Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мев шпори.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
718.34 Кб
Скачать

4.Україна у міжнародних економічних стосунках. Сучасне положення та перспективи.

Наша держава займає геостратегічну роль в Центрально-Східній Європі. За досить короткий період часу, що пройшов з часу проголошення незалежності України в 1991 році, країна, завдяки активній участі у вирішенні загальноєвропейських проблем не тільки утвердилась на міжнародній арені, але й стала одним із регіональних лідерів. Україна - повноправний учасник таких міжнародних організацій і регіональних утворень як ООН, ОБСЄ. В Постанові Верховної Ради України Про "Основні напрямки зовнішньої політики України", прийнятою Верховною Радою України в 1993 році, підкреслюються, що перспективною метою української зовнішньої політики є членство у Європейських Співтовариствах, а також інших західноєвропейських або загальноєвропейських структурах. для прискорення темпів європейської інтеграції Україні необхідно продовжувати політичні, економічні і суспільні перетворення в державі. Серед найважливіших завдань, виділимо наступні:- забезпечення економічної і політичної стабільності країни;- зменшення показників безробіття та злочинності;- приділення більшої уваги захисту прав людини;- покращення інвестиційного клімату гармонізація чинного українського законодавств до стандартів ЄС;- створення ЗВТ між Україною та ЄС;- позбавлення українців від залишків радянської ідеології, яка наклала руйнівний відбиток їхній менталітет та формування європейської свідомості громадян України (одним із прикладів можуть слугувати Євроклуби України - рух за інтеграцію до ЄС);- відродження духовності, української культури і мови;- забезпечення широкої народної підтримки обраногo курсу. Однією з гол. проблем суч. нац. зак-ва є відсутн. в Укр. норм антидемп. регулюв. З розв. новітніх засобів комунік. на суч. ринку виникають все нові можлив. напр., торг. опер., що здійс-ся за допом. Internet. Впровадж. цієї нової форми торг. обміну вимагає певних змін нац. закон-ва та координ. в м/н масшт. торг. пол-ки Укр. На сучасному етапі національна економіка переживає велику кризу. Виходом з такого тяжкого становища може бути тільки найшвидший перехід до ринкової економіки разом з розширенням міжнародних економічних відносин . Україні потрібно більше розвивати свої міжнародні економічні відносини, тобто інтегруватися в світову господарську систему .Це може дати для нашої економіки:співробітництво з національними господарствами різних країн;ліквідацію бар’єрів у торгівлі між країнами ;зближення ринків;МЕВ повинні розвиватися за декількома принципами:поглиблення міжнародного поділу праці;розвиток продуктивних сил під впливом науково-технічного прогресу;розширення можливостей перевезень вантажів на далекі відстані;бурхливий розвиток комунікаційних можливостей ;створення міжнародних організацій;спільне вирішення глобальних проблем існування людства.

5.Міжнародний розподіл праці та чинників виробництва. Їх взаємозв’язок і економічні вигоди.

МРЧВ-є важливою економічною категорією що визначає сутність МЕВ. Всі країни включені в МПП. МПП став результатом багатовікового розвитку продуктивних сил, поглиблення національного поділу праці та залучення в систему світових господарських зв'язків нових національних виробництв. Основними чинниками є 1)труд-фізична та розумова діяльність людини; 2)капітал накопичений запас виробничих засобів у матеріальній фінансовій і товарній формах; 3)земля; 4)технології-виробничі інформаційні підприємницькі здібності. Кожен чинник вир-ва має свою ціну. Постійно розвиваючись МПП набув певних тенденцій та особливостей:

  1. У світовому господарстві зберігається і навіть поглиблюється розрив між промислове розвинутими країнами і країнами, що розвиваються. Країни, що розвиваються, у світовому господарстві є, в основному, постачальниками сировини і споживачами готової продукції. Між розвинутими країнами та країнами, що розвиваються, швидкими темпами зростає внутрішньогалузевий обмін продукцією обробної промисловості. Збільшується виробництво працемістких, матеріаломістких, стандартизованих виробів на експорт для задоволення потреб насамперед промислове розвинутих країн2.Основним в МПП став внутрішньогалузевий поділ праці на основі предметної та технологічної спеціалізації.3. Внаслідок нерівномірності соціально-економічного розвитку продовжуються зміни в розстановці політичних і економічних сил в групі промислове розвинутих країн.4.Змінилася участь в МПП колишніх країн соціалістичного табору. 5. Постійно зростає роль ТНК у міжнародному економічному обміні та МПП. ТНК контролюють майже половину світового промислового виробництва та світової торгівлі.6. Посилюються інтеграційні процеси, інтернаціоналізація господарської діяльності. Серед чинників розвитку МПП треба відзначити:природно-географічні умови;технічний прогрес;соціально-економічні умови. Грандіозні економічні, політичні та соціальні процеси останніх десятиліть суттєво вплинули на МПП. Головним напрямком його розвитку стало розширення міжнародної спеціалізації і кооперування виробництва. Вони є формами МПП і виражають його суть. Розвиток МПП обумовлює необхідність підвищення продуктивності праці і зниження витрат виробництва. Реалізація переваг МПП забезпечує країні в процесі обміну отримання різниці між міжнародною і внутрішньою ціною експортованих товарів та послуг, а також економію внутрішніх витрат від скорочення національного виробництва внаслідок використання дешевого імпорту.Важливою передумовою розвитку МПП є міжнародний поділ інших факторів виробництва — землі, капіталу, технології /капітал – накопичений запас засобів вир-ва у товарній, грошов, вир формах; труд- розумова та фіз. діяльність людини по досягенню корисного результату. земля – все, що надано людині природою: корисні копалини. клімат. вода.; технології – наук. методи досягення вир. результатів/ Кожний ЧВ має свою ціну, що обумовлено їз м\рухом, бо він підкор тим же законам, що і рух товарі в і послуг. М\розподіл факторів вир-ва – зосередження фак.-рів в тих чи інших країнах, що склалося історично або є наслідком розвитку цих країн і є основою вир-ва певних товарів цих країн. Будь-яка країна виробляє той чи інший товар, якщо вона має такі фактори виробництва, які дають їй змогу виробляти цей товар з більшою ефективністю, ніж іншій. Земля, праця, капітал, технологія є однаково важливими факторами для виробництва будь-якого товару.