної мобільності. Вона залежить від того, до якого функціонального типу відносяться чинники вир-ва.

На між нар мобільність чинників вир-ва також може впливати політика держ регулювання, коли держава певним чином обмежує ряд чинників вир-ва або забороняючи їх вивезення з країни або – їх ввезеня в країну.

Для того, щоб обійти різноманітні обмеження, пов’язані з рухом вир-ва, провідні компанії світу переміщують не чинники вир-ва, а вир-во безпосередньо до чинників вир-ва.

7.Основні чинники та показники участі країн в міжнародному розподілі праці.

МПП — це найвищий ступінь розвитку суспільно-територіального поділу праці між країнами, основою якого є економічно вигідна спеціалізація окремих країн і обмін випущеною продукцією визначеної кількості та якості. Основні чинники, що визначають участь країн у МРП є:-обсяг внутр. ринку країни – суттєвий за обсягом внутр ринок країни, з одного боку зменшує потребу до участі країни у МПР, тому що вона (країна) може знайти всі необхідні ресурси , товари на цьому ринку, а з іншого боку, розвинутий , диверсифікований ринок сприяє тому, що попит на цьому ринку є дуже різноманітним і для його задоволення країні необхідно здійснювати зовнішньо-торгівелні операції таким чином.-рівень економ розвитку країни – чим він нижчий, тим більше буде потреба до участі країни у МПР, а з іншого боку високий рівень економ розвитку створює більш можливості до участі країни у МРП. -забезпеченість країни природними ресурсами – низький або високий ступінь забезпеченості одним моноресурсом спонукає країну до участі у МРП. -питома вага в структурі економіки країни базових галузей – висока знижує можливості до участі країн у МРП. Прояв цих Чв не э абсолютним і на них можуть впливати інші фактори: держ.регулювання, рівень нац.. конкурентоспроможності країни. Основні показники:А) участь країн у МРП з урахуванням експортно-імпортних операцій: - експортна квота (ЕХ/ВВП) - коефіцієнт випередження темпами зростання (зменшення) експорту, темпів зростання (зменшення) ВВП/якщо ЕХ зростає більше ніж ВВП, то країна йде вперед в своєму розитку/-імпортна квота (І/ВВП) - коефіцієнт випередження темпами зростання (зменшення) імпорту, темпів зростання (зменшення) ВВП,-зовнішньо-торгівельна квота.Б) місце міжнародного регіону в системі зовнішньо-економ зв’язків країни з урахуванням експортно-імпортних операцій /мета-розглянути, в яких регіонах країна працює більш активно/:-частка експорту країни у відповідний між народний регіон в загальному її експорті - коефіцієнт випередження темпами зростання (зменшення) експорту країни у відповідний між нар регіон темпів зростання (зменшення) загального експорту країни;-частина експорту країни в конкретному економ регіоні в загал експорті країн цього регіону – коефіцієнт випередження темпами експорту країни в конкретному між нар регіоні темпів зростання ( зменшення) загального експорту країни цього регіону.