Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод указ по КР.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
125.95 Кб
Скачать

Державна митна служба України

Академія митної служби України

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

по підготовці та написанню

курсової роботи

з дисципліни

«Міжнародна економіка»

за напрямком

«Економіка і підприємництво»

Розглянуто і обговорено на засіданні кафедри

міжнародної економіки

Протокол №17 від „03”06.2010 р.

Дніпропетровськ

2010

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

по підготовці та написанню

курсової роботи

з дисципліни

«Міжнародна економіка»

за напрямком

«Економіка і підприємництво»

Укладач: кандидат економічних наук, доцент В.Є.Зайцев

ВСТУП

Процес інтеграції України у світові господарські зв'язки багато у чому залежить від кваліфікації і рівня підготовки спеціалістів з митної справи у сфері міжнародної та зовнішньоекономічної діяльності. Фахівці з даної спеціальності повинні мати глибокі теоретичні знання, уміло використовувати їх у своїй прак­тичній діяльності, робити правильні висновки при дослідженні проблем у сфері міжнародних економічних відносин України, знаходити опти­мальні шляхи їх вирішення.

Вивчення курсантами дисципліни "Міжнародна економіка", що є базовою з їх спеціальності буде сприяти виробленню у них професійних навичок, дасть змогу здобути відповідну кваліфікацію. У цьому напрямі одним із головних елементів у навчальному процесі є виконання курсової роботи з дисципліни "Міжнародна економіка".

Задача цих методичних вказівок – надати курсанту допомогу щодо грамотної організації праці над курсовою роботою та її оформлення відповідно до дїючих стандартів.

1. Загальні положення

Відповідно до навчального плану курсанти економічного факульте­ту спеціальності „Міжнародна економіка” виконують курсову роботу.

Виконання курсової роботи є одним з головних елементів навчаль­ного процесу у системі підготовки фахівця вищої кваліфікації і має важливе значення для вивчення курсу “Міжнародна економіка”. Мета курсової роботи – засвоїти та поглибити теоретичні знання, одержані курсантами в процесі вивчення дисципліни, виробити вміння активно застосовувати їх у практичному вирішенні питань з міжнародної економічної діяльності.

Курсова робота повинна бути написана на підставі глибокого дослідження нормативних документів, вивчення спеціальної літератури щодо об'єкта дослідження як вітчизняного, так і іноземного походження.

Ця форма навчальної роботи призначена для поглибленого теоретичного і практичного з’ясування і вивчення проблем, пов’язаних з міжнародними економічними відносинами. При цьому, одне з головних завдань, що стоїть перед курсантом, полягає у тому, щоб остаточно сформувати і закріпити навички аналітичної роботи, які закладені на попередніх лекційних та практичних заняттях з міжнародної економіки, заняттях з інших дисциплін. При написанні курсової роботи треба застосувати якомога більше прийомів з арсеналу аналітичного аналізу економічних явищ і процесів, тобто слід продемонструвати вміння:

- критично аналізувати ті наукові та літературні джерела, що присвячені конкретній проблемі, яка взята для дослідження в курсовій роботі;

- підбирати, групувати і аналізувати емпіричний матеріал, що відображає певне явище чи якийсь економічний процес;

- використовувати інформацію, яка наведена у статистичних щорічних виданнях, всесвітній комп’ютерній мережі „Інтернет”, періодичній пресі;

- розраховувати та застосовувати різноманітні коефіцієнти та відносні показники (відсотки, індекси, середні величини, середнє квадратичне відхилення і т.п.), що використовуються в статичній обробці фактичного матеріалу;

- виявляти певні закономірності та тенденції в розвитку економічних явищ, вміти визначати їх підгрунття і основні причини;

- вибирати з багатьох чинників найбільш сутт’єві і чітко їх формулювати;

- використовувати набуті знання з тих дисциплін, що вже вивчені, або вивчаються за навчальним планом;

- робити узагальнюючі висновки і власні пропозиції стосовно вирішення конкретних проблем, розглянутих в курсовій роботі;

- складати таблиці, графіки, діаграми і інші ілюстративні елементи, які відзеркалюють певні тенденції та закономірності або слугують розгорнутій аргументації того чи іншого положення;

- технічно грамотно оформляти роботу (робити посилання на використані джерела, складати і систематизувати літературу і т.п.)

Процес виконання курсової роботи складається з ряду взаємообумовлених та взаємопов'язаних етапів, головними з яких є:

  1. Вибір і затвердження теми курсової роботи викладачем, який здійснює керівництво курсовою роботою.

  2. Збір і вивчення літературних та інших джерел.

  3. Складання плану роботи.

  4. Написання і оформлення курсової роботи та представлення її на рецензування.

  5. Захист курсової роботи відповідно до встановленого графіка.

Для одержання консультацій під час виконання курсової роботи для кожного курсанта призначається науковий керівник. Разом з науковим керівником курсант обґрунтовує вибір теми та обговорює план роботи, термін виконання окремих розділів, методи та об'єкти дослідження. Ро­бота повинна бути виконана, подана на кафедру для перевірки науково­му керівникові та захищена відповідно до графіка.

Науковий керівник проводить групові та індивідуальні консультації у визначені і затверджені на кафедрі дні та години.

Курсова робота є однією із форм науково-дослідної роботи курсантів, а тому повинна включати елементи самостійних досліджень, що дає можливість оцінити якість їх знань, вміння застосовувати їх на практиці.

Робота виконана на високому теоретичному та практичному рівні дає змогу курсанту виступити з науковою доповіддю на сту­дентській науковій конференції, опублікувати певну її частину у Віснику Академії митної служби України, а також підготуватися до виконання дипломної роботи, яка є завершальним етапом навчального процесу. Тому виконуючи курсову роботу курсант повинен мати перед собою подальшу завершальну мету – написання дипломної роботи.