Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мев шпори.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
718.34 Кб
Скачать

19.Теорія співвідношення чинників виробництва у міжнародній торгівлі. Її сильні та слабкі сторони. Парадокс Леонт’єва.

Теорія співвідношення чинників виробництва(Хекшера-Оліна).Гол.ідея – країни спеціалізуються на виробництві та експорті тих товарів, то яким вони мають надлишок чинників вир-ва і імпортують ті, товари, по яким існує дефіцит чинників вир-ва.Торгівля товарами може заміщуватись торгівлею чинниками виробництва внаслідок чого відбувається поступове вирівнювання факторних цін між країнами.Країни можуть експорт виготовлені товари з використ надлишкових чиників вир-ва і можуть експортувати безпосередньо самі ЧВ, тобто існує можливість заміни ЕХ товарів ЕХ ЧВ. Внаслідок розвитку м\торгівлі товарам та ЧВ в світі відбув вирів-ня т. зв. факторних цін.Значення теорії в тому, що вона пояснює, чому і як відбувається як рух товарів між країнами, так і і рух факторів вир-ва між країнами. Вона показала, що міжн. торгівля буде найбільш ефективною між країнами, що мають різну структуру економіки і різну забезпеченість факторами вир-ва.В цьому випадку країни найбільш ефективно використовують надлишкові фактори вир-ва. Парадокс Леонтьєва.Леонтьєв дослідив американську ек-ку і зовнішню торгівлю після 2 світ.війни на основі теорії Хекшера-Оліна. В результаті був отриманий наступний висновок: експорт США є трудомістким, а імпорт США є капіталомістким. Це ввійшло в повне протиріччя з теорією Хекшера-Оліна, бо в США ніколи не було надлишка трудових ресурсів, а навпаки в США був надлишок капіталу.Рішення було знайдено, коли Леонтьєв дослідив структуру, складові амер. Експорту та імпорту.Експорт був трудомістким за рахунок того, що США експортували товари, пов’язані з новітніми технологіями яких використовується високотехнологічна праця.А імпорт був капіталомістким, бо в США імпортували ситровину, яка є надзвичайно капіталомістким товаром.Тому основним висновком теорії Леонтьєва було те, що чинники виробництва не є однорідними і використовуючи теорію Хедера-Оліна повинно це враховувати. Чв вир-ва відрізн між соболю \роб сила відрізн за рівнем кваліфікації, капітал-за структурою\ Прир ресурси є надзвичайно капіталомісткими і ЕХ цих країн може бути капіталомістким, хоча надлишку К тут може не бути. На зовнішньо торг діяльність також впоив заходи зовн-торг політики, в результаті якої країни можуть стиимулюватии або обмежувати розвиток певних галузей.Парадок Леонтьєва доказав, що не можна використовувати т Хекшера-Олліна без певних коригувань.

20.Основні положеннятеорії конкуренції та теорії життєвого циклу.

Теорія життєвого циклу

Пов’язана з теорією маркетингу. Виникла в 60-т роки ХХ ст.,коли виник сам маркетинг.Зміст маркетингу – виробляти те, що пройдається, а не продвати те, що виробляється.

1 2 3 4

1 - етап виведення на ринок товару;2 - етап зростання,3 – зрілості та насичення,4 – етап падіння.На 1 етапі товар характеризується високою трудомісткістю за рахунок використання висококваліфікованої праці. Виготовляється невеликими партіями в країнах, де він зявився,бо його купують покупці-новатори. Конкуренція майже відсутня. Ціни на товар ростуть. Для товару характерна висока собівартість, ціна, недостатня відпрацьованість.На 2 етапі обсяги виробництва стрімко зростають, розширюються обсяги продажів товарів як на внутрішньому, так і на завн.ринках. Зявляються нові виробники, посилюється конкуренція. Товар з трудомісткого поступово перетворюється в капіталомісткий. Ціни поступово починають знижуватися і створюються умови для перенесення вир-ва в країни, що розвиваються. Поступово збільш якість т овару, зменш собівартість та ціна.3 етап – вир-во має високу ступінь стандартизації, якості,уніфікованості, що дозволяє в значній мірі розташувати вир-во в інших країнах світу, переважно в тих, що розвиваються, бо перший вир-к вже займ вир-вом інших видів товару. Зростає значення цінової конкуренції, бо рівень стандартизації та якості майже рівний, а кількість виробників велика.На останніх стадіях цього етапу починається нецінова конкуренція(сервісне обслуговування, дод. гарантії,дод.кредити на придбаня товару). 4 етап – вир-во здійснюється майже 100% в країнах, що розвиваються,а в разі потреби в цьому товарі в розвинених країнах ця потреба задовольняється за рахунок імпорту з цих країн. Але обсягти вир-ва спадають і вир-во або перепин або залиш на якомусь низькому рівні.Теорія конкуренції (теорія Портера).Конкурентоспроможність країн в міжнородному обміні визначається наступними складовими:1. Факторними умовами: конкурентоспроможність країни залежить від наявності необхідних ресерсів для виготовлення певних товарів(теорія Хекшера-Оліна) і ефективності їх використання. Є 2 шляхи вирішення проблеми з наявністю фактичних умов:1)екстенсивний2) інтенсивний2. Умовами попиту: Країни, створюючи товари для зовнішнього ринку повинні максимально враховувати особливості попиту на різних ринках, застосовувати маркетинг дослідження по вивч зовн ригку. На конкуренточспроможнвсть впливає також стан суміжних галузей, що здійсн ремонт, транспорт, зв'язок, банк послуги, консультац послуги.3. Стан та рівень розвитку обслуговуючих галузей є дуже впливовим з точки зору розвитку галузей, що є постачання сировини, матеріалів для основних галузей, що обслуговує, реалізує, забезпечує зв’язок, транспорт.4. стратегія фірм в конкретних ринкових умовах: головною вимогою є те, що стратегія була гнучою.5. державне регулювання: законодавство, правове регулювання, митне регулювання.